Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за издирване

Предстои да бъде поискана Европейска заповед за арест
22 авг 2024 07:45, Стела Стоянова
103
Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за издирване
Снимка БГНЕС, архив

Бившият шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е обявен за издирване в страната.

Това съобщава "Сега", позовавайки се на източници в прокуратурата.

Миналата седмица, когато Софийската градска прокуратурата обяви, че Мавродиев, бизнесменът Румен Гайтански - Вълка и адвокатът Иван Георгиев са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, се разбра, че формално Мавродиев и Гайтански все още не са обявени за издирване, тъй като се проверяват официалните им адреси. По това време адвокат Георгиев беше задържан, но пуснат 24 часа по-късно под гаранция от 50 000 лв., която се очаква да обжалва пред съда.

Гайтански пък се появи сам пред Комисията за противодействие на корупцията, която разследва случая, като адвокатът му Константин Симеонов дори твърди, че Гайтански веднъж е бил върнат от разследващите, които си "насрочили" срещата с него за следващия ден. Тази информация не е потвърдена от институциите. Гайтански беше задържан от прокуратурата, а в понеделник Софийският градски съд уважи искането ѝ за постоянен арест. последната дума за това обаче ще има Софийският апелативен съд, който ще заседава по случая идния вторник.

Така, от тримата обвиняеми по знаковото дело единствено в неизвестност за властите е Мавродиев. За него има прокурорско постановление за 72-часово задържане, твърдят източниците на "Сега" от държавното обвинение.

Предстои да бъде поискана и Европейска заповед за ареста на банкера. За целта обаче прокуратурата трябва да внесе искане за това в Софийския градски съд. По информация на "Сега" това още не е направено. Прокурори обаче се оплакват, че съдът не винаги се произнася бързо по тези искания. Няма данни Мавродиев да е търсен и през системата на Интерпол.

Гайтански, Мавродиев и Георгиев бяха обвинени миналия четвъртък за длъжностно присвояване в особено големи размери след акцията на Комисията за противодействие на корупцията от сряда по разследването на необслужвания кредит за 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Гайтански от ББР. Заемът бе отпуснат през 2019 г., когато начело на ББР бе Стоян Мавродиев.

Докато градският съд гледаше делото по мярката на Гайтански, от прокуратурата посочиха, че той умишлено е склонил Стоян Мавродиев да извърши престъпление, като част от парите от кредита са използвани изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лв., а над 26 млн. лв. били използвани от дружеството "Кристална вода" за изплащане на задължения на ТЕЦ "Варна" (дружеството, свързано с Ахмед Доган).

Адвокат Иван Георгиев, представител на "Роудуей кънстракшън" - фирмата, свързана с Гайтански, получила кредита от 150 млн. лв.

Не стана ясно дали прокуратурата разследва и другите необезпечени кредити от ББР, за които алармира Кирил Петков преди години, когато беше служебен министър на икономиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от Темида
Арестуваха мъж, опитал да удуши жена си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
9
 
! Отговори
Мавродиев преди 3 седмици
Няма да ни пречите на далаверите, ей!
51
2
 
10
 
! Отговори
Стар крадец си бойко преди 3 седмици
Крал си 100 нещааа
50
2
 
15
 
! Отговори
Факти преди 3 седмици
През 2021 г.ПП подават сигнали към Прокуратурата за източване на ББР чрез кредити за един милиард към 8 човека.Прокуратурата не образува дело,а на 5 май 2023 преписката е прекратена от Прокурор Борис Балев,поради Липса на данни за престъпление.Сега е образувано дело и наблюдаващ прокурор е същият този Балев.Какво се е променило от лятото на миналата година до сега?Единствено това,че Пеевски си смени позицията.Значи ли това,че Прокуратурата действа като бухалката на Пеевски?
49
0
 
10
 
! Отговори
Да видим преди 3 седмици
Дали сме разбрали правилно .Първо когато обикновен гражданин напуска държавата на кппто проверки документи претърсвания а когато човек на властта замесен в присвояването на 150 милиона народни пари напуска няма проверки няма нищо.
48
1
 
4
 
! Отговори
Румен Вълка преди 3 седмици
Аз никога не съм вършил нищо противозаконно....
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали са му време да се скрие и сега уж го издирват.
46
2
 
10
 
! Отговори
А нещо преди 3 седмици
За изтеклия запис между Стоян Мавродиев и Димитър Ламбовски,от който става ясно, че първият купува имот от втория като за целта дори пренасят огромно количество пари в брой през българо- гръцката граница.От записа се разбира още,че Мавродиев искал да купува къща за подарък на тогавашния премиер Бойко Борисов.
45
0
 
8
 
! Отговори
Вано Гешарата преди 3 седмици
Ромъния е напреднала недостижимо за България като влизаш от Ромъния в България все едно влизаш в Максуда.Това ви е от главата.
44
1
 
11
 
! Отговори
В стремежа си преди 3 седмици
Да удари Доган, Пеевски извади на показ корупцията по времето на ГЕРБ и лично на Борисов.Защито Стоян Мавродиев беше икономическото гуру на ГЕРБ,той им написа икономическата програма през 2009 г.и на практика създаде партията.На това му се вика Приятелски огън.Все пак като малка компенсация го предупредиха да изчезва аха преди да го арестуват.
43
0
 
12
 
! Отговори
Геша Иванов преди 3 седмици
Осмото джудже Вие е главен прокурор .Пикая на държавата!
42
5
 
3
 
! Отговори
Абе аз се моля преди 3 седмици
Путин да ви метне по една пакета на парламент на съд на всичките държавни институции то вече нещата си отиват натам абсолютен Позор е да си българин.
41
0
 
6
 
! Отговори
См1ртЗаШпионите преди 3 седмици
Българските служби защо не го хванаха?
40
0
 
11
 
! Отговори
Стоян М. преди 3 седмици
Поздрави на сарафотурата от Истанбул!
39
0
 
20
 
! Отговори
топ преди 3 седмици
Където има толкова откраднатата народна пара,търсете в престъпната група висши МВР-шефове и прокурори.Защото без тях не става.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ко толкова са откраднали, само 150 милиона, за КТБ нищо, за постоянните ремонти нищо, това са жълти стотинки :))
37
1
 
9
 
! Отговори
Хайл Хитлер преди 3 седмици
В бъдеще ще бъдат разположени бесилки за до 10 човека наведнъж примерно в триъгалника на властта и съд по бързата процедура за депутати корумпирани ченгета службаши банкерчетата мутри ДСта и всякаква из мет ограбила и ощетила народа в особено големи размери.Комфискация на имуществото им в полза на новата държава!
36
0
 
4
 
! Отговори
vs преди 3 седмици
!50 kkk откраднал в съдружие, 50 к гаранция! Nice A!
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И този е хасковски айдук! Беше в политиката само за айдукъка.Стартира като член на ДСБ, но се прехвърля към ГЕРБ, и става депутат председател на икономически комисии.Боко го назначава за шеф на ББР през 2017г.Мавродийчо си урежда(както и целият борд на банката) най-голямата заплата в държавата 37 хил.!!! Бойко го освобождава през2019г. след като ББР, отпуска 75млн.на фирма за вземания на дългове!!!
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жалкото е, че вече Румъния е на светлинни години пред нас. Като влезеш в България, все едно влизаш в Средновековието. Докога ще търпим
33
0
 
6
 
! Отговори
ASSASSINS CREED преди 3 седмици
И Служби и мутри и всякакви комунистически кърлежи ще им одат бавно към Малашевци!Стига вече Погром над народа и родината ни!БАСТА!Вече ще се лее поганска кръв!