Хотелиери и ресторантьори пред фалит заради цените на тока

Летният сезон вече е около 45 дни
22 юли 2024 16:30, Инна Ангелова
175

Между 1500 и 2000 лева е цената на тока за бизнеса. Това застрашава туристическия сектор, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев. От бранша са на мнение, че ако тенденцията продължава, ше има масови фалити.

"Бизнесът се нуждае от предвидимост. Правим нашите разчети и цени още от предната година. Целият удар се поема от хотелиерите и ресторантьорите. Това води неминуемо до трус в нашия сектор и масови фалити", коментира заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в предаването "България сутрин".

По думите му туризмът предлага комплексна услуга и към него са прикрепени много други отрасли на икономиката. Стратегически, това е важен отрасъл за страната ние, защото формира около 13-14% от БВП. “Трябва с много голяма грижа да се обръщаме към този сектор", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Димитров е на мнение, че държавата трябва да обърне специално внимание какво ще се случи с енергията за в бъдеще, защото България изостава и са нужни мерки.

"Парламентът трябва да влезе като трайна мярка при определен ръст на цените и държавата да реагира с подпомагане. Това е стратегическа политика. Хората в парламента трябва да седнат и да помислят какво се случва с икономиката на държавата", призова Димитров. Той обясни, че след пандемията от COVID-19 се наблюдава свиване на туристическия летен сезон - беше около два месеца, сега пада под 45 дни.

"Основният разход в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е електроенергията. 2/3 от стойността на продукта е електроенергия. Летните курорти не работят 12 месеца", уточни Димитров.

Той подчерта, че липсата на кадри е много сериозен проблем - взимаме служители  от трети страни. Според него е налице демографски срив, но няма конкретни мерки, които са насочени към стимулиране на раждаемостта, а хората, които се раждат в държавата, формират и потребителското търсене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
6
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Като се спре безконтролния износ на ток за Украйна, всичко ще си дойде на мястото...сега изнасяме над 1,5 мВт и цените личната пок
137
0
 
1
 
! Отговори
Maria преди 1 месец
До 127 Руски имоти 500 хиляди основно по южното Черноморие
136
0
 
43
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Цените им са почти американски, заплатите - български, а фалирали?
135
1
 
33
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
А относно липсата на кадри също си има обяснение. Един мой познат, правил съм му менютата и други рекламни неща през годините има 2 ресторанта, ама е голяма скръндзa. Пари хич не обича да дава. Като настъпи инфлацията сега, отказа да качи заплатите на всичките си постоянни работници и до един му избягаха. Дори старите му кадри. Сега е взел работници от Киргизстан. Купил е една сграда за 3-ти ресторант, ама засега го е разделил на кутийки и там му спят работниците. Плаща им по 20 лева на ден :)))
134
1
 
29
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Навремето като бачках имах един шеф, дето беше много некадърен, но рекламната фирма му беше клон на главната фирма от Пловдив. В началото онези от Пловдив му подаваха поръчки и всичко вървеше добре, когато го оставиха сам да движи клона в София за половин година се ocpа и фалира. Сега се занимава с друго, продава парфюми. Та и тези като не могат да се оправят да продават бизнеса или да фалират и да хващат нещо друго
133
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моят дадо на село имаше работилница със швайцарски инструмени за правене на Бъчви и Мебели в околията. Имаше земи и Гори. Ореше с крави. Учеше ме да яздя Кон. В края на селото имаше едно циганскоСемейстово, което подковаваше с подкови Коне. Спомени от моя дядо живеещ в планината, където трудно се оре с трактор и комунистите чак през 1966 му иззеха земите и той се пропи и Бог да го прости, почина млад: "Ей Ковачо, добър ден! Кончето си водя с мен! Ще ме подковеш ли пак? Хайде конче, вдигай крак!"
132
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма да са високи цените? Нали трябва да има за чекмеджето на Чекмеджан! Всички тези ресорантьори са негови хора!
131
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на Третото Българско Царство, в края на всяко село е имало едно цингурелско семейство, което е подковавало Конете в селото с подкови! И всички са били заедно щастливи. По времето на Соца, сина на Цингурелата Бай Тошо така ги размножи до неузнаваема висота, от петилетка на петилетка, че цялостно подковаха съзнанието на Българското Население с Подковата - Комунизъм и в момента няма как да се отървем от забиването на тая подкова в главите на все още останалото живо българско поколение!
130
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истински капитализъм сме имали по време на Трето Българско Царство. Основата на Българския Народ - Българските Ковбои - Селяните са си имали свой земи по селата и са правили Родове, за да има Български Народ. Легионерите по градовете са вардели Селата от външно нападение на Вандали! Всред българското население е имало Разумни - Изобретателни Хора - Бизнесмени, които са помагали на Българското Население да живеят Щстливо на Райската Божествена Земя.
129
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да си сложат едно огледало на главата и две жици в ушите, и да млъкват тия "хотелиери"
128
3
 
9
 
! Отговори
Баба Вангелия речи преди 1 месец
Къпитълъзмъ ще съсипе България. Възрастната жена позна!
127
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някъде четох, че около 400 хиляди или 700 хиляди имота по Българското Черноморие са на Руски бизнесмени. Това че всичките имоти около река Камчия са на Московски бизнесмени е 100% истина. Някой знае ли коя цифра за имотите е правилна - "400 хиляди или 700 хиляди са притежание на Московски бизнесмени"? - няма значение каква им е вярата!
126
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички до един дано фалират. 90 процента от хотелите и ресторантите по морето функционират с цел пране на крадени мръсни пари. Още ходете да на българското черноморие да пълните гушите на всички онези, които окрадаха България.
125
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще дочакаме ли фалит на български хотелиер този век ЕДВА ЛИ ДЪРЖАВАТА ПАК ЩЕ ИМ ДАДЕ украинци аман....
124
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди Соца нашите Ковбой са имали земи! Българското черноморие беше чисто, свято и сребристо. Соца иззе земите на Селяните и направи така наречените "Държавни ТКЗС" Плажовете на Черно Море ги нарече Държавни и покри пясъчните ивици с Държавни Хотели и Държавни Шезлонги! Сега всички тия ТКЗС и ХОТЕЛЧЕТА са собственици на най-големите КОМУНИСТИЧЕСКИТЪРТЕЙ - които сина на Цингурелката Маруца - Бай Тошо ги развъди до неузнаваема висота по високите етажите на КОМУНИЗМА!
123
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А когато бяха на свръх печалба си криеха доходите. Това си е бизнес стига са ревали, който ще фалира да фалира ще дойде друг , бизнес не умира само сменя играчите.
122
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7 дни олинклузив в Мармарис с транспорт от София- 315 евро на човек, дерзайте родни хотелиери и ревете, че всичко ви е скъпо и няма кой да работи ...
121
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господ е най - великият електроинжинер, защото от едно ребро е направил високоговорител.
120
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държава, която разчита основно на туризма е взила дала. Я вижте къде са днес Мианмар. Уж бяха рай, много българи и там ходеха да си плацикат краката. А сега ох олеле. Гърция е фалирала, как може в една страна пенсиите да са по-високи от заплатите, никаква логика няма. Печели се от индустрия, финансови услуги и ИТ.
119
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПОМОЩИ ЙОК СТИГА РЕВ