Русия плени и разкодирва скандална американска ракетна система

АТАКМС е с голям обсег на действие
2 юли 2024 09:00, Петър Бойчев
111
Русия плени и разкодирва скандална американска ракетна система
Снимка БГНЕС

Руските въоръжени сили са пленили система за насочване на произведени в САЩ ракети АТАКМС с голям обсег и разучават използваната при нея американска военна технология, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна агенция РИА Новости.

Публикувани от РИА Новости кадри показват анонимен руски оръжеен експерт с маска тип "балаклава", който казва, че изучава насочващата система от американска тактическа ракета АТАКМС, очевидно свалена от руските сили, пише Марица.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери какъв е оръжейният компонент, попаднал в ръцете на руските военни. На кадрите се вижда как експертът посочва етикет на гърба на джипиес системата за насочване на ракетата, свидетелстващ, че тя е от склад на американската армия в щата Алабама. Той обяснява, че плененият хардуер дава на Русия информацията как се насочва полетът на ракетите.

Виктор Литовкин, пенсиониран полковник от руската армия, казва за сайта Лента.ру, че Москва ще се опита да открие уязвимите места на системата и ще използва събраната информация за по-ефективно прехващане на ракетите АТАКМС.

"Можем да модифицираме системите си за изстрелване на ракети земя-въздух, както и да подобрим фините настройки на военната си електроника спрямо тези ракети", заявява Литовкин за Лента.ру.

Вашингтон започна да доставя на Киев ракети АТАКМС с голям обсег преди няколко месеца, след като в продължение на две години отклоняваше молбите на Киев за подобно оръжие, припомня Ройтерс. Ракетите могат да поразяват цели до триста километра от точката на изстрелването си, като това е два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите ХАЙМАРС, доставяни от САЩ на Украйна от 2022 г., посочва агенцията.

Москва осъди Вашингтон за доставката на тези ракети, твърдейки, че подобни действия водят до ескалация на напрежението. Русия обвинява американската армия и че съдейства на Украйна при изстрелване на ракетите АТАКМС - теза, която американците отхвърлят, допълва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Войната в Украйна
Нидерландия ще достави скоро първите F-16 на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
16
 
5
 
! Отговори
Петров преди 4 дни
Технологията е от преди повече от 30 години, но съм убеден, че нищо не е "такова, каквото е изречено от ***". Поредната елементарна руска пропаганда.
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 37 Значи приказките на руските военни са пълна лъжа. Хубаво е, да го чуем и от руските наколенки тук.
39
2
 
17
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 дни
Ракетите АТАКМС са поредното "чудо оръжие", с което Украйна няма да спечели войната.
38
12
 
7
 
! Отговори
До пияница мистик преди 4 дни
Че е тъй, тъй е! От атомната боНба, масквичи, лади, жигулита, самальот "Конкордски", ТВ приемници, грамофони, радиоапарати, та чак до Буран- буркан все неуспешни завършеци на "великата съвеЦка" невменяемост.
37
4
 
14
 
! Отговори
Точно обратното преди 4 дни
До пияница с мастика: Пак си прекалил с мастиката. Русия има хиперзвукови тактически ракети, които дори САЩ още нямат.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Глупости отново :) Руснаците отдавна им намериха цаката на тея плюкала!Затова ккравите ги изстрелват на залпове по 6/10 парчета вече!Само 1-2 падат някъде около целта,оръжието се води от до целта от GPS,русите го заглушават с РЕБ!Отдавна това не е фактор!
35
6
 
7
 
! Отговори
Развеселен преди 4 дни
До Анонимен 35 "Но когато рашките почнат да пукат ракетките на уса" Алеле, като стана очеизвадно, че руските ПВОта нищо не струват пак започнахте да обещавате някога пак че ще има "светло бъдеще" а? :))))
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Малииии, евро - аталантическите краваре ще се сцепят от остроумие.Но когато рашките почнат да пукат ракетките на уса, ще видим. Щото който се смее последен, сам пада в него.
33
10
 
8
 
! Отговори
Развеселен преди 4 дни
Пълен блъф. Ако я бяха "свалили" нямаше да имат нужда да "разкодирВат" нищо, защото те ВЕЧЕ могат да ги "свалят" успешно. Поредната лъжа, за да оправдае пълното безсилие на безаналоговите руски ПВОта, включително супер дупер свръхбезаналоговата Ес500, която беше попиляна от 30 годишна американска военна технолигия.
32
2
 
4
 
! Отговори
Глупости са това преди 4 дни
До има: Значи, според теб американците не дават на Украйна по-модерни системи (които уж имат) от за да не тревожат Путин, така ли. По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш?
31
5
 
6
 
! Отговори
ВЕРВАМЕ! преди 4 дни
ТОЧНО РАЗКОДИРАНЕТО НА ТАЗИ ТОП СИСТЕМА НА САЩ ЩЕ ГО ПАЗЯТ В ПЪЛНА ТАЙНА, ЗА ДА ИМА ЕФЕКТ НА ИЗНЕНАДА, А НЯМА ДА ГО ПОСТАВЯТ В ТОЯ ПАР ЦАЛ РИА НОВОСТИ! ВЕЧЕ ВИ СВИКНАХМЕ НА ФЕЙК НОВИНИТЕ!
30
0
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 4 дни
Да пише го, но не е баш тъй, както са го превели с Гуугл транслейт, нъл тъй?
29
12
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 дни
Пак ще крадат технология, защото нямат мозък да си измислят сами такава ракета :)
28
1
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 22 преди 4 дни
Ще могат,ще могат,бъди спокоен.
27
5
 
4
 
! Отговори
Go woke , go broke преди 4 дни
Цялото нато от не знам си колко държави се пъчи на Русия и евроатлантиците цапат денонощно медии и форуми. Ей ***, нали се сещате , че като тръгне Китай ще ви смачка само с маршируване бе !
26
12
 
9
 
! Отговори
има преди 4 дни
ATACMS и HIMARS са системи, които САЩ отдавна са започнали да свалят от снаряжение. То затова и ги дават на Украйна. Щото ако им дадат от готините оръжия, Путин ще се наака веднага...
25
4
 
10
 
! Отговори
Юлиян преди 4 дни
Щом са я показали,значи са я пленили.Не е първата модерна натовска система,която пленяват.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Без малко да повярвам на руската пропаганда, дето я правите незаконно тук! Но 1 ден ще си оплучите присъдата..." ..............................ами по-добре проверявай, когато имаш съмнения, безполов мъпете, защото същото го пише и в UNN (Украински национални новини)!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А какво прави тази система скандална? Как ги мислите тези заглавия....
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Използването от украйна на американски ракети със среден обсег навътре в руска територия ще допринесе обратен ефект.