Русия плени и разкодирва скандална американска ракетна система

АТАКМС е с голям обсег на действие
2 юли 2024 09:00, Петър Бойчев
111
Русия плени и разкодирва скандална американска ракетна система
Снимка БГНЕС

Руските въоръжени сили са пленили система за насочване на произведени в САЩ ракети АТАКМС с голям обсег и разучават използваната при нея американска военна технология, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна агенция РИА Новости.

Публикувани от РИА Новости кадри показват анонимен руски оръжеен експерт с маска тип "балаклава", който казва, че изучава насочващата система от американска тактическа ракета АТАКМС, очевидно свалена от руските сили, пише Марица.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери какъв е оръжейният компонент, попаднал в ръцете на руските военни. На кадрите се вижда как експертът посочва етикет на гърба на джипиес системата за насочване на ракетата, свидетелстващ, че тя е от склад на американската армия в щата Алабама. Той обяснява, че плененият хардуер дава на Русия информацията как се насочва полетът на ракетите.

Виктор Литовкин, пенсиониран полковник от руската армия, казва за сайта Лента.ру, че Москва ще се опита да открие уязвимите места на системата и ще използва събраната информация за по-ефективно прехващане на ракетите АТАКМС.

"Можем да модифицираме системите си за изстрелване на ракети земя-въздух, както и да подобрим фините настройки на военната си електроника спрямо тези ракети", заявява Литовкин за Лента.ру.

Вашингтон започна да доставя на Киев ракети АТАКМС с голям обсег преди няколко месеца, след като в продължение на две години отклоняваше молбите на Киев за подобно оръжие, припомня Ройтерс. Ракетите могат да поразяват цели до триста километра от точката на изстрелването си, като това е два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите ХАЙМАРС, доставяни от САЩ на Украйна от 2022 г., посочва агенцията.

Москва осъди Вашингтон за доставката на тези ракети, твърдейки, че подобни действия водят до ескалация на напрежението. Русия обвинява американската армия и че съдейства на Украйна при изстрелване на ракетите АТАКМС - теза, която американците отхвърлят, допълва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Войната в Украйна
Нидерландия ще достави скоро първите F-16 на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пияни закани украински *** *** ги оправят в парковете за малко трева или алкохол пълен бардак в германия уличен пуф от украйна трябва да целуват на путин онази работа
80
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Украинка беше в миналото на всеки 2 3 месеца зеления нарко взема голямата торба и тръгва да проси пари измислена държава без история смърт .
79
6
 
12
 
! Отговори
блицкриг преди 4 дни
Руските аналоговнетници не правиха ли най-добрите ракети. Що им е американската.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 3.14. Рекох че говориш за комшията и особено за сина му пиян залян но после проверих и уточних. Да са живи и здрави макар и пияни. Нужни са ни живи .
77
12
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 4 дни
Руснаците доста ги е яд, че Украйна има такива ракети, и сега измислиха тази история, уж да кажат на американците, недейте им дава, щото ето разгадахме ви оборудването...! А пък и другото което е, нали тяхните ракети бяха най добрите и безаналогови, защо им е да разкодират някяква "допотопна" техника...? Ехоо...!
76
0
 
5
 
! Отговори
Путин преди 4 дни
Като свършат с ракетата, ще поискам специалистите да ми разкодират и процесите в ПП Величие.
75
1
 
2
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Вие сте еаси софийските млумници.
74
0
 
0
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
А напиши ми заглавието както трябва да бъде! Дай за те видим.
73
1
 
9
 
! Отговори
Скандалната ракета преди 4 дни
Руската армия НАМИРВА тая ракета . После я СКЛАДИРВА. И сега вече е започнала да я РАЗКОДИРВА ... Те дори са извикали скандален РАЗКОДИРВАЧ носещ слециЯлна маска тип "баклава с орехи" дето разправял че бил много доообър в разкодирването на разни неща . Като например американски ракети и чипове от древни украински перални.....
72
1
 
4
 
! Отговори
Вишо Културков преди 4 дни
До FMC "аз разкодирам ракета". минало свършено ли е или ви е свършил разредителя и пиете домашна с разредител купешка?
71
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 дни
До FMCразкодирва е атавизъм и се предполага да не се напиняш толко да метеш обсерваторията на пиян пешу, който явно последните три дена не е спирал. самия факт, че след като обяви дефкон 2 вчера, още подписва статии, е достатъчно комичен
70
4
 
5
 
! Отговори
Льоня преди 4 дни
Пленихме парче,ааа *** ся кво ше го правим не знам.. много сложно, трябва да питатме братята китайци дале разбират, ама и те са малко на зад с материала, че не знам ше стане ли, няма ли да стане...
69
1
 
5
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Разкодирва се отнася за действие в момента, което още продължава. Разкодира е в минало свършено време. Така. Иначе на информация от Марица вярват само пациентите на доктор Ливайн.
68
1
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 дни
До Анонимен 67: Да, такъв е мат'риала. Не всички са чели Винету като наш Бойко.
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само като прочетеш как казват, че ще проучват как да обезвредят оръжие, за което твърдят, че са обезвредили, за да има какво да проучват и ти става ясно как крепостния мозък пак е произвел само квас. За друго няма възможност.
66
0
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 4 дни
ройтерс, риа новости, вестник марица, накрая оз полковник пред лента ру като основен източник. факта, че ройтерс е "той" хич няма да го коментираме, за да не се абстрахирваме безкрайно като нинжа след два шамара в гръбначния кож
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Джоан 62. Аз вече престанах да се чудя на граматическите "бисери" в този сайт. Явно с такъв "материал" разполагат.
64
1
 
5
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
А не, разкодирва е правилното, защото все още не е разкодирана. Само че тая информация мисля я четох преди месец, не знам...още тогава бяха хванали АТАКМС.
63
1
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 4 дни
До Джоаниска да каже че е каснаковски бек с килийно и речниковия му запас са същите 150 думи, с които преразказваше интервюта от метал хамър като се едно той ги е правил. толко си може.
62
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 дни
Класификацията на ракетите според тяхната далекобойност е описана в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък радиус на действие:Балистични ракети с малък радиус на действие: до 1000 километра. Балистични ракети със среден радиус на действие: от 1000 до 5500 километра. Междуконтинентални балистични ракети: над 5500 километра, с подкатегории до 8000 и 12000 километра.