Велчев зове за светкавични арести за насаждане на омраза

Обвинител №1 изпрати указания до прокуратурите след случая "Катуница"
Обновена: 27 сеп 2011 14:46 | 27 сеп 2011 14:35,
290
Велчев зове за светкавични арести за насаждане на омраза
Борис Велчев. Снимка: Булфото

Наказателните производства и предварителните проверки за насаждане на етническа и религиозна омраза да се третират като приоритетни в прокуратурата.

Това се посочва в указания на главния прокурор Борис Велчев, изпратени до всички ръководители на прокуратури в страната след напрежението, заляло различни градове след случая „Катуница“.

Обвинител №1 посочва, че произнасянето по производствата за насаждане на етническа и религиозна омраза трябва да става "в най-кратки срокове", а прокуратурата следва да реагира на всеки законов повод, включително публикации в интернет.

Още по темата

"Такива поводи могат да бъдат жалби и сигнали на граждани, държавни органи и неправителствени организации, публикации и изяви в средствата за масово осведомяване и глобалната мрежа, които са непосредствено възприети от органите на досъдебното производство", се посочва в указанията.

Борис Велчев препоръчва да се укаже на органите на МВР да използват "незабавно и в пълен обем" правомощията си да арестуват извършителите на прояви, свързани с насаждане на омраза.

Насаждането и подбуждането към насилие или омраза, основана на расова, национална или етническа принадлежност, се наказва според закона с лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
22
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Нали се говори, че по време на демокрацията имало свобода на словото, а какво се оказва:- когато говориш срещу *** престъпления - било незаконно- когато говориш за ***, евреи или други, пак било дискриминационно- когато говориш за крадците и мошенниците - биваш арестуван- когато говориш за *** - пак дискриминацияобщо взето не може да говориш истината и това което мислиш, а единствено е позволено да казваш нещо лошо за другите нормални хора!
238
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Велчев зове за светкавични арести за насаждане на омраза " А за поръчково убийство нема задържане и арести, така ли ? Защо не е задържан поръчителя Киро *** и защо му не е повдигнато обвинение ? Защо стимулираш агитките на ЦСКА, Левски, Ботев, Локо Пд, Берое да вършат лоши неща? Ако наистина искаш да има мир задръжте ПОРЪЧИТЕЛЯ и го осъдете, а не да ми спи в луксозни хотели пазен от полицаи.
237
0
 
16
 
! Отговори
до 134 преди 13 години
хидроинженерът е по специална програма за защита на свидетелите, предполагам, само към 2 милиона лева струва на данъкоплатците охраната на този виден философ с обръчите, който не пропуска да отбележи (и той), че дължим на него етническия мир, че той определя кой ще управлява държавата и прочие законни по нашите земи изявления.
236
1
 
30
 
! Отговори
voodoo преди 13 години
Моля комун. отроче Б. Велчев да започне проверки: 1.Защо във всички болници се лекуват бг. граждани без здравни осигуровки.2.Защо ни се начислява в сметките откраднатата от *** бг граждани вода.3.Защо ни се начислява в сметките откраднатата от *** бг граждани ел. енергия.4.Защо ако аз имам полов контакт с малолетна съм педофил а за *** бгграждани е традиция.5.Защо ако аз хвърля камък по линейка е хулиганска проява а за *** бг граждани.и т.н.Е кой насажда омраза с бездействие
235
1
 
22
 
! Отговори
Йово преди 13 години
Ами защо още не са повдигнали обвинение на *** цар Киро за насаждане на омраза, и защо още не е в Ареста за подсрикателство за убиство. ДОЛЕН ***
234
7
 
3
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ преди 13 години
Всеки сигнал от граждани, институции или неправителствени организации за насаждане на расова, етническа или верска омраза чрез медиите или социалните мрежи в интернет да бъде разследван незабавно. Такова указание е изпратил главният прокурор Борис Велчев до ръководителите на прокуратурите в страната, съобщиха във вторник от държавното обвинение.
233
2
 
20
 
! Отговори
КАТЯ преди 13 години
Е КОГАТО *** ВЛИЗАТ ПО ДОМОВЕТЕ НИ И НИ НАПАДАТ ПО УЛИЦИТЕ СПОРЕД ВЕЛЧЕВ ТРЯБВА В ЛЮБОВ ЛИ ДА СЕ ОБЯСНЯВАМЕ? ТОЛКОВА НЕАДЕКВАТНИ НЕЩА СЕ НАСЛУШАХМЕ И СЪМ СИГУРНА, ЧЕ *** ПОТРИВАТ ДОВОЛНО РЪЦЕ И СИ ЩРАКАТ С ПРЪСТИ. СРАМУВАМ СЕ, ЧЕ НИ ВНУШАВАТ КОЛКО СМЕ *** И ПОКОРНИ.
232
1
 
17
 
! Отговори
Лицемерие преди 13 години
Глав Прокурора видя само етническо напрежение. А другото защо не вижда? И на него ли му предлагат брилянти, камъчета скъпоценни ... ?Господин Главен Прокурор, Аз мразя всички извън Закона. Насаждам омраза.Петко, от улица Незабрава 5
231
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Велчев престани да мрънкаш започни да работиш.
230
0
 
