Ще ги глобят ли? Рускоговорящи се изкъпаха в Йончевото езеро в Рила

В района няма табели, че не може да се влиза в езерата
19 авг 2024 09:20, Нели Христова
393
Ще ги глобят ли? Рускоговорящи се изкъпаха в Йончевото езеро в Рила
Снимка: Стопкадър bTV

Пореден сигнал за нарушения в планината. Зрители изпратиха кадри на туристи, които се къпят в Йончево езеро в Рила. Нарушителите са чужденци.

Според свидетел на случката групата е била от около 20 души, които са били рускоговорящи. Никой от околните не е направил забележка, но около езерата и не е имало информационна табела, че влизането е забранено.  

Защо е забранено къпането? На този въпрос пред bTV отговаря Мирослав Иванов от катедра География, екология и опазване на околната среда от Югозападния университет.

Той посочи, че причината Седемте рилски езера да са в защитена територия е уникалното им и крехко биоразнообразие. Възможно последствие от влизането в тях е внасяне на чужди елементи в екосистемата. Могат например да се внесат химични елементи от използваните от хората козметични продукти.  

От Национален парк Рила напомнят, че от 500 до 5000 лева са глобите за всяко нарушение. За този сезон 8 души са глобените, които са влезли в някои от Рилските езера. Установяването е трудно, защото хората трябва да бъдат хванати в момента на нарушението на самото място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от Страната
Двама мъже се удавиха в Бургаско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
6
 
11
 
! Отговори
Водолаз преди 4 седмици
Това са Украинци - те говорят руски и са туристи тук. Не са Руснаци. Езерото е доста чисто има рибки.
267
0
 
8
 
! Отговори
Принципно преди 4 седмици
няма значение какъв език говорят. На това езеро ТРЯБВА да има табели, че не трябва да се влиза! А те са влезли именно, защото няма табели за забрана! Ако ще и марсиански да говорят!
266
4
 
3
 
! Отговори
От преди 4 седмици
български нацист по-долно същество нема! Смради та се не трае!
265
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пак не разбрах защо трябва да глобяват?! Въпросния Мирослав Иванов от катедра География, екология и опазване на околната среда, явно няма хабер от това, че въпросното езеро НЕ Е част от 7те рилски езера, за които има издадена забрана.
264
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А какво значение дали говорят руски или украински, като и 2-та езика са производни от български? Писмеността на обитаващите по настоящем територята на русия е бългърска кирилица, а също и религията им ние сме им я дали.
263
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От копейките по-извратена мисъл не съществува на този свят.
262
9
 
7
 
! Отговори
Право в целта преди 4 седмици
Няма да бъдат глобени, защото са украинци.
261
5
 
3
 
! Отговори
Варненец преди 4 седмици
Малко извън темата за тоя дето пита дали не съм от Каменар(иска да вметне че съм римлянин щото те там такива живеят. От кв. Кайсиева градина съм, който е част от кв. Владиславово, бра'чед! И в този квартал отдавна не живеят римляни. Вчера излизам към обяд да си купя нещо от близкия магазин и засичам Костадин Костадинов пред блока в който е израснал . 210-ти блок слизащ от дачия сандеро. Обикновена кола за 30 бона. Беше с къси червени ***. Поздравих го, стиснахме си ръцете и отминах.
260
4
 
4
 
! Отговори
До 259 преди 4 седмици
До АнонименА да си нацист ли е истината?! И да гориш живи българи ли?
259
7
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 4 седмици
Абе как може да сте толкова продажни, жалки и долни!? Били "рускоговорящи" и не знам какви си. Въртите и сучите само и само да не напишете, че са били украинци. Смешна работа...
258
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До "До 256" - "русофил" и "истина" са оксиморони.
257
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
руските тpoляци са шампиони в едно - размирисва се дори и без да си отварят устите, а само като пишат по клавиатурите. Как го постигат, все още не е ясно - има предположение, че миризмата излиза през порите им от усилията, докато пишат.
256
5
 
6
 
! Отговори
До 256 преди 4 седмици
Да си купиш впн е евтино. Не е нужно някой да ти плаща за впн, за да си русофил и да виждаш истината. Жалко е да виждаш такива, които подкрепят нацизма в собствената ти страна. Срам за вас!
255
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аре, спуснаха и втората рашистанска опорка - всеки, който не подкрепя русия и путин, е *** с впн-и, айпи-та, слагащ минуси на горките онеправдани русофили, които се борят за световен и галактически мир и просперитет.
254
7
 
12
 
! Отговори
Хващам преди 4 седмици
се на бас, че са украинци! Тези, които пребивават в страната ни след началото на специалната военна операция, са крайно невъзпитани, крадливи и не се съобразяват с нищо и никой тук! Общувал съм с много руснаци през годините и си правя извод, че има огромна разлика! Болшинството руснаци имат класа, възпитание и са учтиви. Не казвам, че няма и читави украинци, но това, което съм видял от тях, ме остави в ступор!
253
9
 
7
 
! Отговори
До247 преди 4 седмици
Говорят на руски защото всяко видео е пропаганда и е предназначено за распространение и в русия! Рубладжиите сте доста елементарни! А украинския език е формиран още през 17в. В Южно русия се говори с украински диалект! До 2та световна война в източна украйна се е говорил украински,после след миграцията от селата в градовите е наложен руският
252
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
1 брой жълто паветен тр ол (т.е. русофобски) с 4 айпита дращи от сутринта под тази статия до умопомрачение, и цъка минуси (по 4, по 4) на всеки нормален (т.е. анти-украински) коментар. Трябва да му се признае старанието.
251
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
1 брой *** *** (т.е. русофобски) с 4 айпита дращи от сутринта под тази статия до умопомрачение, и цъка минуси (по 4, по 4) на всеки нормален (т.е. анти-украински) коментар. Трябва да му се признае старанието.
250
3
 
3
 
! Отговори
Варненец преди 4 седмици
до 250 Не, от Максуда съм, столипиновски братовчеде!
249
5
 
6
 
! Отговори
Демек украинци? преди 4 седмици
Демек украинци?