Кючуков: В близко време мир няма да има, говорим за примирие

Въпросът е да се прехвърли ли войната Украйна - Русия в полето на политиката
10 сеп 2024 14:48, Елка Василева
111
Кючуков: В близко време мир няма да има, говорим за примирие
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС е в твърде неуютна позиция, като изключим Русия и Украйна, следващият е Европа. Неслучайно Олаф Шолц заговори след 1 септември след изборите в Тюрингия и Саксония. Умората от войната се усеща, има падане на жизненото равнище на хората и буксуване на икономиката.

Още по темата
Това каза Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи от 2005 г. до 2009 г. пред БНР. Той коментира ще има ли край на войната Русия – Украйна и възможно ли е примирие.

"Краят на войната е въпросът, който виси от дълго време във въздуха. И докато първоначално нашият отговор на НАТО и ЕС, казвам нашият, защото България е част, беше война до победа, от есента на 2023 г. е да не позволи Украйна да не претърпи поражение. От юни т. г. имаме нова постановка, да принудим Русия да седне на масата за преговорите. Затова има няколко фактора. Първо самите военни действия през тези 2,6 години, показаха, че на военното поле тази война трудно може да се спечели, защото трудно може да се загуби – Русия е ядрена сила. Ако сме честни към Украйна, няма да позволим да претърпи поражение. Втората тенденция е, че тази война върви към ескалация и става все по-високо технологична. От тази гледна точка изниква въпросът колко дълго ще ескалира? И се доближаваме до момента да се направи изборът или страните от НАТО да подкрепят тези военни действия, или прехвърляне на войната в полето на политиката", коментира Кючуков.

"И не на последно място: Кой плаща и от двете страни, говоря от страната на НАТО-ЕС? Защото изведнъж в отговора на въпроса не става дума за човешките жертви, а за пари, което става цинично", добави дипломатът.

Според него забавянето на помощта за Украйна в Конгреса на САЩ с 6 месеца е довело до нарастване на крайнодясна националистическа вълна в европейските общества и "това се видя на последните избори за ЕП".

"Опитахме се да решим въпроса със замразените руски активи, но това временно решава проблемът, а не дългосрочно. Цялата съвкупност от въпроси поставя въпроса: Не е ли време да се премине към полето на политиката и то от позицията на силата", коментира Кючуков.

Той смята, че в близко бъдеще мир няма да има и уточни: "Говорим не за мир, а за примирие, което зависи от условията и гаранциите при сключването на примирие. Не си представям, че мирен договор в близко време ще има."

И даде пример, че вече 40 години Япония и Русия нямат мирен договор за нерешените териториални въпроси за 4-те Курилски острова,  „но това не означава, че се бият и там умират хора“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от София
Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Едното от условията за мир е махане на всички санкции. Мир няма да има.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Руснаците 2 пъти приеха примирие в името на мира. И бяха излъгани. Не виждам как ще ги накарат да приемат трети път.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Какво примирие те носи бе Кючуков?Ти в час ли си?Руснаците точно и ясно си поставиха условията за да спре войната.иначе ще достигнат до полската граница.
101
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
Скоро ще говорим за репарациите които ЕС ще плаща.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
и тоя се бара на умен, кючюк тази война е тотално загубена и за Украйна и за ЕС , сега ще си сърбаме това тоето сме натворили ...
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сашт губят поредната война.
98
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защо си измисляте и дрънкате глyпocти?? Русия каза, че никакво примирие няма да има, докато не получи писмени гаранции от Запада за изпълнение на предварителните й условия - денацификация, демиталиризация, неутрален статут на Украйна и руския език втори официален. В момента и президента и правителстваото на Украйна са с изтекли мандати и нелегитимни,..така че всеки договор с тях е невалиден без западни гаранции!
97
1
 
