Байдън: Десетки системи за ПВО ще поемат към Украйна

Сред тях ще бъдат и четири "Пейтриът"
10 юли 2024 07:00, Александър Попов
137
Байдън: Десетки системи за ПВО ще поемат към Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ и редица други съюзници от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи "Пейтриът", за каквито Киев отчаяно настоява, за да може да отблъсне руското настъпление, се казва в ново общо споразумение, огласено от американския президент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Байдън съобщи за този по-широк ангажимент при откриването на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон.

Съгласно изявлението САЩ, Германия и Румъния ще изпратят на Украйна допълнителни батареи "Пейтриът", а Нидерландия и други страни ще предоставят компоненти за "Пейтриът" за сглобяването на още една батарея. Италия ще предостави система за противовъздушна отбрана САМП/Т (SAMP/T).

Други съюзници, в това число Канада, Норвегия, Испания и Великобритания, ще предоставят редица други системи, за да помогнат да Украйна да разшири зоната на покритие. Тези системи включват NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS и Gepard. Други държави са се съгласили да предоставят боеприпаси за тези системи.

В публикация в социалните мрежи вчера украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че противовъздушната отбрана все още е ключово искане на страната му, след като той многократно настоя за повече системи "Пейтриът".

"Ние се борим за повече системи за противовъздушна отбрана за Украйна и съм уверен, че ще успеем", каза той. "Стремим се да осигурим също повече самолети, включително Ф-16. Освен това настояваме за засилени гаранции за сигурността на Украйна, включително оръжия, финансова помощ и политическа подкрепа", допълни Зеленски.

По-рано тази година той заяви, че Украйна спешно се нуждае от още седем батареи "Пейтриът", за да отблъсне руските атаки срещу електропреносната мрежа, военни и граждански райони, при които руските сили използват разрушителни управляеми бомби.

Зеленски каза, че системите "Пейтриът" ще помогнат да се попречи на руските самолети да прелитат достатъчно близо, за да пускат управляеми бомби над мирни граждани и критична инфраструктура. Той подчерта, че Русия използва по 3000 бомби в страната му на месец.

Вчера Зеленски призова САЩ и Европа да предприемат решителни действия за подпомагане на войските му и обеща да направи всичко възможно за победа над Русия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от Войната в Украйна
Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 седмица
Можем да предположим,че за да докаже сериозността на изявлението си за десетки системи ПВО,г-н Байдън е трябвало да увери присъстващите че може без грешка да преброи до 20 и даже до 30,и да каже че знае безпогрешно част от таблицата за умножение...до 5 или 6 ,по-нататък става сложно и не бива да мъчим човека ...
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво дядка.А ти колко такива загуби за последната седмица?7 американски химени барабар с разчетите.....2 системи паралиот....3 системипенсиониран вълк-HALK...4 системи с-300
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано го смажат тоя на изборите, на тия години и с тая деменция много му дреме, че работи за организиране края на човечеството.
109
0
 
2
 
! Отговори
Дани преди 1 седмица
До скоро една, две им се откъваха от сърцето, сега пък десетки.
108
1
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 2 седмици
НЕ ЗНАМ КОЙ КАКВО ЩЕ ПРАЩА, НО УКРАИНЦИТЕ ГОРКИТЕ ЩЕ МР-АТ, СТУДУВАТ, ГЛАДУВАТ И МИЗЕРУВАТ, И ТО ЗА КАКВО?!
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия си взе своето сравнително бързо..... а ти преливай от пусто в празно бухахах
106
0
 
5
 
! Отговори
Bormann преди 2 седмици
Това ми звучи все едно десетки купи с ориз ще поемат към Лаос.... и ко? :)))
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И току виШ , ударилЕ някоя друга болница , укринските ракети !
104
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не виждам кога ще тръгнат и къде ще ПРИСТИГНАТ , след като БайДанчо бъркаше Украйна с Ирак !
103
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е сега вече ще им се такова мамата, ама истински ще им се такова мамата на украинските болници.
102
1
 
11
 
! Отговори
Качеството е важно преди 2 седмици
А НЕ КОЛИЧЕСТВОТОПВО системите на САЩ не могат да прихващат хиперзвукови ракети, планиращи бомби и крилати ракети. Колкото и системи да докарат, те ще имат силно ограничен ефект
101
3
 
19
 
! Отговори
Западът е лицемерен преди 2 седмици
Западът е лицемерен. Винаги иска той да доминира. Мирът за него означава те да диктуват условията за да запазят хегемонията си. Още си мислят, че са колониална империя и гледат на нас като на ***. Готови са да преговарят само когато смятат, че са слаби на фронта. Когато решат, че са в силна военна позиция, те водят войни. Използват времето за преговори само за да прегрупират войските си и да увеличат въоръжението си. Войната в Украйна ще я водят, докато това е изгодно на Блек рок, Вангард гр
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Явно на краварите и натостан им излиза да закарат *** на фронта и руснаците да го претопят от колкото да плащат за унищожаването му,,😂😂😂😂😂😂 .Видя се че НАТО има ресурс да води битка 24 часа и поле умират, ме могат да смогнат с въображение и техника за една *** а какво ще стане да захранва 30 държави и целия зоопарк. Ще мятат розови лентички от платформа.
99
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой посмял ли е да го пита на колко ракии е, като го е казал това?
98
3
 
24
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 седмици
Тоя тип не се казва Джо,а Йозеф Байдън - уличен заедно със сина му в кражби,присвоявания и корупция
97
2
 
24
 
! Отговори
ГЛАВЧЕВ преди 2 седмици
НИЕ ЩЕ ИЗПРАТИМ РАКЕТИ ЗА ГРАДУШКИ ЩОТ НЯМАМЕ ДРУГИ ТЕ ТУК И БЕЗ ТОВА НЕ ВЪРШАТ РАБОТА
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
всъщност империите, и американската, и руската, и китайската са едни остатъци от миналото, упадъка им е започнал и няма спирка, жалко че се опитват да завлекат със себе си и останалите, които не страдат от комплексите им!
95
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
разрешете на Украйна да нанася удари дълбоко в русия бе, голямо пазене, пазите руските терористи, с тия закъснелите пво услужихте на магучая армия да убива и разрушава
94
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЩЕ?... оpkите разораха градовете на украинците, вие ЩЕ... страхливци
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
като почнаха укрите да намаляват сега ще почнат да им дават достатъчно пуцала тва само оня демент може да го сътвори, и когато раша победи блек рок и останалите намесени ще си поделят остатъка от това което рашия не откраднала. и после същото ще се повтори с макетата и със сърбите... така е когато една империя на злото потъва.