Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк

2/3 от жилищата са частично или напълно разрушени
Обновена: 30 май 2022 07:09 | 30 май 2022 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк
Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила град Северодонецк в Източна Украйна, предаде ДПА.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той.

"И не ги интересува колко живота ще коства този опит".

Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име".

По думите му Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението.

Зеленски посети вчера войските в Харков и обиколи втория по големина град в страната, за да види щетите, нанесени от руските сили, в първата официална поява на украинския президент извън района на Киев от началото на войната. "Харков понесе ужасни удари от окупаторите.

Още по темата
Една трета от Харковска област все още е под окупация", каза той. По данни на местните власти повече от 2000 жилищни блока са били напълно или частично разрушени от руския обстрел в региона. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от руските сили, а 5 % са освободени от украинските защитници, заяви началникът на Харковската областна военна администрация.

Зеленски заяви, че е уволнил ръководителя на държавната служба за сигурност в Харков, защото не е работил за защитата на града, и добави, че сега са включени "служители на правоохранителните органи". "Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел само за себе си", заяви президентът в ежедневното си национално обръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
5
 
! Отговори
До 146 преди 2 години
Нали уж бяха нацисти?Сега пък Сорос да ги спасявал. От толкова опорки се объркахте вече.
118
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА И НА НАШИТЕ ДЕЦА , РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА!
117
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Значи има още 10%, гаден зелен наркоман
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142Нема смисъл, те си мислят дъртите, че Путин ще им върне времето назад, ама ще останат с празните си очаквания :))) Не си прави труда човек, по хубаво говори на некоя стена, отколкото да спориш за соца :))
115
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали осъзнавате,че дори да се върне комунизма времената са други,хората са други и никога няма да е както е било?Нито с чакането на колите,нито с безгрижното играене пред блока и т.н.Няма да се върне нито с положителните си страни,нито с отрицателните.Гледайте напред и да не позволявайте да ни продадат за бели роби на Запад или на Изток.
114
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си спомням, че пред блока в който живеех, беше пълно с отпадъци, всеки си хвърляше от балкона каквото му паднеше, явно комунистическа ценност :))) Иначе ако не дай си боже се разболееш нещо, упойката изобщо не действаше, пълни касапи си беха лекарите тогава, не че сега не са същите стари комсомолци :)))
113
16
 
7
 
! Отговори
Знаещия преди 2 години
Смърт за руските фашисти.Путин и Лавров на въжето.
112
11
 
3
 
! Отговори
Фактите преди 2 години
Русия така уж превзема като срива целия град и избива населението на етнически признак. Утре ще излъжат, че там живеели повече руснаци.
111
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю Зеленски, знаем че украйна е дала велики личности на света като Чикатило, Хрушчов, Бандера и други психопати. Ти определено не знаеш какво става в твоята държава
110
12
 
5
 
! Отговори
убийруснакспасидете преди 2 години
Руските окупатори ще бъдат изтребени до крак
109
0
 
4
 
! Отговори
toti преди 2 години
Май най добре ,,АКО ТЕЗИ В ДОНЕЦ ИСКАТ ДА СА В РУСИЯДА ИМ Я ДАВА ТАЯ РАЗРУХА И РУСНАЦИТЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ"",но да свършва тая ВОЙНА НА ИНАТА НА ДВАМА НАДМЕНИКА
108
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще приключи кариерата на Путин... В момента има няколко сценария за крайния изход на Путин. Садам Хюсеин: залавяне и екзекуция след съдебен процес. Николае Чаушеску: арест, след това съкратена екзекуция. Осама бин Ладен: екзекуция по бърза процедура. Адолф Хитлер : самоубийство в опит да се избегне правосъдието.....
107
3
 
11
 
! Отговори
Има избор преди 2 години
Как ще приключи кариерата на Зеленски...според французите!!! https://fakti.bg/world/681079-kak-shte-prikluchi-karierata-na-zelenski ... В момента има няколко сценария за крайния изход на Зеленски. Садам Хюсеин: залавяне и екзекуция след съдебен процес. Николае Чаушеску: арест, след това съкратена екзекуция. Осама бин Ладен: екзекуция по бърза процедура. Адолф Хитлер : самоубийство в опит да се избегне правосъдието.....
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БиготНапръстника за нещо като да си отреже кутрето ли ? Малък бех, когато свърши соца, не го знам този виц :)))
105
1
 
7
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Има значение къде са ракетите, както и колко близо е ПВО, проблема е че около САЩ има 5000 км буфер, а се опитват да няма никакъв до Русия, що не пробваш да сложиш ракети в Канада или Мексико...., а ама то е пробвано в Куба, я си спомни кво направиха САЩ, блокада (Куба е остров) и няколко десанта в опит да свалят Кастро, та и двете супрсили са еднакви
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да има демокрация.Както виждате понякога някой може да изперка и да прави грешка след грешка.Затова трябва да има опозиция,която да прави конструктивна критика и така да не се позволява да стават грешките фатални.Фашизъм,нацизъм,комунизъм...всичко това е в миналото и е доказано,че не работи като може да доведе до убийства и войни.В момента Зеленски е забранил опозицията и си е чист фашист.
103
1
 
12
 
! Отговори
ние сме в ЕС и НАТО преди 2 години
Украински бежанец в България гледа незасяти ниви и полуразрушени села и пита: - Путин и вас ли нападна, негов геноцид ли е това? - Неее... ние сме в НАТО и ЕС... и си имаме демокрация, отговаряме ние!!!
102
0
 
10
 
! Отговори
Бигот преди 2 години
Един мъж влязъл в бар, и поръчал "едно голямо уиски и един напръстник. Бармана се зачудил за какво му е напръстник, ама му дал. Мъжа седнал, извадил от чантата едно човече около педя, налял му в напръстника, чукнали чашите, и казал "Пешка,я разкажи сега как напсува шамана като беше командировка в Африка". Та и на Зелката работата такава .Да си мислил преди да "псуваш шамана" сега вече е късно
101
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До qwertyТогава беше леш, спомням си как ми вадеха зъб в даскалото, все едно съм некакво животно, пълни касапи си беха тогава :))) Иначе ако ги питаш, всичко беше по-добре, от здравеопазването до образованието, икономиката и т.н..... :)))
100
0
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Не може да бъде ! Запада праща толкова много оръжие на Зеленоглавски ...няма как да бъде разршено нищо ! Все едно да пращаш бензин на огъня и да ревеш после че се е разраснал ....няма такова нещо ...Зеленоглавски се бърка тотално ! Или целта на ЦРУ е именно такава ......