Хотелиери и ресторантьори пред фалит заради цените на тока

Летният сезон вече е около 45 дни
22 юли 2024 16:30, Инна Ангелова
175

Между 1500 и 2000 лева е цената на тока за бизнеса. Това застрашава туристическия сектор, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев. От бранша са на мнение, че ако тенденцията продължава, ше има масови фалити.

"Бизнесът се нуждае от предвидимост. Правим нашите разчети и цени още от предната година. Целият удар се поема от хотелиерите и ресторантьорите. Това води неминуемо до трус в нашия сектор и масови фалити", коментира заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в предаването "България сутрин".

По думите му туризмът предлага комплексна услуга и към него са прикрепени много други отрасли на икономиката. Стратегически, това е важен отрасъл за страната ние, защото формира около 13-14% от БВП. “Трябва с много голяма грижа да се обръщаме към този сектор", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Димитров е на мнение, че държавата трябва да обърне специално внимание какво ще се случи с енергията за в бъдеще, защото България изостава и са нужни мерки.

"Парламентът трябва да влезе като трайна мярка при определен ръст на цените и държавата да реагира с подпомагане. Това е стратегическа политика. Хората в парламента трябва да седнат и да помислят какво се случва с икономиката на държавата", призова Димитров. Той обясни, че след пандемията от COVID-19 се наблюдава свиване на туристическия летен сезон - беше около два месеца, сега пада под 45 дни.

"Основният разход в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е електроенергията. 2/3 от стойността на продукта е електроенергия. Летните курорти не работят 12 месеца", уточни Димитров.

Той подчерта, че липсата на кадри е много сериозен проблем - взимаме служители  от трети страни. Според него е налице демографски срив, но няма конкретни мерки, които са насочени към стимулиране на раждаемостта, а хората, които се раждат в държавата, формират и потребителското търсене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
15
 
! Отговори
Дупеевски преди 1 месец
Днес не сте писали нищо за Дерибеевски и "новото начало".
97
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Италия има хотели и то не лоши за по 150 лева на нощувка на морето. Пясъчна ивица като у нас - широка и с пясък, не камъни като в други държави. Е не може един хотел у Поморие да е на цената на хотел в Италия.
96
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Студиото което наемаме в Гърция е голяма кухня , спалня , две тераси с панорама , безплатно парко място , цена на вече 45 евро .
95
7
 
24
 
! Отговори
Земи се гръмни бе преди 1 месец
До Антони - Що се не гръмнеш, фалирала НРБ изпращаше космонавти. Градеше атомни централи и имаше най-силната армия на Балканския полуостров. Да не говорим за футбола, киното, образованието и т.н.
94
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
трябва масово да фалират мутрохотелите и мутроресторантите. окрадоха едни пари, нацвъкаха наляво и надясно едни бардаци, който веднъж стъпи в тях - не повтаря. сега реват, че тока бил скъп и сезона кратък. а у Гърция, Испания, Италия, Франция, Турция да не би тока да е евтин а сезона да е дълъг?!? фалит на мутропитеците и техните кръгове!
93
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре дошли в Албена , но има бариера на входа и цената е 20 лева за да се влезе в курорта .Представете си по ресторанти и барове какво дране пада.
92
0
 
27
 
! Отговори
... преди 1 месец
ся нящо не се разбира тука! някой лъже гледам цените на тока на борсата и се вижда, че цените варират от 398 до 400лв за мегават час! айде до крайния потребител да стигат за 500-550лв за мегават! айде за индустрията да стигат 600-650лв за мегават! ама кой им продава ел енергия за 1500-2000лв на тез!? я да земте малко да посмалите че с тия ЛЪЖИ веке и децата не ви вярват!!!
91
0
 
21
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 1 месец
пак ли ше фалират , хахахахаха
90
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах хотел на Шкорпиловци за Февруари месец, когато никой не ходи. 100 лева на нощувка. Толкова или малко повече беше на нощувка на море в Италия през Юни месец. Луда работа. А пък квартирите на морето са евтини. Съответно има изгодни на първо четене имоти. Но защо да купя апартамент там като от квартиранти няма да си избия парите? Освен във Варна и Бургас един апартамент по курортните селища и градове няма никакъв начин да го даваш под наем през зимата. А и зимата там нищо не работи.
89
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбрахме , че цените в ресторантите са много високи , но за сметка на това пък , порциите са много малки .Няма вече баламурници !
88
0
 
33
 
! Отговори
Конкуренцията решава преди 1 месец
Не си добър в бизнеса - фалираш! Няма трагедия, например сега се търсят офчари и бойци за Украйна.
87
1
 
25
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
айде почна се :) тия фалират от години . е тогава тока да ви е безплатен бе , водата също , данъци да не плащате . друго искате ли ?
86
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До При лошите комунисти, хайде спрете с тези опорки! За това държавата фалира 2 пъти по време на комунизма... и после се редяхме с купони за хляб, захар и олио. Като толкова ви харесва марш в русия или КНДР! То бива необразованост, но вашето наистина е страшно! Прочети една книга за икономика и си спри интернета, че се излагаш като кифладжия!
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова има километрични опашки към Гърция , предполагам там ДДС е по високо, както и тока
84
1
 
26
 
! Отговори
При лошите комунисти преди 1 месец
Цената на 1 квт/час бе 2 стотинки дневна тарифа, нощната - 1 стотинка квт/час. Но комунистите бяха много лоши, за това няма спор.
83
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само минете през бързите кредити и после заповядайте на крайбрежната алея на Балчик за да вечеряте .
82
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 78, поръчвам си в бургаската морска градина фреш. Цена 7 лв. Приличаше на ефервесцентна таблетка, разтворена в чашата. На това и имаше вкус. Кафето беше поне трета цедка, но цената му беше 3 лв. Нямам против високите цени, но срещу тях трябва да има някакво качество. 2 лв. е кило портокали.... ми сложи сок от кутия поне бе.....
81
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на мен ми е скъп токя и не ми остават пари да отида на море. Веднага хотелиерите да поискат от държавата да ми бъде намалена цената на тока за да мога да посетя техните хотели.
80
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая година понеже няма туристи , така са вдигнали цените , че не е реално направо .Правят така, човек да не им стъпи .
79
0
 
21
 
! Отговори
Та това е пазара преди 1 месец
Слабите фалират, но може да се оплачат на папата например.