Закле се!

Барак Обама положи клетва като 44-тия президент на САЩ
20 яну 2009 19:16,
101
Закле се!
Снимка: БГНЕС

„Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам длъжността президент на САЩ и по най-добрия възможен начин да съхранявам, отбранявам и защитавам Конституцията на САЩ".

С тези думи Барак Обама официално зае поста на президент на Съединените американски щати.

Той е първият афроамериканец, който става стопанин на Белия дом.

Начело на най-силната държава в света Обама смени Джордж Буш, който бе държавен глава два поредни мандата.

На церемонията присъстваха досегашният президент Джордж Буш и още трима бивши държавни глави и техните съпруги – Джими Картър, Джордж Буш-баща и Бил Клинтън.

Преди Обама бившият сенатор от щата Делауеър Джоузеф Байдън положи клетва като вицепрезидент на САЩ.

Първата си реч като президент на САЩ Обама започна с благодарност към Джордж Буш, съобщава ВВС.

Другите акценти от тържествената реч: президентът демократ е убеден, че САЩ ще победят терористите, а американските войски ще започнат отговорно изтегляне от Ирак.

Обама подчерта, че САЩ са готови да отново да поведат света.

"Величието на една нация не е даденост. То трябва да бъде заслужено. Прогресът не се изгражда от тези, които предпочитат бездействието пред работата, или от тези, които робуват на лукса и излишното богатство. Прогресът се дължи на хората, които поемат риск, на тези мъже и жени, чиято работа в повечето случаи остава незабелязана. Години наред тези мъже и жени са се жертвали за своите идеи. И същите тези идеи ние възнамеряваме да продължим днес“, каза още Обама.

"Работниците ни не са по-малко продуктивни, отколкото в началото на финансовата криза. Капацитетът ни не е по-нисък. От днес нататък трябва да се изправим, да изтупаме прахта от себе си и да започнем възстановяването на Америка. Някои могат да оспорят мащабите на нашите амбиции. Но паметта на тези критици е къса, защото са забравили какво е постигала американската нация", заяви още в речта си новоизбраният американски президент.

"Ние няма да се извиняваме за начина си на живот, нито ще изтъкваме аргументи в негова защита. Ние просто ще заявим на всички нации по света, на всеки мъж, жена или дете, които се борят за мир, че Америка е приятел на всички. На тези, които проповядват насилие и отнемат невинни животи, ние ще кажем: „Няма да ни надживеете и ще ви победим“. На тези лидери, които обвиняват Запада за тежкото положение на своите държави, ще кажем: „Хората ще ви съдят по това, което сте построили, а не по това, което рушите“, заяви Обама.

По предварителни данни около 2 милиона американци са пристигнали във Вашингтон, за да наблюдават тържественото събитие, отбелязва телевизионният канал France 24.

Барак Обама е роден в Хонолулу, Хаваи през 1961 година. Неговите родители се запознават по време на следването си там.

Баща му, Барак Обама-старши, е от Кения, а майка му, Ан Данъм, е бяла американка от Уичита, Канзас.

Байдън е католик с либерални убеждения. През 1972, на 29 години, той става най-младият избиран някога сенатор.

Байдън има контакти с огромен брой чужди политици, пътувал е в различни части на света, включително Балканите и България.

Терористи искали да помрачат първия президентски ден на Обама

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
обикновено, когато
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
evreicite sreha da pucat. ima nesto. kvo e to? ahaaa Barak e kazal 4e koito rusiiii 4e she go klecnat w gazeca
59
0
 
