Русия готви план за контрол над химическите обекти в Сирия

Инициативата произтича от руско-американските контакти
10 сеп 2013 18:00, Елка Василева
25
Русия готви план за контрол над химическите обекти в Сирия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Москва и Дамаск разработват съвместно план за поставяне на сирийските химически обекти под международен контрол, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Предложението за предаване на сирийското химическо оръжие под международен контрол не е изцяло руска инициатива", подчерта Лавров. "Тя произтича от контактите с американските колеги, от вчерашното изявление на Джон Кери, който допусна възможност да се избегнат ударите, ако се реши проблемът с химическото оръжие".

За да използва всички шансове, Москва е предложила на сирийския външен министър Уалид Муалем да обмисли възможността за предаване на химическото оръжие под международен контрол с перспектива за споразумение за пълното му унищожаване, добави той.

Още по темата
Лавров подчерта, че Русия е забелязала широката позитивна оценка за предложението по цял свят, включително от страна на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Във връзка с реакциите на САЩ относно предложението Лавров посочи, че "решението се взема от президента" Барак Обама, който в интервю вчера "нарече това предложение потенциален пробив и заяви, че предпочита дипломатическо решение на кризата".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
НРБ преди 10 години
До гражданин на РБ точно аз затова казвам че спомена за добрите българо сирийски отношения и със заетата от нашето правителство линия ще позволи да запазим приятелството и икономическите интереси на България в Сирия а и не сме зависими само от американските пари.не случайно дадох за пример посещенията на тогавашния държавен глава Тодор Живков министъра на земеделието и горите Алекси Иванов -тогава НРБ направи най голямото след съветското в Сирия АПК Дамаск има го и още, както и това посещение на вицепремиера Георги Караманев който направи много за вътрешнотърговския режим м-у НРБ и Сирия точно
20
0
 
5
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
И зад всичко това стоят пари. Нечии МНОГО и НЕЧИСТИ пари,Зад всяка политика соят НЕЧИИ ПАРИ.Затова ПОЛИТИКАТА Е *** ДУМА И *** РАБОТА......;-)
19
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До НРБМай е излишно да казвам, че EU и РБ ще направят това, което им диктуват от Брюксел.Знаем КОЙ диктува на Бруксел, какво да прави...;-)
18
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
НРБ,Важно е какво мислят сега израелските лидери. САЩ ще направи това, което Те мислят, тъй като Те държат парите в западния свят.Въпросът е:Какво правим всички НИЕ, зависими от валутата на САЩ, с която се търгуват ОРГАНИЧНИТЕ горива (нефт, газ)...... Когато тази валута ($) пропадне в несъстоятелността си.М?:-)
17
1
 
2
 
! Отговори
НРБ преди 10 години
важна е позицията и на България в Сирия държавното ръководство се обяви в подкрепа на неучастие агресия а България и Сирия подържат приятелски политически икономически и братски връзки години наред нека припомним че: 1.През 1987г Председателя на Държавния съвет Тодор Живков посети Сирия по покана на Сирийския президент Хафес Асад 2.През 1988 официално посещение в Сирия направи министъра на земеделието и горите Алекси Иванов който бе приет от президента Хафес Асад и се срещна с министъра на земеделието на Сирия Мохамед Габаш както и откри АПК Дамаск През 1986г Сирия посети вицепремиера Георг
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Башар Асад е невероятен късметлия, че велика сила като Русия е зад него ,това го спасява от линч.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШoпНали щяхте да нападате в четвъртък, бе ***?Ама не помня кой четвъртък беше преди един месец...Аре, потапяй се, загубеняк!
14
5
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Ако Русия готви "някакъв" план, то е за да запази контрола си над този регион.Както САЩ водят политика, която е за завоюване на ресурси и влияние, така и Русия води политика на запазаване на протекторат над ресурси и влияние.Елементарно, Уотсън!;-)
13
0
 
8
 
! Отговори
Игор преди 10 години
До ШoпКухо парче ще си останеш.
12
0
 
14
 
! Отговори
7 преди 10 години
До АнонименЗа какво тровене говориш,когато същите тези политици желаещи война на всяка цена , водят скрита ,но очевидна за всички интелигентни хора война и геноцид срещу човечеството и природата със най-свирепи и свръх жестоки методи за които по-голямата част от хората не подозира,защото е необразовано и невежо в областта- оръжията-КЕМТРЕЙЛ и ХААРП!!! Чети повече и се образовай!!!
11
25
 
3
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Щатите поставиха условие и Русия и Сирия ще си счупат краката да изпълняват... Баси смотаняците. Нали щяхте да потопявате самолетоносачи, бе?
10
1
 
5
 
! Отговори
Equilibrio преди 10 години
TOVA SHTE STANE SAMO AKO IZRAEL UNISHTOZHI JADRENITE SI ORYZHIJA ZA MASOVO UNISHTOZHENIE, INACHE SE NARUSHAVA BALANSA V REGIONA. SAMO HIMIJATA VYPIRA IZRAEL DA NE PRAVI POVECHE GLUPOSTI. USESHTATE LI NAKYDE RUSIJA VODI POLITIKATA SI SRESHTU IZRAEL I USA ?
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква стана тя. Американците талибанстват по света, а руснаците културно и с дипломация си постигат интереса.
8
1
 
28
 
! Отговори
Редник преди 10 години
Изключена е агресия в Сирия Браво на Русия това се казва истински ход .вече е ясно че не Асад е извършител на химическото обгазяване а терористите от ал кайда наречени бунтовници и по нареждане на американците ама хак да им е няма да нападат невините държави а и се видя какво са *раха се от страх от руските ракети С400 и войници в Сирия
7
0
 
17
 
! Отговори
taka, taka... преди 10 години
До АнонименЗлото не мре лесно - колкото повече наближава краят му - толкова по - ожесточено напада!
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега какво се оказва, че" тоталитарните " държави Иран, Сирия,Китай,Русия искат МИР, демократичните държави САЩ, Англия, Франция и др. искат война видимо със скалъпени причини!
5
24
 
8
 
! Отговори
The wizard преди 10 години
Абе, шилета, ако американците не бяха заплашили да ги ударят, никой нямаше да направи нищо за тези тонове химически оръжия. Чак като им показаха дебелия край, руснаците се сетиха да натискат Сирия да си сдаде оръжията.
4
5
 
20
 
! Отговори
А. Нобел преди 10 години
O-o, ....бъдещ нобелов лауреат ли виждаме на снимката?Одисей 1, повтаряй след мен: Един е Путин и Лавров е неговия външен министър;)
3
10
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
А защо не спрат изобщо войната?Лицемери
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слава на Русия и Иран.. Смърт на Империята на Абсолютното Зло - САЩ