Закле се!

Барак Обама положи клетва като 44-тия президент на САЩ
20 яну 2009 19:16,
101
Закле се!
Снимка: БГНЕС

„Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам длъжността президент на САЩ и по най-добрия възможен начин да съхранявам, отбранявам и защитавам Конституцията на САЩ".

С тези думи Барак Обама официално зае поста на президент на Съединените американски щати.

Той е първият афроамериканец, който става стопанин на Белия дом.

Начело на най-силната държава в света Обама смени Джордж Буш, който бе държавен глава два поредни мандата.

На церемонията присъстваха досегашният президент Джордж Буш и още трима бивши държавни глави и техните съпруги – Джими Картър, Джордж Буш-баща и Бил Клинтън.

Преди Обама бившият сенатор от щата Делауеър Джоузеф Байдън положи клетва като вицепрезидент на САЩ.

Първата си реч като президент на САЩ Обама започна с благодарност към Джордж Буш, съобщава ВВС.

Другите акценти от тържествената реч: президентът демократ е убеден, че САЩ ще победят терористите, а американските войски ще започнат отговорно изтегляне от Ирак.

Обама подчерта, че САЩ са готови да отново да поведат света.

"Величието на една нация не е даденост. То трябва да бъде заслужено. Прогресът не се изгражда от тези, които предпочитат бездействието пред работата, или от тези, които робуват на лукса и излишното богатство. Прогресът се дължи на хората, които поемат риск, на тези мъже и жени, чиято работа в повечето случаи остава незабелязана. Години наред тези мъже и жени са се жертвали за своите идеи. И същите тези идеи ние възнамеряваме да продължим днес“, каза още Обама.

"Работниците ни не са по-малко продуктивни, отколкото в началото на финансовата криза. Капацитетът ни не е по-нисък. От днес нататък трябва да се изправим, да изтупаме прахта от себе си и да започнем възстановяването на Америка. Някои могат да оспорят мащабите на нашите амбиции. Но паметта на тези критици е къса, защото са забравили какво е постигала американската нация", заяви още в речта си новоизбраният американски президент.

"Ние няма да се извиняваме за начина си на живот, нито ще изтъкваме аргументи в негова защита. Ние просто ще заявим на всички нации по света, на всеки мъж, жена или дете, които се борят за мир, че Америка е приятел на всички. На тези, които проповядват насилие и отнемат невинни животи, ние ще кажем: „Няма да ни надживеете и ще ви победим“. На тези лидери, които обвиняват Запада за тежкото положение на своите държави, ще кажем: „Хората ще ви съдят по това, което сте построили, а не по това, което рушите“, заяви Обама.

По предварителни данни около 2 милиона американци са пристигнали във Вашингтон, за да наблюдават тържественото събитие, отбелязва телевизионният канал France 24.

Барак Обама е роден в Хонолулу, Хаваи през 1961 година. Неговите родители се запознават по време на следването си там.

Баща му, Барак Обама-старши, е от Кения, а майка му, Ан Данъм, е бяла американка от Уичита, Канзас.

Байдън е католик с либерални убеждения. През 1972, на 29 години, той става най-младият избиран някога сенатор.

Байдън има контакти с огромен брой чужди политици, пътувал е в различни части на света, включително Балканите и България.

Терористи искали да помрачат първия президентски ден на Обама

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
anon преди 15 години
както винаги, неточен превод. защо така бе, хора? стига с тая половинчата работа ,дайте малко професионализъм!
40
0
 
0
 
! Отговори
Тан4ето преди 15 години
Къде са те, къде сме ние? Гледах церемонията и ми стана много тъжно... Обама и САЩ... Гоце и България... Тъжно,много тъжно...Обама каза заставам пред вас смирен! А нашите политици как застават пред нас?Аз има една приказка-като селски джаз...С най-добри чувства им завиждам на американците!Започвам да се срамувам ,че съм българка!С тези президент,премиер, с този парламент... с какво да се гордея?Добре, че е имало Васил Левски, Христо Ботев , Гоце делчев, Петър Дънов, Гена Димитрова, Николай Гяуров и много други славни българи, та да не ми е толкова срамно и тъжно! нека утре бъдем и ние единни и да им кажем стига !И както каза Обама- за корумпираните няма място сред нас!
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Обама обещаваше много преди да стане президент. обеща че ще направи народно здравеопазване в САЩ за *** и ще отпусне милиарди долари помощи за Африка за да спаси *** там. сега да видим какво ще направи
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
29-и е много прав, и пример за това е че Барак Осама остави същия военен министър от администрацията на Джордж Буш - Робърт Гейтс - това означав че САЩ ще водят същата политика във военната област !
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледайте филма End Game на Alex Jones и ще видите доста познати лица да се срещат с Дейвид Рокфелер като Хилъри Клинтън например ;)
36
0
 
