Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за издирване

Предстои да бъде поискана Европейска заповед за арест
22 авг 2024 07:45, Стела Стоянова
103
Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за издирване
Снимка БГНЕС, архив

Бившият шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е обявен за издирване в страната.

Това съобщава "Сега", позовавайки се на източници в прокуратурата.

Миналата седмица, когато Софийската градска прокуратурата обяви, че Мавродиев, бизнесменът Румен Гайтански - Вълка и адвокатът Иван Георгиев са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, се разбра, че формално Мавродиев и Гайтански все още не са обявени за издирване, тъй като се проверяват официалните им адреси. По това време адвокат Георгиев беше задържан, но пуснат 24 часа по-късно под гаранция от 50 000 лв., която се очаква да обжалва пред съда.

Гайтански пък се появи сам пред Комисията за противодействие на корупцията, която разследва случая, като адвокатът му Константин Симеонов дори твърди, че Гайтански веднъж е бил върнат от разследващите, които си "насрочили" срещата с него за следващия ден. Тази информация не е потвърдена от институциите. Гайтански беше задържан от прокуратурата, а в понеделник Софийският градски съд уважи искането ѝ за постоянен арест. последната дума за това обаче ще има Софийският апелативен съд, който ще заседава по случая идния вторник.

Така, от тримата обвиняеми по знаковото дело единствено в неизвестност за властите е Мавродиев. За него има прокурорско постановление за 72-часово задържане, твърдят източниците на "Сега" от държавното обвинение.

Предстои да бъде поискана и Европейска заповед за ареста на банкера. За целта обаче прокуратурата трябва да внесе искане за това в Софийския градски съд. По информация на "Сега" това още не е направено. Прокурори обаче се оплакват, че съдът не винаги се произнася бързо по тези искания. Няма данни Мавродиев да е търсен и през системата на Интерпол.

Гайтански, Мавродиев и Георгиев бяха обвинени миналия четвъртък за длъжностно присвояване в особено големи размери след акцията на Комисията за противодействие на корупцията от сряда по разследването на необслужвания кредит за 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Гайтански от ББР. Заемът бе отпуснат през 2019 г., когато начело на ББР бе Стоян Мавродиев.

Докато градският съд гледаше делото по мярката на Гайтански, от прокуратурата посочиха, че той умишлено е склонил Стоян Мавродиев да извърши престъпление, като част от парите от кредита са използвани изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лв., а над 26 млн. лв. били използвани от дружеството "Кристална вода" за изплащане на задължения на ТЕЦ "Варна" (дружеството, свързано с Ахмед Доган).

Адвокат Иван Георгиев, представител на "Роудуей кънстракшън" - фирмата, свързана с Гайтански, получила кредита от 150 млн. лв.

Не стана ясно дали прокуратурата разследва и другите необезпечени кредити от ББР, за които алармира Кирил Петков преди години, когато беше служебен министър на икономиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от Темида
Арестуваха мъж, опитал да удуши жена си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
ЧОВЕКА преди 2 седмици
СЕ СКРИ КАЧЕСТВЕНО
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Румен Вълка каза: Аз съм вълк, не съм мишка. Посланието на Мавродиев е: Аз съм мишка, не съм вълк.
70
0
 
3
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 3 седмици
Сарафтурата търпеливо изчака Мавродиев да се укрие и го обяви за издирване.
69
0
 
4
 
! Отговори
Ружа преди 3 седмици
Награда обявена има ли?
68
0
 
4
 
! Отговори
Варна преди 3 седмици
Сега е на дневен ред е обяснения за над 60 милиона дадени на Параходство БМФ за кораб, който струва 22 милиона.
67
0
 