5
 
! Отговори
Тръмп спира войната преди 6 дни
Тръмп обеща 24 неща ако бъде избран: 9. Спира войната в Украйна. При 100 долара за барел петрол Русия воюва. При 40 долара за барел Русия не може. САЩ имат петрол и ще задължат ОПЕК чрез контрола си върху МеждуБанковия Разплащателен SWIFT код, както блокираха банковата търговия на Русия. 14. САЩ не участва във войни. 18. Ще разследва училища втълпяващи на деца расови, транссексуални и политически теории. Тръмп разследва администрацията на Джо Байдън за подтикване на Русия да нападне Украйна.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
94 и като разреши кво Киев в отговор просто ще изчезне за един миг,а след това кво ще накажем Руснаците с санкции,ама има ли още такива ненаправени =отделно те са в правото си на самозащита=ядрената доктрина нападнеш ли столицата=хората с бутона ,ядрените инсталации,радарите =следва ответен удар.Та Киев си заминава ,но кои ще изгори заедно с него това е великия въпрос
95
2
 
8
 
! Отговори
Коректор преди 6 дни
Не 40, а 80 години не е сключен мирен договор между Русия /СССР/ и Япония по същите причини, поради които се провалиха преговорите в Истамбул, но грешката е простима предвид ниското ниво на пишещите в сайта. Причината си има име. САЩ и Великобритания. Този от тройната коалиция сигурно знае повече от мен, но мисля че тази част от войната между НАТО и Русия, касаеща Украйна ще завърши с капитулация на Украйна, защото няма да има кой да се сражава.
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Америка вече разрешава да се удря далече в Русия с техни оръжия
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
КОНТРАНАСТЪПЕНИЕ В КУРСКА ОБЛАСТ: ОСВОБОДЕНИ БЯХА 10 КИЛОМЕТРА ТЕРИТОРИЯВ района на Курск започна мащабна контраофанзива. Руските войски освободиха поне четири села и завзеха повече от 10 километра територия от вражеските войски.
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЧЕТИРИ СЕЛА ЗА НЯКОЛКО ЧАСА: РУСНАЦИТЕ РАЗБИХА ВСУ КРАЙ КУРСКРуските войски за няколко часа освободиха четири села в Курска област от украинските въоръжени сили. Още две населени места преминаха частично под контрола на руската. Съдейки по посоката на атаките, армията предотвратява опит за нов пробив на противника.
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И от днес още новини: вече започна руското контранастъпление. От западните краища на окупираната носна кърпичка в Курск, днес украинските части са почнали изнасяне, направо бягство. ПР-а на наркомана зацикля.
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Безполезен!
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
След намесата на пентагона изгоря пентагона, тролясен неадекватен. Статията на Робърт Фиск където запада нарича Осама боец за мир срещу СССР още седи. Кулите на "световният търговски център" обаче не седят. Както и не седят голяма част от стратегиите за войни на пентагона, а "мислителите" им изпържени, защото самолет се заби и в него.
88
7
 
6
 
! Отговори
Така е. преди 6 дни
Прав е авторът на статията, че мирен договор скоро няма да има в Украинската война. Логично погледнато, след намесата на Пентагона във войната, Примитивна рус ще изгори и няма да има кой от тях да подпише капитулацията...
87
4
 
8
 
! Отговори
Васил преди 6 дни
Мисирката Е. Вас. отново намери някаква помия, с която да ни залива !? Този път със словесната диария на някакъв фашист на доларови ясли ?? Ние не сме индианци бе, продажна кукло !!
86
6
 
4
 
! Отговори
Бегай с тая копейкаа преди 6 дни
Както е казал Борис III, по добре да ядете черен хляб, отколокто да носите черни забрадки... падал бил жизнения стандарт, я *** виж кви опашки са за гръцкото море.. социално слаб до социално слаб! Цяла Европа се оплаква от свръхтуризъм.. и това ли е плод на спадащ стандарт...
85
4
 
10
 
! Отговори
говори за примирие преди 6 дни
Иска да вземе таймаут, защото губи на бойното поле. Русия е набрала добър темп. Коя е силата, която ще принуди Президента Путин да се съгласи на примирие? Улаф ли?