Смърт сред слънчогледи: Украйна се превръща в безкрайно минно поле

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам
20 окт 2024 16:35, Красимир Ангелов
288
Смърт сред слънчогледи: Украйна се превръща в безкрайно минно поле
Снимка: БГНЕС

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам. Фермери вадят мините с голи ръце, с риск за живота си. Обширни части от най-плодородната земя са неизползваеми. И това не е единственият проблем, пише в свой материал DW.

Проблемът с мините в Украйна застрашава доставките на храни за света. Това сочи международно проучване на Института за глобални промени "Тони Блеър" в Лондон. Пред украинската служба на радио "Свободна Европа" украински фермер казва, че му се налага да "вади мини с голи ръце", "рискувайки живота си". Дори след изтеглянето на Русия от някои части на Украйна много от фермерите сеят зърно и отглеждат маслодайни култури в минирани полета.

Общо 25% от територията на Украйна трябва да се проверят

Тези дни Швейцария и Украйна организираха конференция, чиято цел е да помогне за разчистването на около пет милиона хектара украинска земя от мини – това са близо 10% от обработваемата земя. Освен това трябва да се проверят около 140 000 квадратни километра – или близо 25 процента от общата територия на Украйна - за замърсяване с противопехотни мини, невзривени боеприпаси и други взривни вещества.

Селското стопанство е от изключителна важност за икономиката на Украйна. Преди началото на руската агресия то създаваше почти 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на Института "Тони Блеър" противопехотните мини намаляват БВП на Украйна с 10,27 млрд. евро годишно - което се равнява на около 5,6% от БВП през 2021 година.

Жътва в минни полета

Поради огромния проблем с противопехотните мини в Украйна е малко вероятно износът на храни от страната да достигне предвоенните нива в обозримо бъдеще, дори и в регионите, от които руските войски са били принудени да се изтеглят. Разминирането е важно и за предотвратяване на по-нататъшни екологични щети, като изтичането на токсични химикали в почвата и водата или изхвърляне на вредни субстанции в атмосферата при експлозии.

Разчистването на мините и другите тежки метали от войната е от ключово значение за възстановяването на Украйна на водещ износител на зърно. Между 2016 г. и 2021 г. повече от 90% от общия износ на пшеница от Украйна е бил насочен към държави в Азия и Африка. След инвазията през 2022 година обаче войната направи неизползваема почти една четвърт от територията на страната - площ с размерите на Белгия.

Последици за целия свят

И все пак Украйна продължава да е важен производител на храни за света. По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите през 2023/2024 година страната все пак е изнесла 57,5 млн. тона зърно и маслодайни култури, като най-големите вносители на украинска пшеница през този сезон са Испания, Египет и Индонезия.

Ситуацията сега е особено трудна за някои африкански държави. Египет и Демократична република Конго например осигуряват над 75% от вноса си на зърно от Украйна и Русия. Малко след избухването на войната, от февруари до март 2022 г., индексът на цените на хранителните продукти се е повишил с 12,6% по данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Това е най-високото месечно увеличение, откакто индексът е въведен през 1990-те години.

Валтер Леал, ръководител на Центъра за научни изследвания и трансфер в университета за приложни науки в Хамбург, казва, че страни като Алжир и Либия са успели да смекчат последиците от повишаването на цените на храните с допълнителни приходи от износа си на нефт и газ. За страни като Йемен, Ливан и Судан обаче "международната хранителна помощ продължава да е от решаващо значение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от Русия
Руският посланик във Великобритания: Украйна не иска мир, а помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
82-ОБМР преди 1 ден
Щом украинските тролей реват тук, значи не са руснаците
75
2
 
0
 
! Отговори
До 80 преди 1 ден
Горен Курск!
74
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 82-ОМБр 83. Верно ли бе ?
73
4
 
2
 
! Отговори
82-ОМБр преди 1 ден
Кучетата си лаят,руснаците мрът.
72
4
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 ден
Аре като си много хитър, до кажи, че някой е взел пари като се е върнал. Русия не е дала нищо до момента. Пари няма. Даже вървят руски богове с хора, които чакат от година след раняването си.
71
3
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 1 ден
Нещо бъркаш май тоя Люлин, Светльо ли беше ходи да воюва в Украйна и не можаха и кокалите да му съберат един месец.Като всеки тролей от Урколандия нито познаваш българите, нито България
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До дедо Груйо 76. Кой Курск е част от Украйна бе образ ?
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ама верно ли руснаците са отишли заложили са ги и с се върнале ?
68
2
 
6
 
! Отговори
Баче Герге преди 1 ден
И така да се чете : запада използва укрите и земята им да държат под контрол колониите в Африка и Азия е това е модерното робство!
67
0
 
4
 
! Отговори
миночистачи от Suiss преди 1 ден
Швейцария достави първата пратка от договорените МИНОЧИСТАЧИ за теритолията на УКРАЙНА
66
5
 
4
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 ден
По руската телевизия казват, че Путин се е надценил и конфликта отива на нивата. Курск и той е част от Украйна. Вина няма Путин и някой от Кремъл. Обвиняват запада, че давал пари за войната. Пълен позор.
65
2
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 1 ден
Кой ли още купува селскостопанска продукция от Украйна. То си все едно да играеш руска рулетка със здравето си
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
План А-Тръмп!План Б-Ким Чен!
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Айде и агент Мръднал се появи с неговите "умни" мисли:)
62
9
 
2
 
! Отговори
ГНУСС 200 преди 1 ден
До Територия 4045 копеики на пост.. ама скоро саита затвариа и отивасх ан борста.. тоест ан автомивка в лулИн 5 микро раион.. БУ ХАХАХХАААААА
61
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Путин ще умори хората от глад. Само за себе си мисли ненормалника...
60
6
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 ден
Интересно, армията на Русия като се върне, как ще изплащат обещаните милиони и милиарди ? РЦБ обяви фалит преди месец. Май положението е к. ми Янко?
59
4
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 1 ден
Слава на Бога ! Добре че бяха пак САЩ за да въдворят мир и тази страна да стане идеална за живеене ! Слава Чичо Сам ! Света трябва да коленичи пред най старата нация в Света ...именно американската !
58
7
 
12
 
! Отговори
Територия 404 преди 1 ден
Уродайна приключи съществуването си отдавна! Когато се продаде на САЩ, тя се отрече от държавността си! Сега е ничия земя и Русия има пълното право да си я прибере!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Проблемът с мините в Украйна застрашава доставките на храни за света" Миналата година се бориха да пробутат житото където и да е, и имаше борба да не го вземаме! Сега "застрашавали" нещо си?? Абе да не ни лъжете и манипулирате пак нещо бееее