Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара
4 май 2023 07:00, Елка Василева
296
Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Междувременно стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
5
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Без жената и шефа в Амстердам! Ииихааа! Къде са Червените фенери?! И кексчето с мари хуана?
133
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 166 русия тръгна да взема цяла Украйна и в момента е по зле отколкото преди войната :))Т.е. нищо не е взела а си съсипа икономиката , армията и бъдещето. 2ка имаш
132
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшевиките плюят демокрацията Защото бяха победени от демокрацията Вижда се злобата им по демократичния и свободен свят Но това е завист А не омраза Защото повечето от тях предпочитат да живеят на Запад А като фанатици и ислямски фундаменталисти злобеят и искат да затрият Запада.Болби мозъци обладани от омраза и немощ са болшевишките отпадъ,ци
131
5
 
8
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Ква контра офанзива? Ас съм в отпуска! Ду нот дистърб!
130
2
 
7
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Амстердам ми е любимата дестинация за отпуска!! Ясно е защо ;)
129
6
 
2
 
! Отговори
ембабе преди 1 година
Спокоен съм друзята, ще си намерят опорки и как да извъртят нещата за да им изглеждат наред дори след като се случи ново отрицателно настъпление и преместване на по изгодни позиции както при Харков и Херсон.
128
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По страшно от болшевики няма.Някой им измислил ,,нацизма" и им казал , ,,в период".А забравят , че точно те , болшевиките , бяха първите съюзници на Нацистка Германия.Те, болшевиките бяха приятели с нацистите на Хитлер.А настояват да ни убедят , че ненавиждали нацистите.Шизофреници и болно мозъци
127
5
 
14
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Къде да си скрия след удара по Кремъл? Така, Амстердам е най добре за носа ми!!
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Манджата Алооо той зеленски ако "дрогиран" бие оркитее, където ги хвании... си представяме, ако не е какъв бой ще ядат :)))) Хахахаха
125
6
 
5
 
! Отговори
Зеле в Амстердам преди 1 година
Ох на мама мари хуанката!! Викайте ми Вовааа! Нее Влад! По американски!
124
12
 
6
 
! Отговори
Ц.Барчовски преди 1 година
Не се учудвам че голяма част от вyлгарите са против помощ за украйна. Оня ден при автогарата у наше село, три деца биеха друго, а два чичака гледаха безучастно отстрани. Всяка коза за свой крак, а резултата последни в европа - дори макетата и албанците живеят по-добре. Никакво себеуважение у вyлгарина. Явно още не може да се отърси от 500 години под турски налъми.
123
11
 
6
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Ох малко релакс! Е ро тични масажи, легални нарко тици! Сауна! Натовска защита! Какво повече може са иска един украински диктатор нарко ман??!
122
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 150 Ами осведомихте то ясно,че ти няма как да знаеш. Ти нямаш толкова мисловна дейност :)Нали щяхте да влизате с пехота в Одеса преди 1г ? Що не влизате клоуне :))) Нали щяхте да влизате в Киев преди 1г ? Що самолет неминава от там клоуне :))) Нали си голям умнии айде дай малко отговори копейчоо... ква файда да цивришшш тука само глупости за 5лв ... цял ден :)))
121
4
 
8
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
В столицата на легализираната дро га! Неговият рай! Малко да си отпусне нервите горкия! Че от страх с пищов спи :)
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До З А П О В Е Д. Не обичам да чета. Само пиша. Така че свободно.
119
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 147. Бе откъде да знаем бе ? Само ти знаеш всичко и чекаме любезно да ни осведомиш.
118
2
 
6
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Е на малко релакс с мори хуана в Амстердам в момента ;)
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкайй нацистите, Пригожин!
116
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минусите няма да направят руските самолети ставащи за нещо :)) Флота и той замина... потопиха ви 2 3 кораба и от тогава не сме чували за великите кораби:))) Изобщо има ли нещо, което да става за нещо? Освен големите ви миризливи усти :))))
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зелето. Пребледненски може и повече да не се покаже.