Оправдаха подсъдими за контрабанда на 230 кг кокаин

Варненският окръжен съд промени и мярката им за неотклонение
43
Оправдаха подсъдими за контрабанда на 230 кг кокаин
Снимка: БулФото-архив

Варненският окръжен съд оправда напълно Веселин Цикалов и Иван Христозов, подсъдими по дело за контрабанда на 231,54 килограма кокаин.

В хода на съдебното дирене, което започна през ноември миналата година и продължи с няколко заседания през 2013 г., бяха разпитани повече от 30 свидетели и експерти, припомнят от съда. Първата съдебна инстанция не намери доказателства за вината на двамата бизнеспартньори. Съдът измени и досегашната им мярка за неотклонение - от "парична гаранция" в размер на 60 000 лева в "подписка".

Наркотикът е бил пренесен по море в контейнер, съдържал бутилки вино от Боливия. В края на юни 2009 година на борда на кораб "Кристофър", акостирал на пристанище Варна-Запад, пристигнал контейнер, пратка от Чили, чийто получател била фирмата на Цикалов. Това бил и първи внос на вино от тази страна, а според митническите власти контейнерът идвал от рискова дестинация - Чили, Панама, Испания и Италия. Близо 10 дни след пристигане на контейнера и преди да бъде освободена стоката от получателя, той бил селектиран за митническа проверка. Тогава било установено, че кашоните с вино били по-малко от обявените.

В 1020 бутилки специалните служби и митническото куче Танго установили специфично затворени бутилки с прозрачна течност и утайка на дъното. Полевият тест доказал наличието на кокаин, чиято стойност по-късно е фиксирана на 61 358 100 лева. Дни по-късно бяха задържани Веселин Цикалов и Иван Христозов, в чийто офис се е помещавала фирмата получател на контейнера.

Близо 3 години и половина продължи досъдебното производство. В хода на съдебното дирене съдът не намери доказателства всеки един от подсъдимите да е знаел какво има в контейнера. Виното е товарено в Чили, а контейнерът е запечатан в Боливия. Присъдата на първата съдебна инстанция подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Варненски окръжен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
63
 
! Отговори
sss преди 10 години
дали са им върнали дрогата?
9
10
 
22
 
! Отговори
Трудовакъ преди 10 години
В съда всичко е въпрос на доказване. Това, че е налице забранен товар и адресат само по себе си нищо не значи и не могат да се правят изводи относно това, дали знаят получателите за действителното съдържание на пратката. Обикновено се ползват адреси, пребиваващите на които си нямат хал - хабер за схемите на контрабандистите. По време на транспорта внедрени служители на транспортните дружества променят съдържанието на някои товари, като безобидния такъв се сменя с наркотици или друго.Примери бол.
8
1
 
50
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Съдът си пее една и съща песен - като латерна.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bravo ,abe dosta se chudix za tova che amerika e stranata na neogranichenite vazmojnosti ama mai sigurno e sbarkal choveka stranata e balgaria
6
1
 
32
 
! Отговори
ъъъъъ!!!! преди 10 години
Ееееееееее..........БЪЛГАРИЯ!!!!
5
21
 
38
 
! Отговори
rady. преди 10 години
Но затова пък един бг съд осъди на две или три години /не помня/ един мъж, който утрепал някакво куче. Което сигурно е било за трепане. Какво да правим; нали сме европейци...
4
3
 
62
 
! Отговори
Сафридов преди 10 години
В други държави за кило наркотик заловените ги осъждат на смърт,а в България ги оневиняват и като осъдят държавата ни в Страсбург и пари ще получат!
3
26
 
25
 
! Отговори
Zzzz преди 10 години
Сигурно Бойко и Църа са забъркани
2
1
 
80
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 години
Справедливия и безпристрастен български съд - ето за това в Европа ни считат за престъпници и не ни признават за нищо. Но пък на справедливите и безпристрастни български съдии и прокурори не им пука от нищо. Правят все по големи и по големи къщи в Бояна, Симеоново, Бистрица и т.н. и т.н. Но и тяхното време ще дойде.
1
1
 
34
 
! Отговори
por преди 10 години
Браво!