Западният печат: Европа клекна под натиска на САЩ за милиарди за Украйна

Г-7 отправи ясно послание към Путин за Украйна
14 юни 2024 09:22, Александър Попов
450
Западният печат: Европа клекна под натиска на САЩ за милиарди за Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските лидери се поддадоха на американския натиск и се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като използват средствата от замразените руски активи, пише в. "Дейли телеграф".

Вчера лидерите на Г-7 в Италия обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, като западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец.

Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще бъде използвана за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

Дипломатически източници съобщиха за "Дейли телеграф", че Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията от страна на Германия относно плана. Берлин се притесняваше, че такова действие ще създаде правен прецедент за използване на  замразени активи.

Джо Байдън нарече сделката за заема "значителен резултат", който ще бъде "използван" за Украйна през следващите месеци.

"Ние не отстъпваме. Всъщност заставаме заедно срещу тази незаконна агресия", заяви президентът на САЩ на съвместна пресконференция със Зеленски, като добави, че войната е била "тест за света", който Западът е издържал.

По темата "Гардиън" отбелязва, че Джо Байдън заяви, че "демокрациите могат да постигнат резултат“, когато обяви, че лидерите на Г-7 най-накрая са постигнали споразумение, което ще осигури допълнителна помощ от 50 милиарда долара за Украйна, използвайки замразени руски държавни активи.

"Ние влагаме парите си, за да работят за Украйна и отново напомняме на Путин, че няма да отстъпим“, каза Байдън на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски.

В коментар по темата в. "Ню Йорк таймс" задава въпросът дали помощта на САЩ за Украйна ще дойде достатъчно бързо и ще продължи достатъчно дълго?

Изданието отбелязва, че Байдън подписа 10-годишен пакт за сигурност с Украйна и обеща, с помощта на Европейския съюз, заем от 50 млрд. долара. Но дали парите ще пристигнат навреме, за да обърнат хода на събитията, и дали сделката ще остане в сила и след изборите през ноември, пита "Ню Йорк таймс".

През 27-те месеца на войната Байдън последователно се противопоставяше на натиска да допусне Украйна в НАТО, убеден, че това може бързо да доведе до изпращане на американски войски в преки бойни действия с руснаците. Затова в четвъртък той предложи алтернативни стъпки, целящи да покажат на руския президент Владимир Путин, че Съединените щати и техните съюзници нямат намерение да се оттеглят.

Той подписа 10-годишен договор за сигурност с президента на Украйна Володимир Зеленски, който  Байдън представи като гаранция за доставка на оръжия, разузнавателна подкрепа, съвети и технологии, необходими за спечелване на войната и възпиране на нова.

Дори ако Доналд Тръмп бъде преизбран в Белия дом през ноември, Украйна трябва да може да разчита на дългосрочна финансова и военна помощ от Запада във войната срещу Русия, посочва германското издание "Щерн".

Президентът на САЩ Джо Байдън използва срещата на върха на Г-7 в Южна Италия, за да настоява за пакет от помощи на стойност милиарди за сметка на Русия заедно с държавните и правителствените ръководители на други големи демократични индустриални държави. По този начин Групата на седемте демонстрира единство.

Новата помощ от десетки милиарди е напомняне на руския президент Владимир Путин, "че няма да се предадем", заяви Байдън на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски. "Той (Путин) не може да ни раздели. И ние ще подкрепяме Украйна, докато тя не спечели тази война". САЩ искат да предоставят кредит в размер на около 50 млрд. Останалите държави от Г-7 все още искат да координират обещанията си, отбелязва "Щерн"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от Водещи мобилна
САЩ отряза Украйна да ползва US оръжия с голям обсег навътре в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
3
 
