Медии идентифицирали 45 000 убити руски войници в Украйна

Реалният брой на жертвите вероятно е много по-голям
22 фев 2024 07:39, Елка Василева
193
Медии идентифицирали 45 000 убити руски войници в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският новинарски сайт "Медиазона" и руската служба на Би Би Си съобщиха, че в съвместно проучване са идентифицирали около 45 000 руски войници, убити от началото на инвазията в Украйна преди две години, предаде Франс прес.

В Русия, както и в Украйна, военните загуби са засекретени.

Преброяването, което обхваща периода от 24 февруари 2022 г. до 20 февруари 2024 г., няма за цел да бъде изчерпателно, но двете медии твърдят, че са идентифицирали 45 123 убити руски войници чрез използване на източници със свободен достъп като некролози, съобщения от местните власти или некролози, публикувани в медиите или в социалните мрежи.

Медиите подчертават, че реалният брой на жертвите вероятно е много по-голям. Според руската служба на Би Би Си той може да е два пъти по-голям.

Според същия източник "две трети от загиналите не са имали никаква връзка с армията преди нахлуването". Следователно те са били мобилизирани войници, доброволци, бойци в частни военни компании или затворници, които са се присъединили към бойните части в замяна на амнистия.

Последните официални данни за загиналите руски военнослужещи са от септември 2022 г., когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу призна за смъртта на 5937 руски военнослужещи.

През август миналата година в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на американски официални лица, оцени руските военни загуби на 120 000 загинали, посочва АФП. На 29 януари в писмен отговор до член на парламента британският министър на отбраната Джеймс Хийпи оцени руските загуби на повече от 350 000 убити и ранени.

През 2023 г. руската редакция на Би Би Си съобщи, че е наблюдавала увеличение на седмичните руски военни загуби от октомври миналата година, когато силите на Москва започнаха голяма офанзива за превземането на Авдеевка - град, превзет миналата седмица след четиримесечни боеве, отбелязва АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 44. Пак ли са утърва в леглото бе ? Старост-нерадост.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Така е .. Еми както кажеш...
38
8
 
9
 
! Отговори
Апостола Навални преди 6 месеца
В Русия няма човешки жертви защото Кремъл ги няма за хора крепостните роби. .
37
5
 
4
 
! Отговори
? преди 6 месеца
Ако Естония прави бункери а Финландия трупа войски на границата какво правим ние?Ясно е какво следва, или ще стане ясно ското ако напредне към Киев.
36
7
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 6 месеца
До :((( 30 Много е късно вече войната да спре. Убитите няма да възкръснат. Сега изхода е само един. Избиване на нашествениците, докато се приберат в Русия.
35
5
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
На фона на 1 300 000 украинци,по данни на украинската тв."1+1"
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Та както казах. Кой го интересува какво си казвал. Заминавай да убиваш кво чакаш още.
33
9
 
5
 
! Отговори
))) преди 6 месеца
Чечня, Грузия, обещанията за Велика Русия.Парите от Петрола, верните олигарси.Това е минало. Сега има войната и тя го държи на власт. Без нея Руснаците няма достъп до много блага а той лудия Путин е подсъдими в съда на всяка правова държава за военни престъпления. За това като всеки луд диктатор той следва и се държи от Войната
32
8
 
11
 
! Отговори
Та както казах преди 6 месеца
когато и да убиеш руски агресор и русофил е все късно, но необходимо
31
6
 
5
 
! Отговори
Жалко преди 6 месеца
И от украинска страна и от руска, жертвите все са руснаци.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ))). Преди да я почне кво подхранваше властта му 20-на години ?
29
7
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 6 месеца
Чичо Андрей след малко ще ме води в секс шопа. Каза да си избера някакви много секси жартиери
28
5
 
6
 
! Отговори
))) преди 6 месеца
Няма да спре. Тя подхранва властта на Путин.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Барон Мюнхаузен 28. Брадчед, ако смяташ България, че е "прогнилият запад" си прав - така правим.
26
0
 
12
 
! Отговори
:((( преди 6 месеца
Излишно, трагично, престъпно погубване на млади мъже и на невинни цивилни граждани. Жалко за жертвите и от двете страни. Тази война трябва да спре!
25
7
 
9
 
! Отговори
по каква причина сле преди 6 месеца
На лид диктатор за да яхне духа на победата и национализма му трябва да победи бързо, там където мразят руснаците. Бързо се побеждава в малка държава с малка армия. Quick wins. За това след Украйна следва логично Балтика. Но и те го знаят. Естония започна изграждане на 600 бункера на границата с Русия за да спре възможното си прегазване за 3 дни, преди НАТО да може да реагира. Добре е и ние да се замислим. Единственото, което ще спе Путин е силна и добре въоръжена Европа. Тогава няма да нападне.
24
10
 
9
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 6 месеца
Русофилите ,са страшно смешни и ненормални .Живеят и работят във "Прогнилия Запад"в същото време славят Русия(сякаш е тяхна Родина).Така и не отговарят на въпроса ,защо не емигрират в Рассия (в Нижни Новгород ,Волгоград,Казан),ама си седят в Германия и Англия?Русофилите са хора без мозък,доказано е...те са предатели на нацията!
23
7
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
а за украинските жертви няма ли данни, щом мълчите значи са три пъти повече!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Питам. По точно идентифицираните са написали че са 45123 броя, а ототдоле свободни съчинения за стотици хиляди и милиони за да не се прекъснат от злоба цивилизованите.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Питам 22. Тия данни са за идентифицирани жертви от началото на операцията до сега. То пише. Не включва неизвестни загинали.