В САЩ отмениха сделката с "мозъка" на атентатите от 11 септември

Халид Шейх Мохамед щеше да избегне смъртната присъда
3 авг 2024 07:43, Елка Василева
44
В САЩ отмениха сделката с "мозъка" на атентатите от 11 септември
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отмени снощи сключената по-рано тази седмица сделка със смятания за "мозъка" на атентатите от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед и двама от неговите съучастници, предаде Ройтерс. Те са затворени в американската военна база в Гуантанамо, Куба.

Още по темата
Пентагонът обяви в сряда, че с обвиняемите Халид Шейх Мохамед, Уалид Мухамад Салих Мубарак бин Аташ и Мустафа Ахмед Адам ал Хаусауи е постигнато споразумение за наказание. То дава възможност на пакистанеца Халид да избегне процес, в който може да му бъде произнесена смъртна присъда. Тримата са обвинени в тероризъм и убийството на близо 3000 души при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

Остин е освободил снощи Сюзан Ескалиър, която оглавява военния съд в Гуантанамо, от правомощията ѝ да сключва извънсъдебни споразумения по случая, като ги е поел сам.

"Упражнявайки своите правомощия, аз оттеглям трите предварителни споразумения, като решението ми влиза в сила веднага", се казва в изявлението на Остин.

Много от конгресмените от Републиканската партия начело с председателя на Камарата на представителите (долната камара на американския парламент) Майк Джонсън и лидера на малцинството на републиканците в Сената - Мич Макконъл, остро разкритикуваха споразумението за признаване на вината с тримата терористи.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
Тоя ли дюнерджия е "мозъкът" на атентатите ... ПовЕрвах. ИзведнАж..... То както и всички повервахме , как арабски пастири , дето само седмица преди да пристигнат в САЩ са пасли коззите а в САЩ само с двумесечен курс на едномоторен самолет "Чесна" така са овладели пилотирането че са управлявали Боинг, извършили са сложна маневра над градска зона с небостъргачи и са уцелили точно Търговския център. Нали ? И как леката алуминиева конструкция на самолет събаря МАСИВЕН небостъргач .Баааго.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е предоставила на евреите автономна област с територия по-голяма от България (столица Биробиджан), да се заселват там, не да се навират между един милиард араби и да създават проблеми.
35
0
 
0
 
! Отговори
НАркомани на Лечение преди 1 месец
Experts must to make tests about narkomans from US CONGESS !!1LAnguage BUlgarian !!1Във връзка с окупиране на САЩ от жестоко престъпна групировка / да се направят тестове за наркотици на всички станали на крака на най жестокия масов убиец на 21 век БЕНиамин НЕтаняху по време на посещение в Вашингтон..Следят го като убиец на над 13000 деца родени в ИЗраел вкл ЯХВЕ>>убит от израелски снаряд преди месеци в ГАЗА>
34
0
 
0
 
! Отговори
ПРИЛИЧА НА ПУТИН преди 1 месец
ВОДЯТ "СВЕЩЕННА" ВОЙНА СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА И ХРИСТИЯНИТЕ
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГУАНТАНАМО ЛИ Е АМЕРИКАНСКОТО КАРЛУКОВО ДЕТО ОТ НОРМАЛНИ ПРАВЯТ ***, ТА ДА ГИ ПОДГОТВЯТ ЗА ИЗКУПИТЕЛЕН АГНЕЦ НА НЕСКОПОСАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА ЯНКИТЕ???!!!...
32
2
 
2
 
! Отговори
ТОЗИ ОЩЕ ЛИ Е ЖИВ.? преди 1 месец
ПОСЛЕ СЕ ЧУДЯТ, ЗАЩО ЕВРАЗИЕЦА ОТ КРЕМЪЛ, СЕ РАЗПИЩОЛИ, КАТО НЕРРЕЗ...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хехе, да дойдат в България, ще им дадат макс 7-8 години затвор, ще им приспаднат годините, докато са били в затвора и ще ги пуснат за добро поведение. Марковски ще излезе по телевизиите и ще разкаже как са страдали и не трябва да се обрича човек на смърт, трябва да му дадеш да се поправи. Направо да се разплачеш ...
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо доживот в тясна килия, те ги освобождават от мъките и ще им осигурят лека и бърза смърт.
29
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Според бившата пакистанска премиерка Беназир Бхуто, Осама Бин Ладен умира от бъбречна недостатъчност през зимата на 2021 година в пещерите на планината Тора Бора на границата между Афганистан и Пакистан. На кого да вярвам? На Бхуто или на евроатлантиците?!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извънредно подозрително е дали този въобще е виновен за нещо. Но е затворен без съд и присъда.
27
1
 
1
 
! Отговори
AZ преди 1 месец
Статията е писана от *** Василева, смятай ...
26
8
 
2
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 1 месец
Важното е че двете кули се сринаха а и с тях 3000 американски терористи отидоха в АДА
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква смъртна присъда бе? Нали уж бяхте най-голямата демокрация?
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Договорите на САЩ не струват хартията на които са написани. Уникален срам и позор. Какво стана с ракетите със среден обсег, и тях май не ратифицирахте. Всакакви преговори със САЩ са загуба на време.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кюрдът Йоджалан също ли съпричастен с атентатите през 2001 г. в САЩ?!
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как стоманен небостъргач пада в последствие от пожар? Като падането е едно към едно с такова от контролирано разрушаване с експлозиви? В света няма стоманена сграда паднала от пожар, но там в един ден падат три такива от които не остава една отломка или предмет - нито едно бюро,стол, нищо-всичко е на прах. Остават само паспортите на саудитските терористи които са хвръкнали и намерени на метри от сградата. И това са само 1/100 от странните неща покрай това събитие.
21
1
 
7
 
! Отговори
С ДВЕ ТУХЛИ преди 1 месец
ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ДЕВИЦИТЕ
20
2
 
5
 
! Отговори
Хора, свързани преди 1 месец
с 9/11 в Гуантанамо няма. Просто САЩ разиграват театър.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7 Какъв ван? Кога е станало това, когато паднаха небостъргачите или когато се произнесли присъдата на този?
18
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 9 "Тия терористи наистина заслужават смъртна присъда," - а Ахмет Чатаев, който взриви 150 човека на летището в Истанбул бе закрилян от ЕС и ЕСПЧ от преследване на Интерпол, а Австрия му издаде и нова самоличност. Евроатлантически ценности.