15
 
! Отговори
Tasos-student- VARNA преди 13 години
Treba da razberete , prez tezi vremena nema LEVSKI , nema CSKA , nema bEROE , nema LOKOMOTIV , nema BOTEB , nema LITEKS. nema MLADO , nema VAZRASTNO nema OB6T RAbOTNIK , nema PROFESOR IMA SAMO EDNO - RODINATA TREbA DA SE ObEDINEVATO SI4KITE VIE BULGAROTO.
229
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАТВОР ЗА ПРОКУРОРИТЕ ,КОИТО НЕ СА АРЕСТУВАЛИ *** ЗА ЗАПЛАХА !ЗАТВОР ЗА ПРОКУРОРА КОЙТО НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА КОГАТО ЦАР КИРО ОТВЛЕЧЕ ЖУРНАЛИСТ! ТОГАВА АКО БЯХТЕ СИ СВЪРШИЛИ РАБОТА И ГИ ЗАТВОРИТЕ СЕГА ТЕЗИ БАНДЮГИ НЯМАШЕ ДА ГАЗЯТ С КОЛИТЕ СИ НЕВИННИ ДЕЦА!ВИЕ СТЕ ЗА ЗАТВОРIЗАТВОР ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕ И ДОКАРВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ПРЕД ГРПАЖДАНСКА ВОЙНА! ВИЕ БСП И ЦЯЛАТА *** НАСЛЕДНИЦИ НА БКП И ДС! ВИЕ ПОЗВОЛИХТЕ ВСЕКИ ДА ГРАБИ ДА НЕ ПЛАЩА,ДА ОТВЛИЧА ДА УБИВА,ДА ПРЕБИВА И ДА НЯМА ГОДНИ ДОКАЗАТЕЛСТВ
228
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bravo na bg narod
227
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АХХХ КАК СЕ РАДВАМ ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ СЕ ВИДЯ НЯКАКВО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО И У НАС...АКО И ТОЗИ СЛУЧАЙ БЕШЕ МИНАЛ ПРЕЗ НАС ВСЕ ЕДНО СА НИ КАЗАЛИ ЧЕ Е ИМАЛО ЛЕКО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУМЪНИЯ ЩЯХ НАИСТИНА ДА МИСЛЯ ЧЕ НЯМА СПАСЕНИЕ ЗА НАС...СЕГА ВИЖДА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА..БРАВО БЪЛГАРИ!!
226
3
 
39
 
! Отговори
ИВО преди 13 години
ВЕЛЧЕВ, МРАЗЯ ТЕ!!!НАСАЖДАМ ОМРАЗА И У ДРУГИТЕ КЪМ ТЕБ!!!ТИ ЩЕ МИ КАЖЕШ КОГО ДА МРАЗЯ И КОГО ДА ОБИЧАМ!!! АРЕ, МАРШ!!!
225
1
 
30
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 13 години
РОДИТЕЛИ, ЧАКАМЕ ВИ ДОВЕЧЕРА НА ПЛОЩАДА. ПОДКРЕПЕТЕ ДЕЦАТА СИ!
224
0
 
25
 
! Отговори
писна ми преди 13 години
ще мразя който си искам и никой прокурор, политик или полицай могат да ми кажат към кого какви чувства ще изпитвам най- малко пък и да ме наказват заради това. ЗАТВОР ЗА *** МИРИЗЛИВИ.
223
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАКВА ОМРАЗА БЕ ***...А ТОВА ЧЕ МРЪСНИТЕ *** УБИХА УМИШЛЕНО И ЖЕСТОКО ОТ ОГРОМНАТА СИ ОМРАЗА ЕДНО БЪЛГАРСКО МОМЧЕ КАКВО Е БЕ? И ТОВА ЧЕ ИМА МНОЖЕСТВО ТАКИВА СЛУЧАИ А ВИЕ САМО ДРЕМЕТЕ И НЯМА НИКАКВИ ПОСЛЕДИЦИ???ЩЯЛ ДА НАКАЗВА ТОЙ ЗА ОМРАЗА...МОЛИ СЕ ТЪЛПАТА ДА НЕ МИНЕ И ПРЕЗ ВАШИТЕ СЪДИЛИЩА И ПРОКОРАТУРА И ТЕ ДА ПЛАМНАТ ДЕТО С БЕЗДЕЙСТВИЕТО СИ НАПРАВИХТЕ ТАКА ЧЕ ДА УБИВАТ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА!!!!КОРУМПИРАН БЕЗСРАМНИК ТАКЪВ
222
0
 
25
 
! Отговори
ьц преди 13 години
Омразата отдавна е насадена от вас ще пожънете каквото сте посели *** ***
221
0
 
14
 
! Отговори
Отвратен преди 13 години
Пишете там за да знаят и те - иначе е ден да мине друг да дойде. Пак ще се опитат да потулят всичко. Борете се за справедливост. Не на расизма. Писна ми от ***.
220
0
 
27
 
! Отговори
роб преди 13 години
На протест пред съдилищата и прокуратурата.