0
 
! Отговори
pinko преди 15 години
evala pich dokato ima hora kato teb znam che ne vsichko e zagubeno.Vse pak ima inteligentni I misleshti hora jiv I zdrav da si.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Той е такъв общо взето, но остави Робърт Гейтс - който е привърженик на войните на САЩ ! Дори ако случайно убият Обама - точно Робърт Гейтс - ще застане начело на САЩ - все едно Буш - той си беше и досега на същия пост- разлика няма!
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ох...колко си прав.....*** кой да те чуе.....
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Слово лесно се пише, лесно се учиш на харизма, надежди на отчаян пък още по-лесно се дава... Дано е достатъчно интелигентен, за да знае с каква отговорност се нагърбва, достатъчно твърд, за да устои на думата си, достатъчно земен, за да не се главозамае от успехите си, достатъчно честен, за да признае неуспехите си и достатъчно морален, за да бъде просто човек. Останалото няма значение... най-малко пък цветът на кожата му!
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Съгласен съм с номер 51. Все повече замирисват на нагласена работа- атентатите на 11 сптември - срещу кулите близнаци в САЩ- както и да го гледа човек - не мога да си представя че американската отбрана - ще допусне да се случи такова нещо.Явно това беше нагласено и използвано като предварително оправдание за войните в Ирак и Афганистан!
54
0
 
0
 
! Отговори
STARBUCKS преди 15 години
PICH,NE PLACHI NA CHUJD GROB. DAI SI TIKETA ZA TOKA NA GOCE,DA TI GO PLATI !!! POZDRAVI OT BALTIMORE-MARYLAND.
53
0
 
0
 
! Отговори
vazmuten преди 15 години
Абе , Баракчето много засичаше и не можеше да повтори добре 30-те думички на клетвата, докато се кълнеше!? Трудничко ще му бъде на горкото афро-американче да се оправя при създадената вътрешна икономическа криза и външната тежка ситуация на американската военна доктринал Тежки дни го чакат и ако ДЕМОКРАТИЧНИТЕ американчета не го гръмнат, дано да доживее мандата си!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вярата, че Обама ще направи света по-добър и вас по-богати само показва колко невежи хора има все още. Това е цитат на Дейвид Рокфелер "Единственото нещо, което трябва да се направи е глобална криза (война) и хората ще приемат единното световно правителство". Цитат на Дж Хъбърт Буш (баща) от 1991 youtube.com/watch?v=Rc7i0wCFf8g Ако не вярвате това е ваш проблем. Но не хранете напразни надежди
51
0
 
0
 
! Отговори
Законност преди 15 години
Замина си Джордж Уокър Буш, най-мразеният президент на най-античовешкия репресивен режим в света. Ние, българите винаги ще го помним с войната на САЩ срещу Македония през 2001 година, с етническото прочистване там и с разполагането на американски военни бази на територията на България, лишавайки страната от националния й суверенитет, а българите от политическите им права. Нищо добро не може да се очаква и от неговия наследник Барак Обама, защото новият държавен секретар Хилари Клинтън ще продължи враждебната политика към Балканите и България, водена от съпруга й, президента Клинтън. Президентът Буш ще остане в историята с войната си срещу тероризма. Срещу какъв тероризъм ? Идеологемата за тероризма беше лансирана от нас по време на американската агресия на САЩ срещу Македония през 2001 година. Тогава направихме необходимите усилия държавният тероризъм на САЩ да бъде разгласен и наложен като световна политическа идеологема, за да бъде осъден от демократичните медии в света. След въстанието в Битола през август 2001 година стана възможно да се повдигнат искания срещу държавния тероризъм на САЩ за репарации в размер на 30 млрд. долара и да се иска изгонването на агресора от Балканите. Вместо да заплатят компенсациите, политиците във Вашингтон инсценираха терористично нападение срещу Америка , а контра-пропагандната им машина обяви война на тероризма. Това беше ход на безпомощни и некадърни политици, които причиниха разрушения и жертви в собствения си финансов център в Манхатън, Ню Йорк. Тогава президентът Буш сподели, че е наблюдавал атаката срещу първия небостъргач в Манхатън, въпреки, че нито една телевизионна станция не го беше заснела. Кадрите, уловени случайно от Джул и Геодон Ноде са били разпространени от агенция Гама тринадесет часа по-късно. На среща в Орландо на 4 декември 2001 година президентът Буш разказа: Бях седнал извън стаята в очакване да вляза и видях един самолет, който се блъсна в кулата разбира се имаше включен телевизор. И тъй като аз самият съм бил пилот, си казах, този е ужасен пилот. Помислих си, че става дума за страшен инцидент. Но ме въведоха и просто нямах време да мисля за това. Бях седнал вътре и Eнди Кард, моят главен секретар, когото виждате седнал ей-там, влезе и ми каза :Втори самолет се е блъснал в кулата, Америка е нападната. (Remarks by the President in Town Hall Meeting, Orange County Convention Center, Orlando, Florida). Военният министър Ръмсфелд събираше кураж в продължение на пет седмици след масовото убийство на 11 септември, за да отиде в Манхатън и инспектира какво е направил. Почти пет години по-късно, през юни 2006-та това поведение на Ръмсфелд беше коментирано в български вестник. Седмица по-късно военният министър откри паметна плоча в чест на загиналите при атентата срещу Пентагона през септември 2001-ва. Какво направи американският расизъм в Македония през 2001 година? Наемната армия на САЩ окупира македонска територия и проведе масово етническо прочистване. 160 00
50
0
 
