ЕК призова САЩ да ни свали визите

Основен критерий, за да паднат визите, е броят на отказите да е под 10%, у нас този процент е 14
14 мар 2009 11:08,
46
ЕК призова САЩ да ни свали визите
Снимка: Usagc.org

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието и сигурността Жак Баро ще настоява пред Вашингтон "за пълна взаимност по визовия режим" за България, Румъния, Полша, Кипър и Гърция, съобщи Франс прес.

Петте страни са последните членки на ЕС, за които САЩ запазиха визовия режим с опцията той да бъде отменен, когато страните отговарят на критериите, поставени от американските власти за безвизово пътуване в страната на чужди граждани.

В края на октомври миналата година тогавашният министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф обеща до няколко месеца България и останалите четири страни от ЕС да бъдат включени в безвизовата програма на САЩ.

Той обаче изрази недоумение от европейската съпротива на американската инициатива, задължаваща чуждите граждани, които ще пътуват до САЩ и не се нуждаят от визи, да предоставят лична информация по интернет до 72 часа преди пътуването.

Системата влезе в сила от началото на тази година, но бе посрещната от обществеността в ЕС като посегателство над личните свободи и необоснован достъп до лични данни.

Стъпка към безвизовото пътуване ще бъде възможността на гражданите от петте страни на ЕС, които ползват визи за посещение в САЩ, да подават молби по електронен път за издаване на виза до 72 часа преди пътуването. Това облекчение се очаква да бъде подписано в първата половина на тази година.

Основен критерий на САЩ към страните от Европейския съюз, за да паднат визите, е броят на отказите на молби за визи да е под 10%. По официални данни отказите за издаване на визи на български граждани към момента са около 14%.

Баро и чешкият министър на вътрешните работи Иван Лангер ще бъдат на 16 и 17 март във Вашингтон, за да обсъдят с американския министър на правосъдието Ерик Холдър и с министъра на вътрешната сигурност Джанет Наполитано важни въпроси, сред които на първо място искането на САЩ страните от ЕС да приемат бивши затворници от Гуантанамо след закриването на американския център за задържане в Куба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Дано САЩ по скоро излезе от кризата, защото те като не са добре и ние не сме. Те правят голям капиталов обмен с целия свят. Сега като са в криза този обмен намалява и намалява износа към САЩ. От което губи целия свят. Със здраве!
24
0
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 15 години
Трябва да докажете ,че живеете добре в Б-я и нямате намерение да емигрирате- наличие на много пари, скъпа кола, къща ,вила, хора в Б-я ,заради които трябва да се върнете,не знаете английски за да останете там( идеалния случай за тези идио.. е най добре да ви липсва една ръка или нещо друго което ще ви пречи да си намерите работа и да останете там)
23
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Влизането ни в НАТО беше сделка. Ние бяхме непостоянен член в комисията по сигурноста на ООН по времето когато трябваше да се гласува нападението над Ирак. Ние гласуваме "за" и САЩ ни подкрепят за влизането ни в НАТО. Със задраве!
22
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Стойте си тук!!!Тук си имаме ***,а там имат ***!!!Нашите са малко по-бели и се забелязват в тъмното.На тяхните само зъбите им виждате и то ,ако се усмихнат!!!
21
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
НЕ ГЛЕДАТЕ ЛИ НОВИНИ! ПРЕДИ ДВЕ ВЕЧЕРИ ДАДОНА ПАЛАТКОВ ЛАГЕР В КАЛИФОРНИЯ-НЕ НА ПРОСЯЦИ,А НА ХОРА ОТ СРЕДНАТА КЛАСА НА САЩ,ХОРА,КОИТО ДО СЕГА СА ИМАЛИ РАБОТА,ЖИЛИЩА,ВЕЧЕ СА НА УЛИЦАТА, АДРУГИ ГИ ДЕЛЯЛА САМО ЕДНА ВНОСКА ЗА НЕ -ИЗПЛАЩАНЕ НА ИПОТЕКА ,ЗА ДА ОТИДАТ ПРИ ТЯХ НА ,ТАКА,ЧЕ НЕ СИ ФАНТАЗИРАЙТЕ,ЧЕ ТАМ В МОМЕНТА Е ПРЕКРАСНО!
20
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
istinata e 4e ES pone malko ni uvajavat, ama USA i Russia - golemite sili gledat da ni hvalqt i da demonstrirat dobri otno6eniq, za6toto znaqt 4e sme mi6oci i ne iskat da ni motivirat da se promenim kam dobro.Vie ste vajni partniori ala bala... are stiga. Kakvo ni e vajnoto -Brutniq ni vatre6en produkt e klolkoto koka kola ghahhaha. begai - mnogo sme zle ama MNOGO. e ima i po-zle darjavi v afrika i aziq de.
19
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
супер стягаме куфарите и към слънчева калифорния фак офф мангалия(среден пръст)
18
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
добре,че не разчитат на армията ни:)))
17
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ne badi naiven - NATO e samo saiuz i nas sa ni vzeli za da ni izpolzvat pri eventualni deistviq na iztok. I to ne da izpolzvat armiqta ni, ami da izpolzvat teritoriqta ni.
16
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
не сме ли член на НАТО, та ни гледат като на второстепенни при желанието си да отидем там?
15
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ubqgva vi osnovnata ideq tuk, a tq e 4e ES se zastapva za nas, vapreki 4e sme parcali te za6titavat na6ata poziciq na evropeiski grajdani. Nezavisimo dali go zaslujavame tova sa principi i te sa dlajni da go napravqt. Vmesto da mislite i govorite prostotii pak, vzemete da pomislite kakvo trqbva da napravite li4no vie, za da opravdaete o4akvaniqta na ES 4e zaslujavame da badem evropeici.Po-hubavo e da si evropeec, kolkoto i da ne vi se vqrva. Znam 4e 6te vi e po-hubavo ako sme pri arabite, za6toto pove4eto balgari ste smardeli, ama ES naistina e nai-dobre moje bi v sveta, kato saiuz tuka e nai dobre, ama ste prosti daebba va6ata mamica
14
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
е-гоист.заради такива с твоето мислене страда България
13
0
 
