Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара
4 май 2023 07:00, Елка Василева
296
Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Междувременно стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
13
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 година
Зеленски подведе ли ме ще го очистя !
153
5
 
9
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Не искам да съм в Украйна когато падне Бахмут тия дни! Бойците държат още една ту алетна 2 кв.м под контрол, но като загубят контрол и над туа летната?! Как ще обясня че сме загубили?
152
6
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
От една страна Русия ги лопа ...от друга САЩ ги затъва в дългове и подпомага огъня ......ЕС също допълва за да продължи панаира ....:) Май всички са срещу Украйна за собствени блага .....
151
4
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Зелееенскииии! Дадох ти срок за контраофанзивата преди да си дигнеме лимита за кредит или да банкрутираме!!! А ти къде ходиш да ядеш кексчета с Мари Хуана в Амстердам??!
150
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и така да е ,ама това е от зор.Бай дрън ги натиска урките да я правят,защото не му отърва тая работа да издържа Украйна,а те да се крият в градовете,за такива неща американците нямат пари.
149
3
 
6
 
! Отговори
Зеле до Сирски преди 1 година
Само не ме занимавай тея дни! В отпуска съм-аз и Мари Хуана! Ти си върши там работата..да са доволни спонсорите от контраофанзивата !
148
6
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Нека пращат, бързо ще бъдат премахнати, както всичко изпратено до сега. "БЕЛИЯ ГНОМ" нищо не е научил от войните, които "ЯНКИТЕ" сами обявяваха, но никога нищо не постигаха.
147
4
 
4
 
! Отговори
До Странджа от Зеле преди 1 година
Да дойда на почивка в Амстердам с Мари Хуана е действително едно разумно действие и правилно решениена ;))
146
10
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Пък вчера Пирожкин пак плакал, че го бият в Бахмут. Ревал - искам Хаймарс... искам Хаймарс..... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е така мерят "помощта" краварите - в милиони долари. Продават на хохлите някакво оръжие на тройни цени и им дават заем да го купят. За който не е разбрал, USрайна е затънала в дългове към краварите и те я купуват на безценица
144
5
 
5
 
! Отговори
Брадван Топузов преди 1 година
"Русия за каквото тръгна почти си го взе..." Ха-ха-ха Думата "почти" казва много във всеки един случай. Русия тръгна за цяла украйна тавариш, но успя да вземе толкова и да загуби "законен" рушки град, без изгледи за нещо повече и с изгледи да загуби и това което имаше преди втаржението. Но дет се вика паживем увидем. Гаранции не може да даде никой, включително и тавариш путин.
143
1
 
5
 
! Отговори
Зеле до Сирски преди 1 година
Само не ме занимавай тея дни! В отпуска съм-аз и Мари Хуана! Ти си върши там работата..да са доволни спонсорите от контраофанзивата !
142
6
 
2
 
! Отговори
Другата истина преди 1 година
Истината е, че Русия може да загуби войната секунда преди ядрения взрив. Ако това е, което искаме, на прав път сме. Че и географски сме на предните седалки.....
141
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшевишка Русия заражда болшевишки фундаментализъм.Оплетен с християнство.Оприлича на християнски фундаментализъм Болшевишки тероризъм с нищо по различно от ислямския.Искат да облечем вас,тежките и да сложим червените петолъчки също като дивашките муджахидини.Кой им иска ужасния комунизъм.Освен Северна Корея.Кой.Куба ли.Ангола ли.Виетнам ли.Кой бе ...
140
3
 
11
 
! Отговори
Търся преди 1 година
Найс петзвезден хотел и една Мари Хуана за тежките дни на контраофанзивата? Някой да препоръча хотел в Амстердам? Цената няма значение ;) Един украинец никога не плаща сам за хотел!
139
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям кеф да виждаш как църкатт червенопитеците всяка сутрин :))) След толкова години на лъжи и манипулации за великата им армия.... разгром след разгрома. За цяла зима един град неможаха да вземат. Клоуни
138
2
 
11
 
! Отговори
_- преди 1 година
Къде се скри зелената гадина?Укропитеците ще гинат ,а той ще се подсмихва в Амстердам.
137
2
 
7
 
! Отговори
Зеленски в Амстердам преди 1 година
Търся една Мари Хуана?
136
12
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Истината е, че САЩ нява да оставят Русия да спечели войната. Още 100 пъти по 300млн. ще набият, но няма да ги оставят. Накрая ще се изнервят и ще вкарат и войски там. Знаеме във Виетнам какво направиха.
135
5
 
7
 
! Отговори
мислител преди 1 година
Според медиийките ни, Пригожин е най-добър апологет и приятел на Зеленски.Ако беше така, нали се сещате, че няма да оцелее и минута според закона за изменниците. Войната ще я танцуват дълго-до фалита на ЕС. И тогава Путин ще си вземе и ЕС, освен Украйна. Ама за какво ли му е....