Гърция готви жестоки санкции - затвор до живот, отнемане на книжка, за нарушения на пътя

При повтаряне на нарушение санкциите ще се умножават
Обновена: 28 сеп 2024 14:28 | 28 сеп 2024 09:43, Елка Василева
131
Гърция готви жестоки санкции - затвор до живот, отнемане на книжка, за нарушения на пътя
Снимка: архив, БГНЕС

Нов правилник за движение по пътищата в Гърция предвижда тежки санкции за нарушителите. Страната е в челните места в Европа по брой смъртни случаи от пътнотранспортни произшествия, като само през 2023 г. загиналите са около 650.

Намаляване на скоростта в града от 50 на 30км/ч и на 20 км/ч там, където има училище или детска градина, и по-тежки наказания, особено при рецидив, предвиждат част от промените, предаде кореспондентът на bTV.

Нарушенията вече ще бъдат в три категории:

    с нисък риск - глоба от 30 евро и отнемане на свидетелство за шофиране до 10 дни при нарушения от типа на неносене на документи или неправилно паркиране;
    със среден риск - глоба в размер на 150 евро и отнемане на свидетелство за управление за 20 дни при шофиране без предпазен колан и каска, както и използването на мобилен телефон;
    с висок риск - тежки наказания с криминален характер, съгласно изменение в Наказателния кодекс от 2024 г., при нарушения като шофиране в нетрезво състояние, нарушаване на знак стоп или преминаване на червено, незаконни състезания, превишена скорост, както и неправилно изпреварване и движение в аварийната лента.

Тежките наказания ще бъдат: лишаване от свобода от 1 до 10 години и повече, ако деянието е довело до смърт на участник в движението. При смърт на повече от едно лице съдът може да наложи и лишаване от свобода до живот.

При повтаряне на нарушение санкциите ще се увеличават, а ако същото нарушение се направи три пъти в рамките на пет години, се предвижда отнемане на книжката за срок от пет години и нарушителят да премине отново курс на обучение и изпит.

Гласуването на промените ще стане в близките дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от Водещи мобилна
Гладът опустошава Судан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
8
 
5
 
! Отговори
Тоти преди 3 часа
Това дава европа, гейове , санкции от които само и единствено се получава законен рекет над гражданите на дадена държава. Като си нямаш в главата, каквото и да те накажат няма да те интересува. За уточнение онея в Брюксел или който е да е друг, ги боли дедовия за нас. Благодаря за вниманието!
109
5
 
5
 
! Отговори
Писал бил преди 3 часа
Гърция е рай за шофьор спрямо БГ полицай. Там ти казват глоби но за извършено деяние .Не както в Бг терор насилие и белезници ,обвинение пред семейството ви, че сте наркоман и ви арестуват и ви отнемат автомобил . Къде го има това.Нула гласуване на тези избори докато не оправят проблемите ни
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
да се въведе правило, полицай като спира да тества човек без конкретна причина, и той да прави тест! щото тези тестове правят наркомани, хора използвали капки за нос, както и ако човек е употребил канабис преди 3 месеца
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Еее тая Гърция, там е много лошо, не ходете там, ходете само на бетономорието.:))
106
1
 
6
 
! Отговори
Тия писаници преди 3 часа
Са за хора неходили никаде и да си казват колко е лошо на вън и да се плашат и да си седят тука за да може нашите мошеници да си ни доят тука защотото по друг начин вече немогат да ни спрът да патуваме и да ни се отварят очите освен със пропаганда (който е странствал мисля че ще ми разбере мисълта)
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
мдааа, но в Гърция, както във всички бели държави полицай те спира само като си направил нарушение, или си заподозрян в конкретно престъпление, а тук по заон нямат право да те спират без причина, но поправчица в закончето им разрешава ако си заподозрян, не в нещо конкретно, а по преценка на полицая, т.е. винаги може да им изглеждаш съмнителен, разбира се спират на пораазия, джобят, когато си решат
104
1
 
9
 
! Отговори
шифьор преди 3 часа
Кажете ми, кои партии подкрепят този закон, че да знам, да не гласувам за тях на изборите. Ами те, ако ми вземат книжката за 10 дни, заради превишение на скоростта, шефът ще ме уволни, защото съм шофьор - за какво съм му без книжка! Пък той иска да карам бързо, за да компенсирам задръствания та!
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
нека някой да ми покаже снимка на полицай с колан в служебната кола ! НЯМА ТАКЪВ !!!да не говорим, че спират и паркират където си искат! ОТ ТУК СЕ ПОЧВА БЕЗЗАКОНИЕТО!
102
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
тия ще си изгонят туристите, може и това да е целта
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Да де ама работата е там, че не ти трябват повече закони, а това което го имаш да можеш да го налагаш и да се спазва. То и в България е забранено да караш с 200, но някои хора направиха кариера да се качват в инстаграм как карат с над 200.
100
0
 