0
 
! Отговори
До Стар крадец си бо преди 3 седмици
Е как така? Нали се закле по телевизията, че не е откраднал и 1 стотинка.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разбира се , че е "възможно" и европейска заповед за арест и заповед за арест с цел екстрадиция да бъдат извадени.Ама да му дадем малко време на човека- / той на коя партия беше ?/,да се осъзнае и да си внесе вноската в Чекмеджето на Про стия..И тогава- ще го гони ама умната- без да го хващаме-само ще го доим и ще му висим като Дамоклев меч над тиквата.Като презумция за евентуална неплатена сметка и дългово перманентно задължение към съдебната система.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ***- НЕ ВЯРВАШ НА ИСПАНСКАТА ПРОКУРАТУРА, КОЯТО СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ ПО СИГНАЛ ОТГОВОРИ, ЧЕ КЪЩАТА В БАРЦЕЛОНА НЕ Е НА БОРИСОВ, А ПАЧКИТЕ В ЧЕКМЕДЖЕТО СЕ СПУКАХА ОТ СРАМ СЛЕД КАТО ВИДЯХА ЕВРАЦИТЕ И ПУДЕЛИТЕ НА ДЕД ДАМАДЖАН, изявени аферисти и престъпници на гости на шефа на МВР седнали до главния секретар на МВР а той с часовник за 62 000 евро, ами ала бала с президента- тия се офекалиха за 4 години и направиха най голямата инфлация- 28%- е те затова не сме в Шенген и Еврозоната....
64
0
 
7
 
! Отговори
Дед преди 3 седмици
Няма да съм изненадан ако някой прикрие следите от престъпленията си, като премахне Мавродиев щото последния, макар и облажил се видно може да каже много неща. Ще е типичната БГ развръзка за корупцията по високите етажи.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дя го търсят или в Дубай или Южна Африка ,прокуратурата се мота е тоя до като избяга !!
62
0
 
4
 
! Отговори
бастун преди 3 седмици
Вие гледайте престъпниците които са тук и всеки ден са пред собствените си медии и в Парламента,тях защо не арестувате-Пеевски,Борисов-Барселонски,Доган за ТЕЦ Варна и кредитите му които са платени от Пеевски и Гайтански,за Таки който се шири в Подуяне и по пунктовете на Капитан Андреево,оттам се финансира всичко
61
0
 
2
 
! Отговори
Дзъ преди 3 седмици
Най-накрая се навихте се след 25 години крадене
60
0
 
7
 
! Отговори
Питащ преди 3 седмици
Ама той знае ли че го издирват?Да не го търсят и него като Волф ама да е на следващия ден че немат още инструкции?
59
0
 
6
 
! Отговори
Сега ще кажат преди 3 седмици
То всичко си е законно.Асо всичко си е законно то Законите на тая държава са незаконни и нелегитимни!!!!!!Защото факт е че се крадът народни пари в особено големи размери а вие събирайте капачки за здравеопазване като някакви аутисти.
58
0
 
7
 
! Отговори
ТЕ НИ КРАДЪТ БЕ!!!!! преди 3 седмици
Това са организирани действия по присвояване на пари от държавният бюджет през една фиктивна банка ББР новото КТБ!!!!!
57
0
 
12
 
! Отговори
Държавата е ОПГ преди 3 седмици
Защо България няма Антимафия законодателство?!Като Италия?!!!То е ясно защо нали!!!Анти мафия законодателство означава свързване на всички замесени в източването на народните пари от ББР в едно опг ченгета банкери политици мафия червени бизнесмени всичко!
56
0
 
7
 
! Отговори
Пнав преди 3 седмици
Значи тия нашите служби са пълни олллиииигофрени. Като сте го обявили той на жп гарата или в Кауфланд ще се появи.
55
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Какво може да те мотивира да отпуснеш необезпечен кредит? Процент от кредита.10% да е взел, това са 15 млн. лева.Предостатъчно да си напазарува прокурор в ЮАР и да си живее спокойно.
54
0
 
7
 
! Отговори
БоБо Сарафа преди 3 седмици
Маврудийка ходи до Изипей да преведеш некой лев че сино иска ново бмв
53
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Прокуратурата да провери банковите сметки на всички подписали необезпечения кредит на Вълка. Също и придобитите активи. Ше се разбере с колко Вълкът е нахранил вълчетете от ББР.