Оправдаха осъден на смърт, очаквал екзекуция половин век

88-годишният затворник е японец
26 сеп 2024 12:47, Стела Стоянова
15
Оправдаха осъден на смърт, очаквал екзекуция половин век
Снимка БГНЕС, архив

88-годишен мъж, който е най-дълго излежалият смъртна присъда затворник в света, беше оправдан от японски съд, след като установи, че доказателствата, използвани срещу него, са изфабрикувани.

Ивао Хакамада, който е осъден на смърт повече от половин век, беше признат за виновен през 1968 г. в убийството на шефа си, съпругата му и двете им деца тийнейджъри.
 
Наскоро той получи повторен процес на фона на подозрения, че следователите може да са изфабрикували доказателства, довели до осъждането му за четворно убийство.

Случаят на Хакамада е една от най-дългите и известни правни саги в Япония.

Делото привлече широк обществен интерес. Когато оправдателната присъда беше произнесена този четвъртък, поддръжниците на Хакамада пред съда аплодираха “banzai" - японско възклицание, което означава “браво”.
 
Хакамада не беше в съда, тъй като беше освободен от всички съдебни заседания поради влошеното си психическо състояние.

Той живее под грижите на сестра си от 2014 г., когато беше освободен от затвора и получи повторно разглеждане от японски съд.

Хакамада, бивш професионален боксьор, работел в завод за преработка на мисо през 1966 г., когато телата на неговия работодател, съпругата на мъжа и двете му деца били извадени от горящата им къща в Шизуока. И четиримата са били намушкани до смърт.

Властите обвиниха Хакамада в убийството на семейството, подпалването на дома им и кражбата на 200 000 йени (2 400 лв) в брой.

Първоначално Хакамада отрича да е ограбвал и убивал жертвите, но по-късно дава принудително признание след побои и разпити, които са продължавали до 12 часа на ден.

Главното доказателство срещу него са били окървавени дрехи в резервоар мисо, намерени от властите скоро след убийствата. Години наред обаче адвокатите на Хакамада твърдяха, че ДНК, възстановено от дрехите, не съвпада с неговото. Съдът освободи Хакамада през 2014г., десетилетия след делото, а той получи повторен процес.

Освен че намери Хакамада за невинен, съдията заключи също, че ключовите доказателства на прокурорите са изфабрикувани.

Десетилетия на задържане, предимно в изолация с постоянно присъстващата заплаха от екзекуция, са нанесли тежки жертви на психичното здраве на Хакамада, според неговите адвокати и семейство.

Повторните процеси срещу осъдени на смърт затворници са рядкост в Япония - този на Хакамада е едва петият в следвоенната история на Япония. Заедно със САЩ, Япония е единствената страна от Г-7, която все още налага смъртно наказание, като осъдените на смърт се уведомяват за екзекуцията само няколко часа предварително, пише "Дарик".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Темида
ВКС заседава по делото на Семерджиев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Роки До Японска връз преди 10 часа
Верно ли, баламурник, неграмотен. Чети повече, за да познаваш повече думи, логопед!
12
0
 
6
 
! Отговори
До Жоро преди 12 часа
В тази статия авторът не се е объркал. Не става дума за месо, а за ферментирала паста от соеви зърна (мисо) - традиционен продукт в Япония, който е в основата на супа.
11
7
 
1
 
! Отговори
Японска връзка преди 12 часа
В източна България също идът мисо.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Е, сега ще си отживее. Живо доказателство какво чудовище може да бъде държавата и правораздаветелната й система. И у нас има много невинни в затвора. Слава богу, че не ги грози смъртна, но едни 20 години могат да ти бъдат и смъртната присъда.
9
4
 
1
 
! Отговори
Хари преди 12 часа
В Япония няма политически партии, религията е една,така,че това написаното не се връзва. Бих повярвал на всичко това,при условие,че се случва в България!
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
И кой се оказал убиецът? Да не е било самоубийство ?В Япония над 80 процента от присъдите са осъдителни.Например онзи случай с един господин един джип два трупа и една стълба щяха да му извъртят една петдесетка и вече да си ги лежи.В бг тепърва ще се събират да заседават за да решат той ли е карал джипът или невидима ръка.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
До Жоро - мисо е традиционна японка подправка - представлява парта от семена от соя, сол и японско разствние, известно като коджи, както и други добавки.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
До Жоро Жоре, "мисо" е вид японска подправка. За смях си станал със забележката си... Иначе, сега централният въпрос по този съдебен казус е обезщетението. Профукали са живота на човечеца, ама наследниците му могат да се зарадват на много, много милиони...
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Това е абсолютният ужас, толкова млад да ти съсипят живота, да те погребат жив половин век !!!
4
0
 
1
 
! Отговори
Дядо преди 12 часа
Съсипаха я тая държава!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
До ЖороПреди да "поправяш" някого се опитай да вникнеш в смисъла и в конкретния случай ще разбереш, че думата "мисо" не е объркана.
2
2
 
6
 
! Отговори
Язе преди 12 часа
Поне е излязал още млад за японските стандарти. Предстоят му още 20-30 г живот на свобода, ако не пие и пуши
1
19
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 12 часа
До автора на публикацията, правилното изписване на думата "мисо" е месо :)