Русия плени и разкодирва скандална американска ракетна система

АТАКМС е с голям обсег на действие
2 юли 2024 09:00, Петър Бойчев
111
Русия плени и разкодирва скандална американска ракетна система
Снимка БГНЕС

Руските въоръжени сили са пленили система за насочване на произведени в САЩ ракети АТАКМС с голям обсег и разучават използваната при нея американска военна технология, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна агенция РИА Новости.

Публикувани от РИА Новости кадри показват анонимен руски оръжеен експерт с маска тип "балаклава", който казва, че изучава насочващата система от американска тактическа ракета АТАКМС, очевидно свалена от руските сили, пише Марица.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери какъв е оръжейният компонент, попаднал в ръцете на руските военни. На кадрите се вижда как експертът посочва етикет на гърба на джипиес системата за насочване на ракетата, свидетелстващ, че тя е от склад на американската армия в щата Алабама. Той обяснява, че плененият хардуер дава на Русия информацията как се насочва полетът на ракетите.

Виктор Литовкин, пенсиониран полковник от руската армия, казва за сайта Лента.ру, че Москва ще се опита да открие уязвимите места на системата и ще използва събраната информация за по-ефективно прехващане на ракетите АТАКМС.

"Можем да модифицираме системите си за изстрелване на ракети земя-въздух, както и да подобрим фините настройки на военната си електроника спрямо тези ракети", заявява Литовкин за Лента.ру.

Вашингтон започна да доставя на Киев ракети АТАКМС с голям обсег преди няколко месеца, след като в продължение на две години отклоняваше молбите на Киев за подобно оръжие, припомня Ройтерс. Ракетите могат да поразяват цели до триста километра от точката на изстрелването си, като това е два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите ХАЙМАРС, доставяни от САЩ на Украйна от 2022 г., посочва агенцията.

Москва осъди Вашингтон за доставката на тези ракети, твърдейки, че подобни действия водят до ескалация на напрежението. Русия обвинява американската армия и че съдейства на Украйна при изстрелване на ракетите АТАКМС - теза, която американците отхвърлят, допълва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Войната в Украйна
Нидерландия ще достави скоро първите F-16 на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Джоан преди 4 дни
Искате да кажете "разкодира", а не "разкодирва".
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До юлиян знам че си славян. От къде го измисли това юлиян. По подхожда за някой турчилян но все тая.
59
3
 
9
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 дни
До Руска електроника: Оксиморон са знанията ти по електроника. Не знам дали в руски кораби още има лампова електроника, може и да има. Но да ти поясня, че радиолампите, за разлика по полупроводниковите прибори, са устойчиви на радиация. В Русия се произвежда всякаква електроника, включително микропроцесори. Все още изостават с няколко години, но е въпрос на време да достигнат САЩ и Киртай.
58
8
 
3
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Абе руската електроника е на ниво микропроцесори Пентиум 4 и понякога AMD FX8300. Тоест, 10-15 годи и изоставане, но за една ракета е достатъчен и чип за пералня както знаят еврогъзолизците. Между другото, единственото предимство на съвременната електроника пред лампите е в компактността.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Реалист /51/, само преди дни имаше информация, че хусите са надънили израелски контейнеровоз с хиперзвукова ракета. Не се разбра тяхно производство ли е или някой ядрен ракетоносец я "загуби", минавайки през Аденския залив, на път за Средиземно море.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Укрите са им я продали на безценица. Няма само зеленото да печели на гърба на американците.
55
1
 
4
 
! Отговори
Юлиян до 52 преди 4 дни
Не л-ъ-ж-и !
54
1
 
5
 
! Отговори
Юлиян до 27 преди 4 дни
Защо не им дават тогава.Кога ще им дадат?Когато вече не останат живи украинци,тогава ли?Нали сте им уж приятели и сте силно"загрижени"за тях и ще ги"подкрепяте колкото е нужно".Вие на това подкрепа ли му викате?"Подкрепа"колкото да легнеш по-сигурно в гроба.Пък после"ще изнесем" правителството,останало без народ,някъде на запад,да си"управляват"там ,"нищото",което ще е останало.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Оксиморон си ти дори не знаеш какво е това но дррънкаш глупотевината.
52
2
 
9
 
! Отговори
Точно обратното преди 4 дни
До До Точно обратното: Русия има хиперзвукови тактически ракети, а САЩ нямат. А тези г'лупости, които пишеш по опорна точка нищо не променят. Когато руската фрегата Адмирал Горшков беше в Куба, от САЩ сметнаха, че изстреляна от нея ракета Циркон може да достигне до Белият дом за 12 минути.
51
18
 
9
 
! Отговори
Руска електроника преди 4 дни
е понятие оксиморон. Видяхме топ-електрониката на "Кузя" изградена в обемен монтаж с лампови диоди, триоди и пентоди, ползвани от Щатите през Първата Световна Война. Смях на поразия.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия да не плени някой натовски генерал обучител че какво правим тогава ?!?
49
5
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 4 дни
А какво ще стане с американските кораби в Персийския Залив ако Русия даде ракети на хутите?
48
6
 
17
 
! Отговори
Напредват преди 4 дни
Вчера руската армия изчисти от укронацисти Новоселовка в Харковска област и Новопокровское в ДНР.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
опитвам се да ти "разкодирвам" написаното но не ми се удава
46
3
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 4 дни
Никой никъде не е отрекъл тази вест, но НЕ Е СИСТЕМА, а счупена невзривила се щатска ракета. Тук е заровено кучето.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Могат да подобрят фините настройки на руската военна електроника и ефективността на руските РЕБ-системи.
44
8
 
7
 
! Отговори
До Точно обратното преди 4 дни
Даже имат и ракети зиг-заг, дето могат да летят със светлинна скорост и затова 8 человека от творците заминаха на перманентна почивка из панделките на Сибир, а някои от конструкторите поумряха скоропостижно.
43
9
 
2
 
! Отговори
Развеселен преди 4 дни
До Какво следва Питай руснаците от 1009 полк :)))
42
4
 
15
 
! Отговори
Какво следва преди 4 дни
А руската армия настъпва.