Визионерът, който направи революция

Стив Джобс: "Смъртта вероятно е най-доброто откритие на живота"
Обновена: 6 окт 2011 16:43 | 6 окт 2011 13:06,
127

Стив Джобс и съоснователят на Apple Стив Уозниак през 80-те години на миналия век. Снимка: Reuters

Имаше дори слухове, че може да се появи изненадващо като гост на представянето на новия  iPhone 4S в централата на компанията в Купертино. Вместо това вчера наследникът му Тим Кук застана сам на сцената и за близките до концерна вече беше ясно – Джобс не е добре. 

24 часа по-късно легендарният съосновател и IT пионер почина от рак на 56 години. От страницата на Apple веднага изчезнаха обичайните пъстри картини на продуктите на компанията и се появи черно-белият му портрет от по-добри времена с лаконичния надпис „Steve Jobs, 1955–2011“.
 
Стив Джобс беше повече от шеф на Apple. От първия Macintosh, през революцията на  iTunes, през филмите на Pixar, до iPod, iPhone и iPad винаги беше с едни гърди напред. 
 
С твърда ръка промени концепцията за персоналния компютър, а след това с iPod, iPhone и iPad промени начина на използване на информация в дигиталната ера. 
 
Заради начина, по който можеше да променя цели индустрии с иновациите си, го наричаха Леонардо да Винчи на нашите дни. 
 
Други го смятаха за модерния Томас Едисън заради това, че и неговите продукти се превръщаха в част от живота до степен, че хората се чудеха как така не ги е имало. 
 
За разлика от Едисън обаче Джобс дълго трябва да се бори с неуспехите. Израснал в Силициевата долина, където е осиновен. Като ученик започва работа за Hewlett-Packard, след като се обажда на президента Уилям Хюлет и му предлага част от свой училищен проект. 
 
Напуска колежа след първия семестър, но продължава да влиза в курсовете по калиграфия, които казва, че оказали влияние върху минималистичната естетика на Apple. 
Зарязал едно от първите си работни места – да прави компютърни игри за Atari, за да пътува из Индия. Разказва, че преживяванията му там определили креативността и визията му в следващите години. 
 
Заедно с приятеля си Стив Возняк създава първия си компютър в гаража на родителите си. За да го финансира, продава буса си. В същия гараж през 1976 г. е основана Apple. 
 
Джобс винаги е мислил в големи, дори в грандиозни мащаби. През 1983 година привлича Джон Скъли, шеф на Pepsi, в Apple: "Искаш ли до края на живота си да продаваш подсладена вода, или искаш да дойдеш с мен и да променим света?"
 
Година по-късно Apple пуска на пазара Macintosh с бомбастична презентация, предвестник на медийната истерия, съпровождаща представянето на бъдещите продукти на компанията. Телевизионният клип на финала на Супер Боул през януари 1984 г. на стойност 1,5 милиона долара, си запазва място в историята на рекламата. 
 
Първият Mac обаче е скъп и твърде голям. Оборотите на Apple падат, налага се да бъдат освободени работници. Още по това време Джобс е известен с трудния си характер. Има славата на властен, с изменчиви настроения, капризен. През 1985 г. е отстранен от Apple. 
 
Той гледа откъм добрата страна: „Тежестта на успеха е заменена от лекотата на новото начало“.
 
Купува Pixar – анимационното студио (“Играта на играчките”), пожънало сензационен успех с първите филми, изработени изцяло на компютър. Основава NeXT, чийто софтуер става база на днешния софтуер на Apple Mac OS X. 
 
Чрез нея през 1997 г. се връща в потъващата Apple, която купува NeXT за 430 милиона долара. С това започва възраждането на Apple. iMac, iBook, Power Mac – Джобс пуска хит след хит. 
 
През май 2001 г. отваря врати първият Apple-Store и марката се превръща в символ. През есента на същата година идва iPod, последван от системата  iTunes, след която слушането и купуването на музика вече не са същите. 
 
Всеки път когато някоя идея на Apple започне да се поизхабява, идва нова. Когато iPod започна да доскучава, дойде  iPhone и когато хората свикнаха с него, последва iPad. 
 
Джобс лично представяше продуктите си в задължителна униформа – джинси, черен пуловер и маратонки, и смесица от арогантност и самоирония. След което феновете като по команда окупираха 350-те магазина на Apple по света, където с часове и дори с дни чакаха пускането в продажба на новите продукти. 
 
