Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
1
 
1
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
До Анонимен То това е целта...
271
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако, ***, ква Русия, Бесарабия е в Украйна
270
1
 
3
 
! Отговори
до 279 преди 5 години
Германецът, привет от Хайделберг - има ли в ютуби клипове за охридски българи, които знаят български перфектно и спазват българските традиции? Въпросъ ми е риторичен.
269
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБългарите и сега си стоят безработни. Три пъти исках от Бюрото по труда работници. Обадих се на десетки, само като чуят работа в гатер ми отговарят "не". Дори не питат за възнаграждението. Или работят на черно, или просто ги мързи.
268
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 277То това е и целта на мероприятието на Русофили за смяна на модела - на населението !Под мотото (както споменах вече) Кат не може България да се слее с Русия, то Русия ще се прелее в България !Друга версия на поКРИМчването !
267
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еее по 5000 дават за заплати и няма и няма кадри!странно тия заплати са само в очите на хората, а тези които работят виждат минимална + обещано на ръка. За справка сервитьорката от Бургас която изгоря с едни пари.Всички камериерки се оплакват как последните месеци заплати няма.Но видиш ли те давали по 5000 и няма кадри.
266
4
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Не съм много запознат с това какво е бесарабски българин ,но в YouTube съм гледал няколко клипа за бесарабските българи , не знаят български език , само имената им са български , на 10 души 1 знае няколко елементарни думи на български език ! Празнуват българските празници ,но само така като традиция от поколенията , а български език доколкото разбрах нямат желание да учат ! Те ако имаха желание да си запазят българщината и езика щяха сега да говорят поне на средно ниво като бг турците говорят ту
265
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прикрит опит за инфилтриране на още повече руски шпиони по българските земи !
264
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КНСБВкарат ли от чужбина работници означава толкова българи да останат без работа и ще се принудят да емигрират.
263
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо в % от населението не се вземе от Босилеградско, Скопско, Албанско
262
7
 
4
 
! Отговори
158 преди 5 години
Само дано искат да дойдат.. Макар че сега е моментът, в Украйна са много зле след демократизирането им..
261
0
 
2
 
! Отговори
до 270 преди 5 години
И си прав, и не си - Умните държавници най-вече разсъждават върху това как дадени социални придобивки и балансирана подкрепа на социално слабите и работещите, които ги издържат ще се отрази на Икономиката и Обществото.
260
3
 
23
 
! Отговори
КНСБ преди 5 години
Много сложни ги мислят - дайте да дадем 400млн от нашите данъци, за да помогнем на бизнеса да си намери ЕВТИНА работна ръка. Причината е, че бизнесът не желае да вдига заплатите, въпреки че може да си го позволи - за справки Търговския регистър -проверете печалби и стойност на скъпите Немски возила. И чернокожи ще докарат и афганистанци, но ще стане както бизнесът иска, а данъкоплатците ще платим. Ако се вдигнат заплатите у нас много от емигрантите също ще се върнат, но първо се оборудваме с Х7
259
13
 
10
 
! Отговори
читател преди 5 години
Бесарабски българи?И какво им е ценното? Страна много по-изостанала от България, население тотално прокомунистическо, образование ниско, професионално ниво още по-ниско, е това ли са кадрите които ще имплантираме в България?Петата колона на Русия.
258
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там имат покрив и жилище , а тука ще плащат наеми.
257
2
 
22
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Знаете ли , умните и разсъждаващите хора оценяват една държава по следните критерии -какво е отношението на държавата към безработните ,болните , пенсионерите и каква е минималната заплата ! Аз затова се изнесох от България ! Най-голяма грешка е да се гледа каква е максималната заплата , такава рядко хора получават ! Е представете си ,че сте един бесарабски българин - бихте ли рискували да се преселите в България ?!В България работещите мизеруват пък какво остава за безработните ,болните ... !
256
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е че не са роби да ги купиш а и те ще избягат обратно като усетят ромската любов по селата и мизерията в градовете и тъпканицата в София.
255
2
 
20
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Северозападът ОПУСТЯ и ЗАГИВА... Направете нещо за да спасите НАРОДА, който ВСЕ ОЩЕ Е ТУК! За да спасите тази ТЕРИТОРИЯ... СЕГА е моментът! Преди да е станало ВЕЧЕ КЪСНО... ДЕЙСТВАЙТЕ СЕГА!!!Толкова много време ИЗГУБИХТЕ... Ако изпуснете и това - ЩЕ ИЗГУБИТЕ ВСИЧКО!
254
1
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
Ако една бюрократка взема да речем 1500 лв как една камериерка да бачка за три пъти по малко пари при положение че гербераската и три дена не може да издържи като камериерка .Очевидно е сбъркан модела .Пазара трябва да определя цената на труда ,а не мафията герб .Тука имаме зверски натиск към работника .А натиска няма да остане безнаказан .Нещата не могат да стават насилствено ;)НАЛИ ЗА ТОВА Е ИЗМИСЛЕН СВОБОДНИЯ ПАЗАР
253
2
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименЩе им я подаря селската ми къща- вместо да се руши или да я завземат индианци по- добре да я подаря на семейство от Бесарабия!....................Най-вероятно е къщата ти да продължи да се руши защото щом дори и индианците използват България само като трамплин за западна Европа значи и бесарабските българи няма да дойдат дори и да им дадеш по 5000 лв. подарък ей така !Те са мислещи хора и знаят ,че тези 5000 лв. които ще им дадеш ще свършат много бързо и после започва мизерията