Показа се лицето на бог Хермес, открит в Хераклея Синтика

Екипът на проф. Вагалински успя да премести без поражения статуята
Обновена: 12 юли 2024 16:57 | 12 юли 2024 16:05, Петър Бойчев
88
Показа се лицето на бог Хермес, открит в Хераклея Синтика
Снимка Archaeologia Bulgarica

Археолозите от екипа н проф. Людмил Вагалински успяха днес да преместят без поражения откритата уникална статуя в антични град Хераклея Синтика край Петрич.

Тя бе извадена на 3 юли в Големия канал, но досега лицевата й част беше плътно опряна в стената и лицето не се виждаше. Предположенията бяха, че е на бог Хермес и е от 2-ри век.

Сега статуята "показа" лицето си изцяло, макар и замалко - преди да я опаковат, заради пренасянето в музея на Петрич.

Много сме щастливи, че успяхме да я извадим и да запазим цяла, каза проф. Вагалински. Той каза, че статуята е с един спукан глезен и след като са я видели в лицето, вече са категорични, че не става дума за бог Хермес, а най-вероятно е героизиран владетел. На кого са чертите ще покаже следващият етап от работата по статуята, която днес ще бъде закарана в специален сандък в музея на Петрич. Статуята е на 2000 години и тежи около 1 тон. Предполага се и че статуята е по-ранна.

Днес – 12 юли, бяха открити и ажурни накити при разкриването на детски гроб в близост до мястото, където археолозите извадиха пръстена с двуглавия орел.

Предполага се, че статуята е била погребана в края на четвърти век. Вагалински смята, че е била поставена в канализацията няколко години след 380 г. сл. Хр., годината, в която император Теодосий I обявява християнството за официална религия на Римската империя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: статуялицетохермес
Още от Артф@кти
Музеят “Аушвиц” ще се бори с езика на омразата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
'История идва от хан Истор' ... Това е интересно, но корена "ист" образува думи като "истина". Естествено че думичката "история" няма гръцки произход; те гърците откраднаха наша дума за "***-де-раст" та на историята ли няма да посегнат. Така "история" си значи "истина", "същина" а името "Истор" може да се тълкува като "същински" или дори "правилен"
79
0
 
2
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
"Велики култури е имало по нашите земи, ние дойдохме и всичко затрихме." ... Според всички научни доказателства, ние винаги сме си били тук и великите култури са били наши. А ти неразумний юроде, поради що се срамуваш .... ?
78
0
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 3 седмици
Я марш обратно в топлите страни ве джихадист. Ни е тук си ценим историята, не я взривяваме като вас!
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Римска империя не е имало, всъщност тя е била българска"... братле, как само осмя русофилите, а те горките дори не разбраха.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В статията вече са се уверили че не е Хермес но в заглавието кой знае защо се твърди че е
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на археолозите. На това Вежди Рашидов казваше "Правим археология" и "Пак се насосахме"
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гърците са откраднали цялата митология на траките. Зевс, Хера, Посейдон, Арес, Хермес - това са все тракийски имена на Богове. Идват гърчугите на Балканите и заварват една цивилизация, която е много по-развита от тях. И почват всичко да крадат. Гърчугите идват от Африка на Балканския полуостров. Те и днес крадат. Киселото мляко било гръцко, баклавата била гръцка. Народи, които нямат нищо създадено крадат. Справка - северджанците от сев. мак.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички пътища започват от Рим за да се възстанови Демурговия статут на Великата Богиня Дияна, Майка Мария, Която е Субектът и Обектът на Сътворенчески и цивилизационен постулат, и Която е кодирана в емблематичното име Рим, което е Мария, или градът на Мария, на Диана - Ямбол - родното място на Боговете - истинския Олимп, или понеже гърците - крадци на земите и историята ни, не могат да казват Б е Олимб, който е: ОЛИМП-Олимб=Имбол=Иамбол=Ямбол и Боговете имплантирани в древното име Диамболис!
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 70 Не избързвай с преценките, не всички пишещи са българи, а има и заблудени, зомбирани, напасани с лъжи хора, а има и друг вид, които умишлено манипулират историята и хората.
71
1
 
4
 
! Отговори
Ентусиаст преди 3 седмици
Хермес е трижди велик!
70
4
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 3 седмици
Добре дошли в България! Най-големия психодиспансер на планетата. Читавите избягаха или ги избиха, останаха откачалките.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименЯвно ти си за Карлуково, докажи си тезата, покажи си фактите и събитията с датите и доказателствата, анализите, то и аз може да кажа или напиша, че си трамвай или си крадец или луд, но трябва и да го докажа, нали? Без доказателства и факти, сте за Карлуково и може да си пишете всички свободни съчинения там.
68
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Римска империя не е имало, всъщност тя е била българска, но евроджендърите са й сменили името и след това са закопали под земята римски и гръцки артефакти, за да ни излъжат и да ни ваксинират с чипове. Земята е плоска, а глобално затопляне няма, но норвежците искат да ни вземат децата и да ни вкарат във война с Русия. Украйна се самонападна и сама се обстрелва, защото сатанистите мразят православния СССР и искат да го унищожат. Аз съм напълно нормален и насила ме държат в Карлуково.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво означава думата ИсТория? - Истината за Торта с която ние Бялата Раса - Българите Покриваме с Тор Земята! Потърсете Българските Топоними по Земята! Те са навсякъде! Навсякъде сме оставили нашата Телесна Тор! От Северния Полюс до Южния и от Запад на Исток по цялата Земя.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименАми , така е, скоро и ние ще се караме кой е изкопал Черно море и дали Луната е македонска земя, като им сервират измислици, глупости и фалшификации да учат, така се получава. Ноооо, фалшификацията не е наше създание, а е от новите "ценности".
65
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Древната Троя е Днешната крепост Царевец във Велико Търново, която може да я намерите като, като прескочите от юг Балкана минете през Троянския Балкан и гратчето Троян! ..... А кой намери съвременната Троя? И само вижте къде са я търсели и ужким са я намерили? Ще паднете от смях от тия съчинявали след 18 век изторията на Европа, Балканите, Мала Азия, Русия..... Всичко е Тра, Ла Ла!.....да живей Труда на КомунАрхитектите!
64
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Синът на Исус и Богиня Диана Мария Магдалена е Павел, който е Родоначалника на новоепохалната генерация на рода Дуло, първоначалния син на Исус и Диана, който е Кан(Жрец) и Цар Авитохол (33-333) от Именника на Българските канове, който е всички т. нар. "Римски императори" от Нерон до Диоклециан включително, който е и мистериозният Сеяч от новозаветната притча "Сеячът и Семето", Свети Павел, който е Цар Авитохол, който е свети Жермен, който е Свети Трифон Зарезан, Родоначалникът на Род Дуло!
63
6
 
2
 
! Отговори
До Еней 53 преди 3 седмици
А бре, Енейчо, ти не беше ли син на Афродита и браТЧед на цар Приам? Не беше ли от Троя? Или и старогръцката митология е фалшификат?
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименАми намери доказателства, че римляни са се заселвали някога на Балканите, къде са ти доказателствата и фактите? Къде? Изработени в някоя работилница , ли?
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 45В кой период са били един милион души в Рим, коя конкретна дата или година? И кой ги преброи и къде написа бройката им?