Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!

Щял да постави Киев и Москва на масата за преговори
20 юли 2024 07:44, Александър Попов
207
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че е разговарял по телефона с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Американският политик определи разговора между двамата като "много добър" и заяви, че ще сложи край на войната, поставяйки Киев и Москва на масата за преговори, предаде Ройтерс.

В коментар в социалната мрежа „Трут Соушъл“ Тръмп посочи, че като президент „ще донесе мир на света и край на войната, която струва толкова много животи“.

„И двете страни ще могат да се съберат и да договорят споразумение, което да прекрати насилието и да проправи път към просперитет“, заяви Тръмп.

Зеленски не проговори за мир

Зеленски също съобщи за разговора си с Тръмп и изрази благодарност за американската военна помощ. Но той не спомена нищо в коментара си в социалната мрежа „Екс“ относно усилията за прекратяване на 28-месечния конфликт.

По-рано Тръмп заяви, че ще прекрати войната в Украйна още преди да е встъпил в длъжност следващия януари, ако спечели изборите на 5 ноември. Той също така заяви, че, ако е бил президент на САЩ през февруари 2022 г., войната е нямало да избухне. Въпреки че досега не е представил никакви конкретни политически предложения, той каза миналата година по време на интервю пред Ройтерс, че Украйна може би ще трябва да отстъпи част от територията си, за да постигне мирно споразумение.

В коментара си в „Екс“ Зеленски заяви, че е поздравил Тръмп за номинацията на Републиканската партия и е осъдил опита за убийство срещу него миналата събота.

„Пожелах му сила и пълна безопасност в бъдеще“, написа той. „Отбелязах жизненоважната двупартийна и двукамарна (в Конгреса на САЩ – бел. ред.) американска подкрепа за защитата на свободата и независимостта на нашата държава“, допълни той. Зеленски посочи, че Украйна „винаги ще бъде благодарна на САЩ за помощта за засилването на способностите си за защита от руския терор. Руските нападения срещу нашите градове и села продължават ежедневно“.

Зеленски отхвърля всякакви преговори с Русия за прекратяване на конфликта, докато руските войски остават на украинска територия.

Украинският президент предложи мирен план, който беше лансиран отново на международна среща на върха миналия месец, на която Русия не беше поканена. В него се настоява за изтегляне на руските войски и възстановяване на постсъветските граници на Украйна от 1991 г.

Руските войски окупират около 20% от територията на Украйна. Силите на Москва постигат постепенни успехи в източната част на страната по фронта с дължина от 1000 км, откакто през февруари превзеха ключовия град Авдеевка./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е див като бял кон. И двете страни си фантазират, че е на тяхна страна, а накрая какво ще излезе един бог знае.
178
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може нищо да обещава! Означава само признание, че САЩ управляват Европа! А може би има претенции, че ще започне да управлява и Русия?
177
3
 
4
 
! Отговори
kir40 преди 1 месец
Тоя е по-голем наркоман и от Зеленски!
176
0
 
0
 
! Отговори
До 171 Анонимен преди 1 месец
Бъркаш с България!
175
3
 
2
 
! Отговори
И ще го преди 1 месец
Направи.
174
4
 
11
 
! Отговори
Танас преди 1 месец
Тръмп през мандата си изгради над 20 бази на ЦРУ в Украйна, за да организира войната срещу Русия. Сега щял да я спре, ... ама друг път.
173
4
 
13
 
! Отговори
КРАЙ НА ФИЛМА преди 1 месец
КЛОУНА ИСКА ВОЙНАТА ДА ПРОДЪЛЖИ, ДА ИЗМИРАТ ХИЛЯДИ ЗАРАДИ НОГОВИЯ И НА УКРОМАФИЯТА ИНТЕРЕС. СВЪРШИ ЛИ ВОЙНАТА И С НЕГО Е СВЪРШЕНО
172
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че и това е част от предизборната кампания. Ето, обадих му се и казах, че искам мир.
171
1
 
13
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Не е сигурно дали Тръмп ще спре веднага войната,защото може САЩ да излязат на голяма печалба от нея,ако примерно прехвърлят финансирането изцяло на ЕС,а те само продават оръжие.Обаче краят на Зеленски определено ще дойде,когато Тръмп влезе в Белия дом.Оранжевия никога няма да забрави отказа на Зеленото да съдейства за разкриване на далаверите на Байдън в Украйна.
170
5
 
11
 
! Отговори
До бизнесмен преди 1 месец
Всъщност милиардите на Тръмп наистина са наследствени и не са пораснали много с отчитане на инфлацията.Дори по едно време имаше богатство на минус 600 милиона,но се съвзе и пак си е добре.Дето се вика-сам си печели и сам си губи.Докато парите на Байдън са от узаконена корупция(лобиране) и то за Китай.
169
0
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 месец
Грешка предния коментар се отнася за 178
168
3
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 месец
До 179 е как може Тръмп да е провален бизнесмен и в същото време да е милиардер.Тез милиарди да не са му наследствени?
167
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Американски президент,който се обяви против Военно промишления капител в САЩ,свършва зле,справка Кенеди
166
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 181 ...А Китай няма абсолютно никакъв интерес войната да свършва. Всеки убит руснак е освободено жизнено пространство за китаец в Сибир.
165
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната ще спре когато реши Китай. А не когато реши Тръмп
164
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оня ден случайно попаднах в ютюб на кадри с Мусолини. Тръмп копира в маниера напълно Мусолини. Дано тоя нов Мусолини не донеса беди на света.
163
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тръмп е провален бизнесмен и ще бъде провален политик
162
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тръмп е анархист и ще побърка света
161
9
 
21
 
! Отговори
Витус Беринг преди 1 месец
Войната ще спре,когато Русия пожелае това.
160
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е невъзможно ако наистина го е казал Тръмп. Самите руснаци си искат войната живота им не ги радва. Нямат никакви права за да се правят на доволни от Путин . Диктатора за тях не съществува.