0
 
! Отговори
MOPETO преди 15 години
Milo momi4e, ne se sramuwaj. ako namerim w sebe si sila da napravim razlika mejdu towa koeto e bil G Dimitrov na Laipcigskiat proces i kakwo e bil na 9 septembri i na nas edin den ot tribunata na nashiat parlament smireno ste zastane edin umen bylgarski grajdanin, s otgovornostite na na nashata malka Rodina i s pogledyt na istinata w o4ite.I az ot syrce zawizdam i si me4taia edin den da karam motoryt si s Barak, da piem bira i da govorim za 4isto myzkite dela -edno ot koito za men si e futbolyt. Az druga me4ta niamam. Towa e me4tata mi, a drugoto e samo i samo zadylzenia i trud da izuca malkite si deca, da se griza za bolni roditeli i da pomagam na priateli.Milo momi4e, Тан4е, bydi zdrava i da viarvame 4e edin den w Sofia, po Ruski, na jyltite paveta ste zastane i dade kletva nashiat Obama.
49
0
 
0
 
! Отговори
Bai Mangau преди 15 години
:)
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Н икой не отрича че Барак Обама е много интелигентен, с няколко образования, един добър афроамериканец , НО! Едно голямо но има тук - и то вече си проличава с пълна сила , а то е че от Барак Обама общо взето нищо не зависи - той е просто една кукла която независимо дали е черна или бяла -ще изпълнява политиката която я диктуват едни други хора в Америка!Иначе няма нищо лошо в хилядите ревящи от радост афроамериканци - които бяха днес на церемонията.
47
0
 
0
 
! Отговори
Bai Mangal преди 15 години
aide glasuvaite za mene :) izbori idvat
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
19 го каза много добре.......дано не е същият като Буш....дано спре с тия войни, че тогава им е спукана работата на американците.......
45
0
 
0
 
! Отговори
Борис Соколов преди 15 години
Обещавам, че ще имаме!Нека просто мине време и се кандидатирам.С уважение.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Abe tuka bykano s paraziti, be!Barak e tolkowa wpe4atlqwast kolkoto e bil G Dimitrow po wreme na Laipcigskiat proces.Barak e izkliu4itelno umen i talantliw. Sergej da se u4i ot nego ako iska sled 3 godini da go izberem za prezident.Barak e ime, sybitie i nadejda.Barak e vopyl za mir, rabota i blagodenstwie.Ostanaloto e Bush, woina i bednotia.Ako mojeh bih si kupil takyw 4owek za priatel s kogoto da karame motori i da piem bira dokato zenite ni prigotviat vecerata.Zavizdam na amerikancite i se radwam 4e imah vyzmoznost da proseldia negowiat pyt do Washington.Uspeh na Barak, Uspeh na USA i Uspeh na Berbatow i Manchestr.
43
0
 
0
 
! Отговори
do 36 преди 15 години
Човече пише се еУфория, такива като теб трябва да не ги допускат до форуми и подобни. А Барак е единствения шанс тоя свят да се оправи поне малко. Ако и той се окаже кукла на американските военни компании л?йната ще продължат да летят върху нас
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От къде тая злоба не знам.Иначе много хубава реч с много истина в нея.най ми хареса фразата Хората ще ви съдят по това, което сте построили, а не по това, което рушите.Браво обама и успех !!!!