"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара

Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат
Обновена: 29 юни 2024 10:15 | 29 юни 2024 10:05, Красимир Ангелов
153
"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара
Снимка: БГНЕС

Редакционната колегия на големия американския вестник "Ню Йорк Таймс" призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил "възхитителен президент", либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи кампанията си.

Още по темата
"Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън", пише вестникът. "Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи", добавя нюйоркското издание.

"Ако рискът от втори мандат на Тръмп е толкова голям, колкото той казва - а ние сме съгласни с него, че опасността е огромна - тогава неговата отдаденост на тази страна оставя на него и на партията му само един избор", посочва "Ню Йорк Таймс".

Редакционната статия беше публикувана два часа след като Байдън пристигна в Ню Йорк за двудневна обиколка за набиране на средства за кампанията си.

Тя последва ден на хаос и объркване сред демократите, след като Байдън многократно замръзна, говореше неправилно и губеше мисълта си по време на първия от двата планирани дебата срещу своя републикански съперник в Атланта.

Още преди публикуването на материала на редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс", двама от най-изтъкнатите колумнисти на вестника също призоваха Байдън да се оттегли. "Демократическата партия разполага с някои изтъкнати фигури, които според мен биха били в добра позиция да победят Тръмп през ноември", написа Никълъс Кристоф късно в четвъртък след дебата.

"Това ще бъде труден избор. Но, господин президент, един от начините, по които можете да служите на страната си през 2024 г., е като обявите оттеглянето си и призовете делегатите да ви изберат заместник, защото това е най-сигурният курс за нашата нация", добави той.

Томас Фридман, който нарече Байдън "мой приятел", заяви, че гледайки дебата се е разплакал и призна, че "Джо Байдън е добър човек и добър президент, но няма работа да се кандидатира за преизбиране".

Вече текат и спекулации да евентуалния заместник на Байдън, като сред интересните имена е и това на бившата първа дама Мишел Обама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от Русия
Москва: Расте рискът от пряка конфронтация между алианса и Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
До 15 когато бай Дън си направи САМ партия - тогава той ще назначава. Като искаш друго - да беше направил ТИ ГЕРБ.
16
1
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 дни
Население над 333 милиона.ГМО храните не прощават на Американците.Толкова ли няма 3,4 по млади кандидати .Трябва със закон да си променят системата и хора над 70 години да нямат право да се кандидатират а да си гледат старините а не да определят световната политика.
15
1
 
14
 
! Отговори
хех преди 4 дни
Говори уверено и не срича само като е забокилен от тяхните телепромтъри и чете текста 1:1, на дебата с Тръмп трябваше сам да си ползва мозъка и се видя колко му е лошо състоянието, това е абсолютен цирк.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Байдън е избран за кандидат на избори на партията си. Там така правят, не като тукашните им привърженици, където Боко еднолично сочи. Ако се откаже, трябва да проведат нови, но времето ги притиска. Ако остане губи. Демократите са мат.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Long Live The Confederation!
12
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
Цялата им демокрация на сащ са сбърканяци като бай дън.
11
8
 
4
 
! Отговори
Ббб преди 4 дни
Вицето му не става ли.. Няма ли ред тя да стане, нали затова са двамата..
10
22
 
0
 
! Отговори
Х преди 4 дни
Байдън се кандидатира, за да не стане откаченият Тръмп президент. Ако и на ноемврийският дебат е така, ще загуби 100%. Дано измислят нещо. Само не Тръмп....
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Царят е гол,или крайно време беше да видим,че Байдън е безмозъчен!
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Те сега ли го видяха
7
4
 
3
 
! Отговори
Ръкуващият с духове преди 4 дни
Може да съм всякакъв но се поддавам добре на манипулации, а това е което се очаква от един американски президент. Президентът сам по себе си е кукла на конци.
6
1
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 4 дни
Има такова нещо-преизбирането на Байдън(и продължаване на властта на Сорос) означава сигурен провал за САЩ.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Байдън трябва да се откаже в полза на Блинкен. Само Блинкен може да отвее Тръмп. Дано да не им хрумне някоя идея за Камала, че съвсем ще се закопаят.
4
0
 
10
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 4 дни
Te тaka egнo вpeмe u "Paбoтнuчecko geлo" oбявu "nepecтpoйkaтa" нa тoвapuщuтe Гopбaчoв u Шeвepнagзe...
3
2
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 дни
Американците били шокирани от състоянието на Байдън...Алоу,той и преди 4 години си беше същото куку!И нагледно доказателство,че американският президент НЕ управлява,а е кукла на конци!Впрочем,цялото американско правителство беше групичка перковци,избрани на квотен принци.С изключение на Блинкен(еврейския наместник),който движеше всичко по волята на Сорос.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да де ама байпън се е запънал със старческия си инат и не дава дума да става за оттегляне. Тогава остава неочаквано да предаде богу дух като пожелал сам да го евтанизират.
1
4
 
16
 
! Отговори
РусоФил ПутинИст преди 4 дни
Моля, не го Сменяйте - той е Най-Добрият Прецедент за Нас от 250 години насам!