0
 
! Отговори
Генов преди 15 години
Толкова коментари и елфория по националните ни телевизии и за Български президент не е имало :)
35
0
 
0
 
! Отговори
IMPERATOR преди 15 години
I SOBENO TEZI BOKLUCI I PEDALI KOITO ZLOBEQT I PLUQT
34
0
 
0
 
! Отговори
IMPERATOR преди 15 години
EI 29 GOSPODIN ANONIMKO MNOGO SI ZADRASTEN I SMOTAN DA ZNAE6:)
33
0
 
0
 
! Отговори
IMPERATOR преди 15 години
VIVA OBAMA VIVA USA!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
imperator преди 15 години
DA JIVEE NOVIQ GOSPODAR NA SVETA,NOVIQ IMPERATOR BARACK HUSEIN OBAMA!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Той и Буш се заклеваше но все пак изби 1 млн цивилни в Ирак и събори двете кули и погреба 3000 американци. Вие слушайте клетви и т.н. Това е единственото нещо което хората искат да чуват :)
30
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 15 години
***! Какъвто народът му, такъв и той. Нация от ***.Айде, ***, видя ви се краят!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много хора смятат, че президентът прави политиката... затова е и тази еуфория. Президентът на САЩ особено е предварително избран и от него не зависи нищо. Той изпълнява нарежданията на други хора които не се виждат.
28
0
 
0
 
! Отговори
IMPERATOR преди 15 години
VIVA OBAMA VIVA USA !!!
27
0
 
0
 
! Отговори
ares преди 15 години
айде хайърлия да ние новия президент
26
0
 
0
 
! Отговори
teko преди 15 години
само плюете човека е много напред не е като нашия гоце.
25
0
 
0
 
! Отговори
fizikUSA преди 15 години
17, tozi lager go zatvoriha veche i osnovna zasluga imashe oponenta na obama - mccain, pri vse che e republikanec.
24
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
che chak ste smeshni.Kak shte mu se vuzhishtavate na tazi iluminatska obama .Kakvo znaete za nego che go vuzhvalyavate tozi samozvanec toi e clen na Bildenberg I CFR ,marionetka koyato shte raboti za nalaganeto na noviya svetoven red I shte otgovarya samo I edinstveno na negoviya gospodar rokfeler.Bulgarino pochni da vlizash v chas che nishto hubavo ne go ochakva sveta ako vsichki sme s promiti I pihtiesti mozuci kato vashte.Samo stoite I gledaite kakvi shte gi nadrobi toz obamcho.Prestanete da budete ovce.Aide sus zdrave.
23
0
 
0
 
! Отговори
тпка преди 15 години
Успех Обама,а на злобните български драскачи ,ще кажа -Наслаждайвайте се на Първанов и си кротувайте в мизерията и простотията,дано поне господ да ви помогне ,че както е тръгнало с омраза и клетви нищо няма да промените,Вие сте светлинни години от Обама,затова продължавайте да на КОМУНИСТИТЕ и на тройната змия ,която няма намерение да осави власта и ощеееее многоооо години ,ще ви гали отзад-да ви е честита простотията страхливи отворковци наричащисе Българи-успех в мизерията и омразата,която неможете да изтръгнете от поколения наред....Пфуууу
22
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
АХМЕД ДОГАН И ЦВЕТЕЛИН КЪНЧЕВ В СЯНКА, НЕ ТИ ЛИСТИГАТ, БЕ ЗЛОБО.ВНИМАВАЙ ОТ ЗЛОБА ДА НЕ ПОЛУЧИШ ИНФАРКТ