Сирия "приветства" контрол върху химическите й оръжия

Русия отправи предложението към Дамаск
Обновена: 9 сеп 2013 20:17 | 9 сеп 2013 20:17,
15
Сирия "приветства" контрол върху химическите й оръжия
Снимка: архив Reuters

Дамаск приветства инициативата на Русия за поставяне под международен контрол на химическия му арсенал, предадоха световните агенции, като цитираха сирийския министър на външните работи Уалид Муалем.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров предложи сирийските химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол, а в последствие Сирия да ги унищожи.

Идеята последва аналогично предложение на американския държавен секретар Джон Кери, направено днес с доза скептицизъм по време на визитата му в Лондон.

Предложението на Лавров вече беше приветствано от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и от британския премиер Дейвид Камерън, посочват ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Бан подчерта, че Сирия трябва да се съгласи да постави химическото си оръжие под международен контрол, посочва ИТАР-ТАСС. Той призова за създаване в Сирия на зони под контрола на ООН, където химическите оръжия биха могли да бъдат унищожени, съобщи АФП.

Според Камерън ако Сирия приеме идеята, това ще бъде голяма стъпка напред, предаде Франс прес. Премиерът обаче предупреди, че идеята за предаването на контрола върху оръжията не бива да бъде използвана като тактика за отклоняване на вниманието относно Сирия, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Искането ми било доста реалистично - с днешна дата Русия е унищожила 76% от своите химически оръжия, останали от времето на Студената война - по съобщение в лента.ру. Сега и САЩ да направят същото.
14
0
 
4
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Да се постави контрол върху химическите оръжия на всички държави. А най-вече върху ядрените на ядрените сили. Ако може - да се унищожат оръжията. Имше преди много години идени призив на миролюбците в Германия : " Представи си, че има война, а ти не отиваш!" Колко наивни идеи и борби - господарите на света искат да произвеждат оръжия и да ги пласират в конфликти - лесна и директна печалба - ами противопоставете им се, хайде !
13
0
 
22
 
! Отговори
минотавъра преди 10 години
Всичко е заради Иран!Първият опит чрез атентата на Ал Кайда в Сарафово пропадна.Вторият, чрез химическата атака на Ал Кайда в Сирия се сгромоляса.Третият... предлагам на Мосад и Хизбулах да си изберат един българин за арбитър и да дойдат в София да се разберат! Мисля, че Омбуцманът ни е перфектен и ще се договори МИР! Да даде Господ Бог мир на земята!
12
1
 
8
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
ZDRAVIQ RAZUM I MIRYT 6TE NADDELQT.KOLKOTO I NEPRIQTNO DAE NA NQKOI.SVETYT ISKA MIR.SVETOVNITE LIDERI NE SLU4AINO SA IZBRANI DA PAZQT NARODITE SI I MIRYT.VSQKA DYRJAVA IMA RAZLI4NI INTERESI SPOR NQMA,SVETYT E RAZLI4EN I TOVA E XUBAVOTO DA SME VSI4KI EDNAKVI I DA MISLIM EDNO NEE NUJNO,NO E NUJNO VYPREKI RAZLI4IQTA DA JIVEEM ZAEDNO.21 VEK SME VSE PAK.
11
0
 
22
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Малко смяна на заглавие с подзаглавие..."Русия отправи предложението към Дамаск""Сирия "приветства" контрол върху химическите й оръжия"пп Шах с Пешката?!?!?!!
10
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe koy shte povqrva na tiya diktatori Putin i Asad pari im pod opashkata no nqma otarvane raketite ve4e sa naso4eni,shte mi izpolzvash himi4esko orujie tiranin sreshtu sobstveniya si narod ,ako si erbap idi osvobodi golanskite vazvisheniya ot Izrael
9
3
 
28
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Джина,Подполковника е с три хода напред, особено след като поставил противника в положение "Цайтнот". Даже директно заяви, че ще помага на Сирия при външна агресия(определение за "агресия" го даде по рано), нарече(пак директно) Дж. Кери "Лъжец", което е странно(плашещо) за школуван висш офицер от КГБ, "Жълтия инкасатор" каза, че стига америка е живяла на кредит, Дилма отменя посещение в сащ и сделка за изтребители Ф18 за 4 млрд.....пп Вижте кой е на корицата на сп. "ТIME" за септември..;-))
8
1
 
9
 
! Отговори
ss2s преди 10 години
без коментарyoutube/watch?v=sorpTOyJXf8Obama torn to shreds on Fox News over Syria:)
7
1
 
42
 
! Отговори
истината преди 10 години
Набиращата сила и големина коалиция /на разума/ срещу евентуална инвазия, съчетана с преобладаващо недоволство в собствената си страна изправят хам. власти пред изключителен проблем.Обединяването на много силни и развити страни в блок срещу тях ще е край на тяхното господство, и затова дават крачка назад - да разколебаят не толкова крайните противници на удара срещу Асъд.
6
3
 
67
 
! Отговори
Виирджиния преди 10 години
Влади, това е много важен политически акт, защото "безразсъдният и кървав диктатор" Асад и "недемократичнатаа и военнолюбива" Русия направиха най-конструктивното и разумно предложение, за раздлика от "демократичният и миролюбив" запад. А и сега ако някой използва химия, то със сигурност не е Асад т.е.- провокациите вече 8са невъзможни. А и да видим при нова химическа атака дали САЩ ще бомби Ал Кайда?
5
1
 
47
 
! Отговори
крив макарон преди 10 години
Разума май наделява над безрасъдието ... "Химията" да се бракува и света да се успокои ... Ислямизацията тропа и пред американската врата ... В Англия са вече една четвърт ... Трябва да са луди хамериканците да искат втори Египет
4
8
 
93
 
! Отговори
Акъл море преди 10 години
САЩ вече не могат да пренебрегват Русия! Много радостно!Хиляди сополиви муцуни в БГобаче все още си позволяват шопарско поведение спрямо Русия,но скоро ще млъкнат,както лакейски мълчаха 45 години! На тях ще им кажа,че БГ е все още в границите си,защото ако се опитат да ги променят,ще трябва да питат Русия.България я има все още,защото Русия не се е отказала от нея!
3
1
 
37
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До ВиирджинияНе са пречупени военнолюбивите елементи, просто нямат възможност. Едночасов Глобал страйк живее само в празните зомбирани седерастки глави.
2
0
 
38
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Идат като тигри, бягат като овци,, ха ха ха, Такива са и нашите,
1
0
 
82
 
! Отговори
Виирджиния преди 10 години
Даа....военен удар срещу сирия...супер, за радост това с всеки изминал час става все по малко вероятно да се случи...А и в САЩ конгресмените са силно разделени, това е хубава новина, най-вероятно военнолюбивите елементи в САЩ са пречупени..)))