ВАС: Незаконни са промените по бул. "Витоша", "Патриарх"-а и ул. "Фритьоф Нансен"

Решението на съда е окончателно
Обновена: 20 юни 2024 19:29 | 20 юни 2024 13:46, Анисия Иванова
85
ВАС: Незаконни са промените по бул. "Витоша", "Патриарх"-а и ул. "Фритьоф Нансен"
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд разпореди да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмет по транспорт Илиян Павлов по въвеждане на нова постоянна организация на движението в гр. София по бул. “Витоша“, бул.“Патриарх Евтимий“ и ул.“Проф. Фритьоф Нансен" чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

По този начин ВАС остави в сила разпореждане № 5390 от 16.05.2024 г. по административно дело № 4553/2024 г. на Административен съд София – град, съобщиха от съда.

Първоинстанционният съд е приел, че липсата на актуален генерален план за организация на движението за процесния участък, както и за цялата община обуславя извод за неоснователно извършване на действия по въвеждане на нова постоянна организация на движението на посочените локации. Съдебният състав е установил и приел, че не са спазени изискванията на чл. 9, ал. 1 и ал. 2 от Наредба № РД-02-20-2 от 24.10.2022 г. за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване, а именно не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генерален план за организация на движението /ГПОД/, разписана в девет точки. Не е изпълнено и изискването по ал. 2 - окончателният проект на плана да е одобрен от общинския съвет по предложение на кмета, придружен от протокола на ЕСУТ за приемане на окончателния проект.

Върховните магистрати приемат, че първостепенният съд правилно е приел, че актът не е достатъчен да обоснове извършваните действия, като настоящият състав излага допълнителни мотиви. Действително в Наредбата е разписано изключение в чл. 10, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 5, според което се допуска съгласуване и одобряване по реда на съответната общинска наредба за организиране на движението на самостоятелен план за организация на движението/проект за организация и безопасност на движението в населените места (ПОБДНМ), който частично не съответства на действащия генерален план за движение, стига да не е в противоречие с основните му схеми. Това изключение обаче е приложимо само когато се касае за частично несъответствие с действащия генерален план, какъвто се каза по-горе, че няма, следователно тази възможност е напълно неприложима.

Последният Генерален план на Столична община е приет с Решение № 115 на СОС по Протокол №11 от 08.03.2012 г. Към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението, периодът на действие на този план е изтекъл, следователно няма действащ план. Липсата на действащ Генерален план за организация на движението за Столична община или за процесния участък, съгласно който да се извършват действията по въвеждане на нова постоянна организация на движението на трите булеварда в центъра на столицата.

Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват фактическите действия, поради което същите са лишени от основание и правилно съдът е разпоредил тяхното прекратяване.

Касационният състав на ВАС приема, че първоинстанционният съд е постановил правилно разпореждане, което следва да бъде оставено в сила.

Определението по административно дело № 5835 от 2024 г. на ВАС е окончателно.  

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от Темида
Съдът остави тъщата на убития Пейо в ареста
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Сега къде да минавам с колелото и като ме видите не ме псувайте ами ми благодарете, че не съм с колата, много невъзпитани софиянци, направо нагли!
70
0
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 6 дни
Не знам за селяните с дизелите, както пише в коментара си Анонимен No: 51, но селяните от ЛГБТ се развихриха наистина....
69
0
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА на кмета! преди 6 дни
Оставка,затвор и одит на проектите до тук. Да не пипат обществена пара до гроб. Обезщетения за потърпевшите. бонбонев, спасков и сие - ПЛАЩАЙТЕ.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
при ПП-ДБ-СС има ли нещо законно
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тия от Спаси София са за затвора, как може да похарчат незаконно два милиона лева на данъкоплатците?
66
2
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 6 дни
С тоя обратен кмет какво искате!
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нищо не могат горките. Бяха свикнали само да ходят да вадят павета и да се снимат. От половин година вече всичко е толкова качествено, че никой от тях не говори за ремонт на ремонта
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Толкова са некадърни горките, а си вдигнаха двойно заплатите защото им били малко. Вземат по 8 хиляди лева заплати и дори и законите не зачитат.Борис Бонев и Терзиев да върнат в бюджета 2 милиона
63
0
 
12
 
! Отговори
Баба Гошка преди 6 дни
Терзиев сега с твойте съучастници от сглобката и всички които гласуваха "ЗА" проекта, да върнете парите за ремонта и да направите подходите от тангентата към кварталите, вместо да разбутате центъра отново. Отивайте си на прайда и се махайте от общината.
62
0
 
8
 
! Отговори
до 123 преди 6 дни
на тротоара до НДК просто гледай да не ходиш по велоалеята - тротоара е достатъчно широк. велосипедите могат да се карат и по улицата и без да има велоалея изобщо. велосипеди се карат из паркове и градинки и даже на забранените за това места - например пешеходната улица Витоша. За съжаление нищо няма да върнат а само ще мънкят и няма да върнат паркоместата.
61
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 дни
И сега какво, пак ли ще върнете "велоалеята" на тротоара до НДК???? Пешеходците да се оглеждаме за *** с тротинетки и колелета???? Мястото им не е по тротоарите, те са за пешеходци!!! Да си карат където им намери място общината, или да изгради нови тротоари, само за пешеходци!!!
60
0
 
10
 
! Отговори
Само маркировката преди 6 дни
Като види човек как е изпълнена и става ясно какво е качеството. Подигравка с парите на данъкоплатците.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е Терзиев дарява 5 хиляди от заплатата си , а струва на бюджета вече 2 милиона
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От Смучи София и ППДБ да върнат двата милиона дето похарчиха за нищо от субсидията си или Терзиев да подава оставка.
57
0
 
10
 
! Отговори
До тук-добре, но преди 6 дни
е извършена финансова злоупотреба с обществени средства. Само сезирала ли се е вече прокуратурата, или очаква да нарасне общественият натиск, за да подведе под отговорност виновните длъжностни лица . Или ще минем по системата" за кокошка няма прошка,за милион,няма закон"
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тези хора в общината на училище ли са че не знаят процедурите?
55
2
 
2
 
! Отговори
До62 преди 6 дни
Искате да си останете само *** по центъра ли, ша карам дет ми се кара, градски *** акъл да не дават.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
а на 6-ти септември пред 6-то училище ще оправят ли паркирането да е пак перпендикулярно вместо успоредно и да разкарат велоалеята - и без това всички минават през седмочисленици
53
0
 
15
 
! Отговори
Разгеле преди 6 дни
Протестирахме всеки ден вече колко? Оказахме се прави. кога се очаква да оправят организацията на движението? тоест да върнат както си беше
52
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
то си му личеше на Терзиев че не знае на кой свят е , а ние искаме да управлява София , такива загубеняци не е имало скоро в управата