Руски ракети поразиха украинска електроцентрала

Има и трима ранени при атаката
20 юни 2024 10:51, Александър Попов
123
Руски ракети поразиха украинска електроцентрала
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинска електроцентрала е била засегната при руска атака през нощта, съобщи операторът на централата, цитиран от АФП.

Целенасочените руски удари през последните месеци осакатиха производството на електроенергия в Украйна и принудиха властите да въведат плаващи прекъсвания на тока и да внасят от чужбина.

"Още една трудна нощ за украинската енергетика. Руснаците атакуваха една от топлоелектрическите централи на ДТЕК", се казва в изявление на компанията.

Атаката е причинила сериозни щети и е ранила трима служители.

Тя заяви, че това е седмата масова атака срещу украински електроцентрали през последните 3 месеца.

Националният мрежови оператор на Украйна "Укренерго" съобщи, че предната вечер е имало "масиран удар по обекти от гражданската енергийна инфраструктура".

"Повредено е оборудването на обекти във Виницка, Днепропетровска, Донецка и Киевска област", допълни той, въпреки че степента на повредата все още се уточнява.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че атаките са намалили наполовина капацитета на генераторите в разкъсваната от войната страна в сравнение с преди една година и призова съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана, за да защитят жизненоважната инфраструктура.

Русия е изстреляла 9 ракети и 27 ирански дрона, като четири ракети са пробили защитата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: войната в украйна
Още от Русия
Захарова: Русия разполага с възможност за ответни действия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ТО ДРУГИ ВЕЧЕ НЯМА! СЕГА Е РЕД НА НАШИТЕ И ТЕЗИ В ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ. ЗАТОВА СЕГА НИ ВЪВЕЖДАТ ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР ДА ПЛАЩАМЕ И ИЗНАСЯМЕ БЕЗПЛАТНО ЗА УС-РАЙНА . ХАЛАЛ ДА СА ВИ ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ ЗА КОЙТО ГЛАСУВАТЕ ГЕРБ ППДБ ДПС ИТН ПАК ЗА ТЯХ ГЛАСУВАЙ СЛАБОУМНИ НАРОДЕ
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ОЩЕ ЕДИН ХУБАВ ДЕН ЗА СВЕТОВНАТА ДЕМОКРАЦИЯ!!!...
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тецовете нямат бъдеще. По-добре по-рано да ги затворят в Украйна.
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Благодарим на Путин, че работи по Зелената сделка на Европа и европеизира Украйна и намалява въглеродния отпечатък на Украйна. След войната ще има Глобално застудяване.
94
1
 
23
 
! Отговори
Хмм преди 6 дни
От днес има и контра новина за геройствата на украинците срещу складове за гориво. И, понеже целият свят им е длъжен за неясно какво, те искат да им се доставят безплатно ПВО системи, струващи на "дарителите" милиарди и чиито граждани ще изплащат тези милиарди. Вземат "заеми", които друг трябва да връща. Понеже, всички са им длъжни. И е така, щом ги гледахме без никаква реакция, когато правеха нацистки шествия в Киев, оскверняваха български паметници и горяха хора в Одеса.
93
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Русофобите направо трепят рибата с тъnoто си остроумие.
92
0
 
22
 
! Отговори
Трябва преди 6 дни
Да им излющят всички електроцентрали! Да си зареждат телефончетата в гзот!
91
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нито електроцентралите, нито енергетиката е украинска. Всучко там е СЪВЕТСКО! Тия само крадат, пият шмъркат, и крещят нацистки лозунги. Но като станат сериозни нещата... Бягат и се крият от служба. Закривай другарю Путин!
90
13
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
До Боби Една прогноза (каквото е това което съм написал) НЕ МОЖЕ да е "фейк" именно защото е ПРОГНОЗА за това какво ще стане в бъдеще. ФЕЙК е нещо което е опит за подмяна на нещо, което ВЕЧЕ е станало, с фалшификат. И, както казах, в най-добрия случай Русия я чака съдбата на Северна Корея.
89
1
 
33
 
! Отговори
Не съм трол преди 6 дни
Рядко чета коментарите на статии за тази война, защото са силно политизирани. Продължава да има хора, които летят в облаците. Русия може да смаже останалите 4 членки от съвета за сигурност за 1 час. Никой няма да я нападне. Тя е също реална икономика и няма да гладува. На който не му харесва този факт има проблем, в един момент факта ще му счупи главата. Не симпатизирам на никой, войните са лоши и човешкия живот е най важен всеки такъв
88
0
 
24
 
! Отговори
Боби преди 6 дни
До Българин Защо се трудиш да разпространяваш ФЕЙКОВЕ? РФ дори в момента при наложени почти 25000 рестрикции Търговския баланс на РФ е положителен. БРИКС страните си сътрудничат да намалят влиянието на САЩ и долара.
87
29
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
До Боби Путин е пътник , а РФ в най-добрия случай ще стане като Северна Корея.
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Бай Дрън "Тия дни чакаме яко настъпление." И с тая ти "прогноза" ще стане като с предните - после ще има обяснения защо "обектвно" не е могло да стане. Вече сме го гледали този "филм".
85
1
 
19
 
! Отговори
Боби преди 6 дни
До Анонимен 88 Няма смисъл да се обстрелва РФ територия. Разберете Путин е относително УМЕРЕН политик(в сравнение с някои от обкъжението му като Кадиров) но е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗЛОПАМЕТЕН. Обстрелваш Терористично Граждански цели на РФ територия и Путин ти спретва една продължителна кампания като всеки ден става малко по малко по-гадно от предишния ден. Както казах Путин е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗЛОПАМЕТЕН и рано или късно си разчиства сметките - примери колкото щеш.
84
1
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 дни
Ония с гаубицата цял мост сринаха, не им трябват безаналогови химарси. Един изстрел от гаубица и моста в реката. Тия дни чакаме яко настъпление.
83
0
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 дни
А е видяхме го колко е страшно. Първо, моста на решето, само дупки. Второ, руснаците отдавна иммхванаха цаката и иммзаглушават GPS сигнала. Така, че това оръжие може да е страшно само за някоя африканска землянка. За патриотите да не говорим. На автомат изобщо не могат да предоставят защита.
82
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Извън пропагандните медии, дори в щатите се говори за вземането на органи от полумъртви украински войници. За фермата за сурогатни майки в Киев. За търговията с деца, включително и за органи. Педофилия и детска порнография. Всичко това пред очите или със съгласието на властите в Киев. Затова "войната" на Киев няма свършване. Има богати западняци, нуждаещи се от органи, а войната е добър бизнес, не само за ВПК. По Redacted имаше видео за това.
81
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А сега кажете че Украйна няма право да обстрелва руска територия Путин лъже постоянно нецивилизованите руснаци че НАТО иска да унищожи Русия , но виждаме че американците действат много меко срещу Путин Постоянно ограничват украинците да удрят цели в Русия Ако НАТО искаше да унищожи Русия отдавна да са влезли в Сибир американците , в Петербург от Норвегия и от юг Турция и да са разпардачосали руснаците ...
80
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 дни
До Бай Дрън МАРС/ХИМАРС е СТРАШНО ОРЪЖИЕ. ВСУ го ползва изключително ГРАМОТНО. РФ да са унищожили от началото на конфликта не по-вече от 10-12 системи. Но самите боеприпаси са изключително скъпи 100000$ за една ракета. (ХИМАРС 6бр, МАРС 12бр) Но са и изключително летални срещу всякакви не бронирани или леко бронирани цели.
79
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Бай Дрън Харесва ми как си мечтаете. Очевидно, това не променя абсолютно нищо в реалността.