Единственият сигурен победител в US изборите е златото

И Тръмп, и Харис имат проинфлационни политики
21 авг 2024 21:08, Инна Ангелова
10
Единственият сигурен победител в US изборите е златото
Снимка: Pixabay

Основната причина за ръста на златото напоследък са очакванията председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл да потвърди свалянето на лихвите на речта си в петък на симпозиума на централните банки в Джаксън Хоул. Златото удари нов рекорд във вторник като се изкачи до 2 531,75 долара за унция, увеличавайки тазгодишната печалба с повече от 22%. Това коментира Крум Атанасов, собственик и управител на Igold, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Фед няма конкретно решение и то се взима месец за месец, но златото ясно показва с новите си върхове, че очакваме да видим по-ниски лихви още през септември."

Понижение на лихвите с 0.25% вече е включено в цената на златото; няма вариант, при който лихвите да бъдат запазени, но ако бъде обявено по-голямо намаление с 0.50%, това "автоматично би изстреляло златото на високо", каза Атанасов.

Новите квоти към търговските банки от централната банка на Китай ще предизвикат купуване на още злато след паузата, а геополитическият ръст ще бъде допълнителна подкрепа за цената, каза Атанасов.

В България има увеличен интерес към закупуване на физическо злато, особено при големите движения на пазара нагоре или надолу. На световните пазари се наблюдава и приток на пари от акции към ETF за злато.

Във всички случаи се очаква волатилност на пазара и е трудно да се правят прогнози за цената, особено на фона на президентските избори в САЩ и ефекта им върху икономиката. И двамата кандидати за президент на САЩ ще имат проинфлационни политики, което ще натиска цената на златото нагоре, каза Атанасов.

Цялата статия може да четете на
Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от САЩ
Тенденциите, които ще повлияят на изборите в САЩ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НашатаТиква значи е напред
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голденберг.
3
1
 
4
 
! Отговори
Здрасти преди 3 седмици
Странно, защо триете коментарите, ако не звучат глупаво?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ромите само подражават на арменците
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И в нас е така.Победители винаги са златните кюлчета.