1
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
338, ти за обмен на валута да си чувал? .. или ващо село няма такива?.. Вече даже може да я обмениш във виртуални валути ..
338
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Гошу Последно не разбрах ти за БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЛИ И СИ? или си ЗА "ЕВРО ЦЕНОСТИ И ПОЛИТИКИ" (Политиките станаха ясни клекнаха под волята на САЩ) ХАЙДЕ СЕГА ДЕФИНИРАЙ КАКВО СА ТОВА ЕВРО ЦЕНОСТИ които толкова ревносно защитаваш.
337
1
 
2
 
! Отговори
До Гошу преди 2 седмици
Е казах ти копейки има само в Русия и Урколадия,пак не си в час
336
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Русия продава газ и петрол, но от три месеца парите отиват в Украйна.
335
1
 
11
 
! Отговори
аха преди 2 седмици
Защо ни занимавате с тия палячовци? На кого му дреме какво ще си кажат помежду си еврейските марионетки или какво ще изкрякат за пред медиите? Те не вземат решения и нищо не зависи от тях.
334
5
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
Не ве купейки, вие просто сте прадатели, а аз се опитвам да ви кажа истината... За предателство наказанията са строги и нито една от страна няма да ви каже браво
333
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Европейският съюз върви на Изток. А нашите евроталибани били вървели на Запад.
332
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Гошу Какво стана на 01.10.2022 година? На тази дата Режима в КИЕВ ОБЯВИ ФАЛИТ/ДЕФОЛТ ПО ВЪНШНИЯ СИ ДЪЛГ. От тогава до сега Украйна е просто маша в ръцете на тези които плащат сметките!!!
331
3
 
8
 
! Отговори
до Гошу преди 2 седмици
Украинците ядат боя, независимо от всичките помощи на Запада. Изходът от ситуацията ще е смъкване на хунтата, освен ако НАТО не влезе директно с войски, пък и тогава пак същото. Просто тези "помощи" удължават конфликта, обезкръвяват Украйна и донякъде Русия и фалират Европа. Впрочем, САЩ също не са печеливши. Печелят само определени големи акули, които прибират яки печалби.
330
5
 
1
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
329, по-добре си сложи въжето, без теб ще е по-добре
329
10
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
Аз чесно немога да разбера, как подкрепяте руснаците, те убиват хора, без причина
328
1
 
3
 
! Отговори
До Гошу преди 2 седмици
Ами отиди пак бе ,кво драпаш тук,а що украинците си биха камшика от там и тук ми наглеят.На тях не им пука за Бандерията,а на мен трябва да ми пука,е като бягат и не останаха мъже в Украйна с жени ли ще победи Украйна,Ами те жените не ходят в казарма и не стават за войници,щото грешно разбирали командата Залегни и вместо корем лягали по гръб
327
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Даца да не е учителка че да и викаш госпожа. Може дори да не е жена. Може да е ИИ или пpозз тpроляк.
326
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сувременна Украйна Никога няма да стане член на ЕС. Първо трябва да изостави националистическата си идеология, която е против принципите на ЕС. А това дефакто означава Дебандеризация, за което Русия настоява.
325
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия ще спре да плаща външния дълг,и пито платено..
324
12
 
2
 
! Отговори
Пич преди 2 седмици
Бой по кухитее муурзилски канчета!
323
7
 
1
 
! Отговори
Пич преди 2 седмици
Бой по *** муурзилски канчета!
322
1
 
10
 
! Отговори
До 315 преди 2 седмици
Да и в него е записано ,че страните ,които са го подписали няма да се месят в политиката на Украйна,а кво правеше Виктория Нюланд на Майдана през 2013г
321
17
 
3
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
Украйна ще победи, виждал съм ги, ходил съм там и ги познавам... Дори без помощ пак ще победят, защото си бранят родината и семействата, а не като руснаците.. не знаят ко правят там
320
1
 
9
 
! Отговори
Поправка : преди 2 седмици
Не са клекнали,а са се раз4екнали с високо вдигнати крака,винаги готови да поемат обилно в себе си трансатлантическите краварски демонократични ценности...