12
 
! Отговори
Хе.хе ! преди 4 часа
Някой в България да е чувал за глоба за говорене по телефона като шофираш ? Ъ-Ъ ! Няма ! Никакви полицаи не гледат това ! Но пък да се скрият зад някоя трънка , след нанадолнище , когато ползваш инерция , да се правят на велики , че си карал с 9 км над разрешената скорост - за това са на пътя ! Жалка работа и мнооого умрели в катастрофи!
99
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
До справедлив Много си прав,ходя в Гърция от 97-а ,изминал съм незнам колко километра с автомобил там и НИТО веднъж не ме е спрял полицай ей така за ,,проверка'' Спират само ако си в нарушение или ако е извършено престъпление и колата ти като тази на заподозрените. Глупости от сорта на дай да видим имаш ли триъгълник,сега какво ще правим не съществуват.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Питеците отново почнаха да дават акъл на деугите и както винаги си мислят че те са най умните. Някакъв разбирач ни обяснява че в Гърция половината сграден фонд бил незаконно строителство,пълен см .шник. В Гърция всеки собственик на имот на 10 години е длъжен да представи в общината докумен от правоспособен ел.техник документи за проверка и изправност на ел. инсталацията на имота.
97
2
 
18
 
! Отговори
справедлив преди 6 часа
В Гърция е супер , а тези измислени статии са само за наивници.Изминал съм над 10 000 км това лято в Гърция без да съм спиран нито веднъж.Както и моите приятели.А и полицаите там са супер интелигентни и компромисни.Особено с туристите.За родните мишоци ,които се крият в храстите нямам думи.В нашето БГ смъртните случаи за 2023г са със 100 повече ,при двойно по-малко население.В Гърция само туристите са над 33 млн. за 2023г.Не вярвайте на измислиците с които ви плашат.
96
3
 
8
 
! Отговори
Бай Ганю преди 6 часа
*** са в траур. защото Гърция е ИСТИНСКА ДЪРЖАВА със закони и правила които са задължителни ЗА ВСИЧКИ. Ама *** нали са свикнали в БГ да нарушават всички правила и закони, ще им емного тежко като стъпят на гръцка земя. За това ревът е толкова голям и мъката е толкова неутешима. Надявам се един ден и България да стане ИСТИНСКА ДЪРЖАВА като Гърция.
95
4
 
12
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 7 часа
Насело който кара трезвен след 17ч. му се смеят поне три месеца след това.
94
0
 
7
 
! Отговори
До училищата... преди 7 часа
Имало ограничение 30--добре ,ама Аз не знаех ,че там стават катастрофите , Има едно му се вика ,,конфликтна точка,, ако искаш да правиш превенция премахваш конфликтната точка каквото и да струва на държавата ,има и друго нарича се ,,палеативно действие,, нема да го обяснявам вие сте интелигенти а АЗ шофьор цял живот и наблюдавам ! Всеки ден виждам как във презастроения град Пловдив нещата стават все по зле на всеки метър общинска грешка ( а дали са грешки ) НЕ те са умни и ще се махнат !
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
При неспазен стоп или превишена скорост без причиняване на ПТП 1г затвор? Бая е прекалено.
92
10
 
23
 
! Отговори
Observer преди 9 часа
В Америка и Канада навсякъде покрай училища, паркове и детски градини ограничението е 30км. Почти на всяко кръстовище има стоп на който се Спира! При спиране на училищен бус с ученици с включени светлини, цялото движение в двете посоки спира. Ако не спреш ти взимат 9т. и глоба. В Канада имаш общо 13т. в шоф.книжка. За катастрофа с фатален край да не говорим, там е много сериозно. Та не виждам нищо необикновенно в тия закони. У нас също трябва да бъде така. Иначе е джунгла и хаос!
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Попадна ми статистика за убити и ранени от катастрофи от 1971 до 2015 година. Примерно 1974 година имаме 978 убити и 6818 ранени. През 2004 година имаме 943 убити и 9308 ранени. Най-много убити по тази статистика имаме през 1994 година - 1390 убити, а най-много ранени имаме през 2006 година - 10215 ранени. Да не забравяме, че през последните години смениха статистиката и това доведе до рязко намаляване на броя на жертвите от катастрофи