Липсват медицински сестри и така над 15 години

Голяма част от тях са над 65 г. и работят на 2-3 места
11 юли 2024 20:17, Инна Ангелова
20

Всяка трета медицинска сестра е на възраст над 65-годишна възраст. Около 30 хиляди медицински сестри липсват. Данните са на  Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Петя Недкова сподели, че проблемът се задълбочава и става много сериозен.

"Ние може би от 15 години сигнализираме за този проблем, защото преди 20 години в България имаше 168 лечебни заведения и 53 хиляди медицински сестри. Сега са около 400 лечебни заведения само за болнична помощ и има около 24 000 медицински сестри. И продължават да се стопяват. Само 1/3 са в трудоспособна възраст, от която се очаква да работят в близките 20 г. Функционирането на здравеопазването е елемент на националната сигурност", заяви членът на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Петя Недкова пред Bulgaria ON AIR.

Недкова е на мнение, че здравеопазването трябва да бъде проблем на държавата и приоритет номер едно. За съжаление в тази посока няма никакви действия.

"Четири години се учи за медицинска сестра, за лекарски асистент, за акушерка и се учи в срок от 3 години за останалите от направление "Здравни грижи". На година завършват в цялата страна около 500 сестри, като само за София бройката беше около 120. В София има 100 болници, което значи 1 медицинска сестра на всяка болница. Веднага можеш да си намериш работа, но хората разбират, че това е една отговорна и трудна професия. И заради ниското заплащане работят на 2-3 места. Младите хора нямат интерес поради тази причина", допълни Недкова пред Bulgaria ON AIR.

Друг основен проблем е, че с времето България не е направила нищо, за да може тази професия да стане престижна. Недкова е категорична, че тази криза не е от вчера, но е необратима.

"Управляващите много добре ни разбират, но не се предприемат никакви мерки за решаване на проблема. Ние искаме една дългосрочна стратегия, така че независимо кой е министър, с какви идеи идва, да има стратегия с ясен план за действие, в която да е ясно кой какво прави и къде ще стигнем. Освен отношението трябва да има много ясно кариерно развитие. В момента не се учи квалификацията. Тези, които са квалифицирани и тези, които не са получават горе-долу еднакви заплати. Не се прави диференциация", посочи Недкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Страната
Време за рекорди: Очакват се 44°C следващите дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
1123 преди 2 седмици
Това е само началото на голямото нямане. Ще свикнете.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При нас са 80 процента 70 годишни . Но на никой не му пука .
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То добре, че от 12 май 2021 година, т.е. от три години и два месеца, Бойко Борисов не е премиер, че сега медицинските сестри щяха още да са на минималната заплата, която сега е 933 лева през 2024 година.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цитат: "Ние може би от 15 години сигнализираме за този проблем...." +++++ Преди 15 години, значи проблема е от 2009, когато ГЕРБ завзе властта. Какво не е ясно?!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аве т.ъпaнар под всяка статия пишеш антиГЕРБ коментари. От няколко години бе управлява ГЕРБ, преди 2009 пак не беше ГЕРБ, тогава сестрите колко взимаха?
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След 2009 година медицинските сестри масово работят на по две места или с много извънреден труд, за да си докарат малко повече пари, че с тези заплати държани ниски от ГЕРБ са заникъде.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
1997 иили 2006 година с едно тъпо изменение на закона за висше образование се закриха много полувисши института, които подготвяха медицински сестри. "Назапад нямало полувисши институти?" Само няколко се досетиха да се преименуват на колежи. Оттогава не се обучават достатъчно медицински сестри, лаборанти, акушерки. Като добавим и ниските заплати излиза, че тези обучените, колкото и малко да са, заминават в чужбина. А ако потърсите преподаватели за колежите няма и да намерите.
12
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 седмици
Не липсват а липсва адекватно заплащане и отношение към тези мили хора!За тях пари няма и са принудени да напуснат родината за да могат да живеят що годе нормален живот!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма как медицинските сестри да са със заплати на минимума или близо до минимума след 2009 година, когато Бойко Борисов стана премиер, и сега да няма проблем.
10
5
 
0
 
! Отговори
Математик преди 2 седмици
До 5 г в България сестрите ще получават по 2-3 хил евро. Обикновена аритметика- от една страна броят им рязко намалява, от друга болниците и отделнията им се увеличават.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато медицинските сестри протестираха за заплати, ГЕРБ ги сваляше с държавните биячи от прозорците. Забравихте ли?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А евродупитати не липсват ли ??? Въййй...!!! Що тъй ? Нали членството ши ва опрай ?
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, недостига на медицински сестри започва, след като ГЕРБ завзе властта в България през 2009 година.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Липсват не само медицински сестри, липсват изобщо работна ръка в БГ :))
5
0
 
16
 
! Отговори
Шаран БГ преди 2 седмици
Намалете им още заплатите и им увеличете пенсионната възраст и всичко ще е наред! Започвам истински да се съмнявам, дали ни управляват нормално мислещи хора!! Че са некадърници ...е по-вече от ясно !!
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо им няма...те тия дето опъват каиша са все така... Увеличете още пенсионната възраст та въобще да няма работни места за млади хора.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Медицински персонал липсва ,но в Здравната каса има излишък от белите якички!
2
2
 
16
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Те богатите ходят в частни болници ,защо да им медицински сестри. Те ще бъдат лекувани от екип водещи доктори. Ние сме виновни ,че не изритахме тази маса с кръв и сополи. Сега ще гледаме фашисти да се разхождат като освободители.
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами ще липсват, защото ги направихте вишисти. Медицинска сестра трябва да се става с максимум двугодишно обучение, като втората година трябва да е само практика! Както толкова учат 4 години?!? Да сменят превръзки и да бияг инжекции ли?!?