Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за издирване

Предстои да бъде поискана Европейска заповед за арест
22 авг 2024 07:45, Стела Стоянова
103
Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за издирване
Снимка БГНЕС, архив

Бившият шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е обявен за издирване в страната.

Това съобщава "Сега", позовавайки се на източници в прокуратурата.

Миналата седмица, когато Софийската градска прокуратурата обяви, че Мавродиев, бизнесменът Румен Гайтански - Вълка и адвокатът Иван Георгиев са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, се разбра, че формално Мавродиев и Гайтански все още не са обявени за издирване, тъй като се проверяват официалните им адреси. По това време адвокат Георгиев беше задържан, но пуснат 24 часа по-късно под гаранция от 50 000 лв., която се очаква да обжалва пред съда.

Гайтански пък се появи сам пред Комисията за противодействие на корупцията, която разследва случая, като адвокатът му Константин Симеонов дори твърди, че Гайтански веднъж е бил върнат от разследващите, които си "насрочили" срещата с него за следващия ден. Тази информация не е потвърдена от институциите. Гайтански беше задържан от прокуратурата, а в понеделник Софийският градски съд уважи искането ѝ за постоянен арест. последната дума за това обаче ще има Софийският апелативен съд, който ще заседава по случая идния вторник.

Така, от тримата обвиняеми по знаковото дело единствено в неизвестност за властите е Мавродиев. За него има прокурорско постановление за 72-часово задържане, твърдят източниците на "Сега" от държавното обвинение.

Предстои да бъде поискана и Европейска заповед за ареста на банкера. За целта обаче прокуратурата трябва да внесе искане за това в Софийския градски съд. По информация на "Сега" това още не е направено. Прокурори обаче се оплакват, че съдът не винаги се произнася бързо по тези искания. Няма данни Мавродиев да е търсен и през системата на Интерпол.

Гайтански, Мавродиев и Георгиев бяха обвинени миналия четвъртък за длъжностно присвояване в особено големи размери след акцията на Комисията за противодействие на корупцията от сряда по разследването на необслужвания кредит за 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Гайтански от ББР. Заемът бе отпуснат през 2019 г., когато начело на ББР бе Стоян Мавродиев.

Докато градският съд гледаше делото по мярката на Гайтански, от прокуратурата посочиха, че той умишлено е склонил Стоян Мавродиев да извърши престъпление, като част от парите от кредита са използвани изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лв., а над 26 млн. лв. били използвани от дружеството "Кристална вода" за изплащане на задължения на ТЕЦ "Варна" (дружеството, свързано с Ахмед Доган).

Адвокат Иван Георгиев, представител на "Роудуей кънстракшън" - фирмата, свързана с Гайтански, получила кредита от 150 млн. лв.

Не стана ясно дали прокуратурата разследва и другите необезпечени кредити от ББР, за които алармира Кирил Петков преди години, когато беше служебен министър на икономиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от Темида
Арестуваха мъж, опитал да удуши жена си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дебелян, Доган и Чекмеджан ни лук яли, ни лук мирисали. Лека-полека и да тях ще стигне възмездието. Рано или късно всичко си идва на мястото.
31
0
 
4
 
! Отговори
ASSASSINS CREED преди 3 седмици
Държавата ще гори!
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хубаво го издирвате ама и той е плащал на някой големец по веригата. И тях е хубаво да издирите. Много хора са се облажили от тия пари.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оставете го крадливото герберастко банкерче, те са светци за простолюдието :)))
28
1
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 седмици
Хората на Винету един по един бягат. Накрая ще дойде реда и на Винету да бяга, сигурно ще се скрие в някой резерват за инндианци в Америка.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
31 Има необезпечен кредит защото Държавата е превзета от престъпници и ДС из мет!Я пробвай 10 000 лв само да теглиш от някоя частна банка да видиш че се прани описание на коли какви имаш къде живееш какъв доход взимаш поръчител трябва да имаш да гарантира че ще ги върнеш парите.А тука банката на мафията тоест държавата раздава народни пари на разни тъмни балкански субекти и яхти палати и автопарк за милиони и бил необезпечен кредита.Няма не обезпечен!Държаната ще гори!!БАСТА!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Росенец при бай Меди Сокола проверихте ли ?
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще го намерите в Бразилия или Аржентина. Кой знае колко е окрал за толкова години. Сега ще гоните михаля
24
0
 
15
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 3 седмици
Абе кой го избра този за шеф на ББР ,че забравих?
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде го има това - 150 млн. необезпечен кредит. Вероятно е държавна политика.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По -голям крадец от Ахмет Доган има ли?Щом дирят Мавродиев и закопчават Вълка , е ред на Доган.Друга логика няма, той е крайния бенефициент на парите.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ано26. Иван Кръстев е оня кривогледия, а групата на соросуидите се състоеше от: Мавродиев, Плевналиев, Трайчо Трайков, Румяна Бъчварова , Цветан Цветанов и т.н.
20
0
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
После защо нямало нормален бизнес в България. Крадците на едро знаят как се краде, не как се организира бизнес. Затова.
19
2
 
20
 
! Отговори
Буци преди 3 седмици
Да питат оня от банкя, същия тоя който е взел 50 милки от тия 150, но той народа си заслужава съдбата защото е много тих и страхлив и не е на паветата, понеже вече се нахрани и може да се тагва отвсякъде по света, а оня си рисува и оцветява
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мавродиев - бивш член на Костовата партия ДСБ, предложен от Иван Кръстев заа депутат на Герб при първото правителство на Борисов. Един от соросуидната група депутати/министри при първите 2 правителства на Борисов. Герб трудно се оттърва от соросуидите в редиците си . При 3-тото правителство на ГЕРБ техния брой е почти нула. Затова соросуидите застанаха под юмрука на Радев и си основаха партия/коалиция ПП/ДБ . Всички кражби в БГ са направени от соросуидите. Трябва да изчегъркааме соросуидите.
17
2
 
15
 
! Отговори
Не мога да преди 3 седмици
Разбера едно. Защо всичко се върти около действащи политици? Защо не подпукат тези, които крадоха, после хитро се покриха и си развиват бизнеса. Трябва да се започне от турците, Местан, Агуш, Карадайь, Етем и още подобни. То иначе много е гот така. Кой крал, крал. Оттегляш и си чист, като момина сълза.
16
1
 
14
 
! Отговори
май май преди 3 седмици
То като цяло тая ББР е само и единствено с цел да се облагодетелстват и да откраднат определен кръг от хора. Вълка, Доган, Пеевски и кой ли още не. За това ли я има?
15
4
 
15
 
! Отговори
Агенция шушу-мушу преди 3 седмици
Лично Борисов е забранил на Мавродиев да се връща в България съобщава бг компас ком. Бившият топ банкер постоянно звънял на Борисов за да го моли за помощ ,като Борисов дори спрял да му вдига телефона. В крайна сметка след като Гайтански се предава ,Борисов решава да задейства контактите си и обещава да осигури убежище на Мавродиев в Турция. За Борисов е критично важно разследването на заемите за Гайтански да не стигне до него и е много ядосан ,че темата постоянно се върти в медиите.
14
0
 
4
 
! Отговори
ЧУДЯ СЕ преди 3 седмици
КЪДЕ ЛИ Е И ЗАЩО ГО НЯМА-ЧОВЕКА ВЗЕ ПАРИТЕ И КАЗА-ЩЕ ВИДИМ
13
1
 
11
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 3 седмици
ББР, кредита- ясно. Вълка, Маврото- това добре, добре е това. Въпросът е кога Доган ?