2
 
! Отговори
jiko преди 15 години
ta da moje tam da hodiat emigranti ne po Evropa ;)
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
и аз призовавам САЩ да отменят визите. Една част от ман*галите ни и тарикати българчета вече емигрираха там, аз искам и другата част да замине да се изчистим още по добре.
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ааа,аз ако ги имам тези неща,никъде не мърдам.по-добре да си духам у нас супичката
10
0
 
2
 
! Отговори
viovioi.blog.bg преди 15 години
-Трябва да си продадеш къщата, колата,вилата и да покажеш че имаш кинти и няма да крадеш.-трябва да вземеш документ от общината че нямаш семейни тежести, ангажименти към болни родители, деца , издръжки и тн-трябва да успееш да докажеш че можеш успешно да се реализираш-документ, че не си осъждан-сверен препис и нот.заверени дипломи на английски-документ че влдееш езикаИ накрая да духаш супата!
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
САЩ е държавата , където дори ако има безплатен транспорт до нея , няма да отида!!!!!
8
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
то и българите не искат да ходят в САЩ. какво има сега в САЩ - банкови фалити, безработица, само черна работа и обезценяващ се долар. само посолството на САЩ печели от визите
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ами те не обясняват никога причините за отказа. Трябвало сам да се досетиш какво да промениш в живота си???Могат да си държат тези 14% колкото си искат. Какво да говорим. И на мен са ми симпатични американците. Но фактитет са си факти.
6
0
 
2
 
! Отговори
Simona преди 15 години
Здравейте.Има ли някой,който да ми отговори на един въпрос.Млад човек,съм,семеен-имам дете на 2 год.Сестра ми е американска гражданка,а майка ми е със зелена карта при нея.Искам да отида на гости на сестра си за около месец заедно с детето си,защото сестра ми не е виждала племенницата си.Имам ли шансове да ми дадат виза и какво трябва да представя в посокството,като документи,за да имам по-големи шансове-прилична банова сметка,сивдетелство за съдимост,имущество или какво ? Предварително благодаря за отговорите.