Къде се намира "летният лагер за милиардери"?

Място, където шепа богати хора ядат торта, а цяла нация се събира за трохите
11 юли 2024 20:05, Нели Христова
27
Къде се намира "летният лагер за милиардери"?
Снимка: БГНЕС

За служителите на летище Friedman Memorial в Хейли, Айдахо, тази седмица е известна като "годишното събиране на самолени". В други среди е известен като "летен лагер за милиардери".

Всяка година някои от най-богатите и влиятелни лидери в бизнеса, медиите и политиката се приземяват в Сън Вали, Айдахо, за частен разговор, организиран от нюйоркската инвестиционна банка Allen & Company. Атмосферата е шик - има пухкави жилетки Patagonia, часовници Apple и стелт пуловери от кашмир. Представете си курорта от Мръсните танци, но заменете всички красиви млади танцьори с предимно по-възрастни бели мъже, носещи Wall Street Journals под мишниците си и мърморейки за регулаторните превишавания. Това е истинска суматоха.

Дневният ред на срещата и темите на лекциите се пазят в тайна, а репортерите, които присъстват, обикновено не трябва да записват, така че онзи специален 1% да може да говорят свободно, докато се скитат из планинския курорт, клюкарствайки за индустрията и от време на време изковавайки исторически многомилиардни доларови сделки. Смята се също така, че Сън Вали е мястото, където Джеф Безос решава да купи The Washington Post, както и мястото на срещата между Comcast и NBC Universal. (Уорън Бъфет, който забележимо отсъства от тазгодишния списък с гости, веднъж нарече сделката в Сън Вали като ABWA или "придобивания чрез разходка наоколо.")

Тазгодишният парад на частните самолети се очаква да се проведе във вторник, както Idaho Mountain Express съобщи миналия месец, обединявайки десетки мощни брокери - включително краля на "Изкуствения интелект" Сам Алтман; Главният изпълнителен директор на Disney Боб Игер и група от потенциалните му наследници; плюс всички обичайни заподозрени като Тим Кук от Apple, Марк Зукърбърг от Meta, Сундар Пичай от Google, медийните магнати Рупърт Мърдок и Опра Уинфри и много други, включително Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на компанията майка на CNN Warner Bros. Discovery, според Bloomberg и Variety . (Говорител на Warner Bros. Discovery потвърди, че Заслав ще присъства.)

Има и някои забележимо отсъстващи имена от списъка с гости тази година.

Бъфет, който обикновено присъства на събитието, но е почти на 94 години и може би е щастлив да позволи на своя наследник, 62-годишният Грег Абел, да се справи с прехода на голяма надморска височина и бърборенето. По-малко вероятно, но все още се говори наполовина сериозно, е, че Бъфет избягва шоуто, след като миналата година пресата подхвана съпругата му Астрид, оплаквайки се, че трябва да плати 4 долара за чаша кафе.

Също така тази година отсъства Илон Мъск, който може да изглежда като шу-ин, докато не си го представите да се озовава на рафтинг с куп изпълнителни директори, които той публично призова преди по-малко от година да се разкарат.

Въпреки че очакваме много бърборене за изкуствения интелект, драмата на ниво наследяване относно плана за наследяване на Игер и главозамайващите преговори, довели до сливането на Paramount-Skydance, тази година има един гигантски слон в стаята.

Въпросите относно способността на президента Джо Байдън да води кампания. И би било трудно да си представим, че група елитни медийни магнати ще седят около огъня и няма да спекулират за потенциални заместници на изборите през 2024 г, пишат от CNN.

Това може да направи седмицата особено важна за трима губернатори в списъка с гости тази година: Гретхен Уитмър, Джош Шапиро и Уес Мур, всичките посочени като потенциални заместници на Байдън, въпреки че президентът категорично отрича, че обмисля отказване.

Както пише писателят Хамилтън Нолан през 2021 г., Сън Вали е място, където "милиардерите са почитани от обикновените милионери; милионерите сключват достатъчно сделки, за да им позволят да купят третия и четвъртия си дом... Това е чудният модел на американския капитализъм в действие - малка шепа богати хора ядат торта, а цяла нация се събира надолу по течението, надявайки се да грабне няколко падащи трохи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Страната
Липсват медицински сестри и така над 15 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво стана с глобалното затопляне? Или то е валидно само за нас простосмъртните и техните самолети пърддят само розички?
17
1
 
7
 
! Отговори
Bormann преди 2 седмици
Супер е да си милиардер нали? Не можеш да си покажеш носа на улицата без охрана, демек без свидетели, така че нямаш истински личен живот. Не можеш да правиш нещата които може един обикновен човек. Нямаш никаква свобода, ти си затворник на богатството ти, самотен си защото знаеш, че без парите си никой няма да ти обърне внимание, знаеш че всичко около теб е изкуствено и въпреки това драпаш за още.. хехе, иронично е, че колкото повече забогатяваш финансово, ставаш по беден в действителност :)))
16
0
 
0
 
! Отговори
на рояци преди 2 седмици
В България всички сме милиардери ама не бием тъпана като тези бедняци.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Намира са във Ветрино ама парламента му е фърлил око, жа го закрива
14
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 2 седмици
И аз се чудих какво е и намерих оригиналната статия в Times of India. Явно е трябвало да бъде "самолети", но звучи странно. Сигурно е преведено с Гугъл транслейт. Ето го изречението на английски - This week marks the beginning of the annual fly-in event at Friedman Memorial Airport in Hailey, Idaho, colloquially known as the "summer camp for billionaires".
13
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 2 седмици
Самолени са тези, дето не оставят въглероден отпечатък. Само богатите се возят на такива и само те не оставят никакви отпечатъци. Нелката ги разбира тия работи, затова пише така.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво е "самолени" - в първото изречение?
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тцъ тцъ тцъ...глей ти начи...
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шшшштт, мъльчu мъльчu... ...ga нe uм чyят koopguнaтuтe pycнaцuтe!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тръгвам!!! Вземам двете Камили и Жирафъ, и отивам да видя "колегите" Милиардери!!!!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Росенец.
7
1
 
2
 
! Отговори
Шерп преди 2 седмици
"часовници Apple" ? Тия не си знаят парите бе!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Летният лагер за днешните комунистически милиардери е в Белене!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едно време когато все още не бяха толкова богати колкото сега чичо лари елисън от оракъл и чичо джеф безос си го мериха по дължината на яхтите, та както повечето мъже!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
путин трябва да е бил на срещата
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изобщо не ме интересува.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Яко. Имат пари угаждат си :) Весело изкарване
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Богатите винаги сепарират в секта..