Руски ракети поразиха украинска електроцентрала

Има и трима ранени при атаката
20 юни 2024 10:51, Александър Попов
123
Руски ракети поразиха украинска електроцентрала
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинска електроцентрала е била засегната при руска атака през нощта, съобщи операторът на централата, цитиран от АФП.

Целенасочените руски удари през последните месеци осакатиха производството на електроенергия в Украйна и принудиха властите да въведат плаващи прекъсвания на тока и да внасят от чужбина.

"Още една трудна нощ за украинската енергетика. Руснаците атакуваха една от топлоелектрическите централи на ДТЕК", се казва в изявление на компанията.

Атаката е причинила сериозни щети и е ранила трима служители.

Тя заяви, че това е седмата масова атака срещу украински електроцентрали през последните 3 месеца.

Националният мрежови оператор на Украйна "Укренерго" съобщи, че предната вечер е имало "масиран удар по обекти от гражданската енергийна инфраструктура".

"Повредено е оборудването на обекти във Виницка, Днепропетровска, Донецка и Киевска област", допълни той, въпреки че степента на повредата все още се уточнява.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че атаките са намалили наполовина капацитета на генераторите в разкъсваната от войната страна в сравнение с преди една година и призова съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана, за да защитят жизненоважната инфраструктура.

Русия е изстреляла 9 ракети и 27 ирански дрона, като четири ракети са пробили защитата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Войната в Украйна
Още от Русия
Захарова: Русия разполага с възможност за ответни действия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Бай Дрън 83 84 - Точно срещу подобни СССР цели които са проектирани да бъдат малко или много бомбо и устойчиви на ядрен взрив РФ разива екзотиката ФАБ 1500/3000кг. Да в арсенала на САЩ има подобни боеприпаси - също екзотика и също толкова ефективни. Но и безумно скъпи защото са произведени в смешната серия от 2-3 дузини...
73
0
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Продадоха си бклците американците и спряха да пишат вече за безаналоговите химарс. Даже го и изтеглят, да не стане някоя издънка. Също като патриотите.
72
0
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Сещам се о ия химарчета, как бяха надупчили един мост и моста не пада и не пада. Да ти таковам аз и химарсите, чеепп за зеле не става от тях.
71
0
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Не знам аз, ама защо не писахте за разрушения мост от руснаците с един единствен точен удар ? Как руснаците разрушиха мост, а умрите 3 године се целят в кримския и все не могат.
70
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 80 Всеки произведен боеприпас има срок на годност примерно 25 години, След това се прави произволна престрелка и се назначава нов срок още 10 години. След това ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ. Какво се прави всичките тези боеприпаси се утилизират - СКЪПО и ОПАСНО ЗА ЖИВОТА. Така че Умния Кимчо ще продаде на безценица най-старите си запаси и на нормална цена тези по-мласи от 25 години. А неговия ВПК с тези пари ще произведе чистак нови(вероятно и по-летални) версии на продадените боеприпаси...
69
0
 
10
 
! Отговори
До 78 преди 1 седмица
Изобщо не пробутвам и изобщо не ме интересува колко са руските това си е работа на руснаците.Само казвам това ,което е факт ,а не да ме занимаваш с украинската си простотия,щото никой не е длъжен да се занимава с нея и да търпи тук украинските нагляри дето са се нацвъкани с татуировки като селска спирка с некролози,а иначе големите мъже.Мъж като Л на дъжд
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За кво са молел путинака на Ким тиа дни, чи забравиф?
67
0
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 1 седмица
Ами като гледам ,че не може правилно да пише вярно му е толкова ,акъла
66
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 69 "И за това" За това е факт, че се опитваш да пробутваш басни за "малкото" руски жертви.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 82-ОБМР Акъла е като от краен квартал, да не кажа, направо то маала.
64
0
 
12
 
! Отговори
До 69 преди 1 седмица
И за това в Украйна тече постоянна могилизация и Зелето иска още 500000 да ходят курбан на фронта ,а в Русия така няма всички е доброволци и войници с договор добре платени
63
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 62 Няколко факта: 250/500/1500/3000кг бомби/касети/ОДАБ с УМПК - средно на ден се ползват около 200броя. Един брой е Бункер или сграда където са се окопали ВСУ 1-20 жертви. В близкия тил(до 50км) са складове с боеприпаси или ПВД(Пункт Временна Дислокация(спално място за почивка). Същото 1-20 жертви. РФ е пуснала в производство УМПБ(Универсална Модулна Планираща Бомба) на технологията на УМПК 500кг Модулна ракетобомба с обсег до 200км при ползване на модул ракетен ускорител
62
0
 
13
 
! Отговори
И Киев е руски преди 1 седмица
Тъмнината всява ужас и студ сред за бандерите .Работайте братя
61
7
 
2
 
! Отговори
БРРРРРРРРР преди 1 седмица
Ей, трябва да се отсеят от тука чрез тест за интелигентност или възбрана дементиралите старчета, гаранция за смислени коментари! Разберете, не може дементни хора с архаично мислене, облъчени и живяли с архаични идеи от средата на миналия век, да ми философстват за съвременния живот, и аз да си късам нервите! Отнася се най вече за дpътите русофили!
60
0
 
7
 
! Отговори
До 82-ОБМР преди 1 седмица
А ти на кое си жител може би на една измислена държава дето само хленчи или на долината на широките гаш'ти и за твое сведение Слатина или жк.Хр Смирненски,както е административно изобщо не е краен квартал
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 64 "Ами и аз няма да спра да ги атакувам тия отворковци" Озлобил си се срещу хора и народ, които нито те знаят, нито имат нещо общо с теб. Тва значи, че си роб на някой, който има общо с тях.
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 62 Личи си, че и сам не си вярваш на лъжите, но руското диктаторче се издаде. Всеки месец минимум 20 хиляди руски крепостни биват рендосвани. Това са думите на Путин, не моите.
57
0
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 1 седмица
Ами и аз няма да спра да ги атакувам тия отворковци,а през 2014 г га ядаха кифтетата като фъстъци ни риваха
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо, Русия няма ракети от две години и второ - Украйна сваля всички, даже и тея дето ги няма Русия. Тъй че не вярвам.
55
0
 
8
 
! Отговори
До 62 преди 1 седмица
Ами те точно тогава можеха да отговорят поне на хартия, щото имаха 260000 армия обучена от НАТО,а руснаците влязоха със 155000