Компанията е продала над 275 милиона iPod, 100 милиона iPhone и 25 милиона iPad. 
 
 
 
„Работата ви ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да сте истински доволни е да се занимавате с нещо, което смятате, че е страхотна работа. А единственият начин да работиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш“, казва Джобс пред абсолвентите на университета Станфорд през 2005 г.
 
“Ако още не сте я намерили, продължавайте да търсите. Не усядайте. Като всичко, свързано със сърцето, ще усетите, когато я намерите. И като всяка истинска връзка ще става все по-добра и по-добра с развитието”.
 
През лятото на тази година Apple има повече пари от американското финансово министерство. 
 
През 2004 г. Джобс се разболява от рак, оперира се и се смята, че вече е добре. По-късно се подлага на трансплантация на черен дроб. 
 
„Никой не иска да умре“, казва Джобс в реч пред абсолвентите на Станфорд. „Дори хората, които искат да отидат на небето, не искат да умрат, за да отидат там. И все пак смъртта е целта, която е обща за всички“.
 
И още: „Това е така, както трябва да бъде, защото смъртта вероятно е най-доброто откритие на живота. Тя предизвиква промяната. Маха старото, за да направи място на новото“.
 
(Spiegel online, CNN)

 

Последно сбогом със Стив Джобс пред магазина на Apple в Шанхай. Снимка: Reuters
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: AppleСтив Джобс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За мен марката ейпъл предлагаше скъпи и доста еднотипно-спартански оформени продукти на безумни цени.Хардуер- ми същия като на другите компютри само че 3 пъти по-скъп.Че не са лоши не са лоши ама 4-бона за някакъв лаптоп дето изглежда като мини плочка ми се струва множко.Няма ни титаниев корпус ни кожена тапицерия ни нищо- пустош и нищета за много пари.Кажете ми моля ви: Кое е хубавото?Със смъртта на този индивид започва края на подсъзнателната нагласа за оскъдица за безумни пари.Богати бедняци
38
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PC уби MAC ... (pc=pancreatic cancer)
37
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
RIP Steve ***.Имам чувството, че престоят тъмни дни за ИТ индустрията, дано да греша.
36
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
единствения милярдер който не е дал и един цент за благотворителност, отказал участие в филантропската компания на гейтс и бъфет. Еми прав му път
35
2
 
14
 
! Отговори
Йода преди 12 години
Някой рицар-джедай би възкликнал "Усещам голям спад в Силата"!
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Idied
33
8
 
29
 
! Отговори
До Тъпчовците преди 12 години
Ей, умира нейде един човек, една личност, едно име, безспорно грандиозно и величаво на фона на скудоумната, дребнодушна хейтърска *** нароила се под форум и над форум и ето вие палячовците веднага си спретвате някакво идиотско спорче и т.н. Най-са ми интересни коментари от хора, които едва ли не са съпътствали човек през целия му жизнен път и са били нещо, като лични душеприказчици на Стив Джобс. Аман от мравки.
32
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преброителят на глупаците - Стив Джобс :)))
31
4
 
17
 
! Отговори
дзь преди 12 години
Джобс бе човекът които направи от Apple един гигант.Кои бяха те преди 10 години? КОИ?тои направи от Apple една империя-наистина империя.как ли го постигна-ахах,питаийте Apple. Самия факт, че успя да срине Nokia за година и половина за какво ви говори?(знам,че няма да ви хареса тази думичка ''срина" люде, но самия факт,че телефон със иновации на стоиност , хмм да речем 500eu и нагоре бива предлаган на цена 290-300 какво ви говори?)
30
13
 
7
 
! Отговори
do 26 преди 12 години
Изобретателят е Стив, наистина, но не Джобс! Джобс просто се е присламчил към когото трябва, като в последствие обсебва бизнеса, както и приятелчето му били гейтс впрочем. Джобс не е нито инженер, нито програмист на високо ниво, не е един от най-великите мениджъри. Странно обаче, като умря изпълнителния директор на кока-кола, защот нямаше ***, които да го величаят посмъртно...
29
2
 
7
 
! Отговори
RIP преди 12 години
Вечна му RAM памет!
28
0
 
4
 
! Отговори
пак не сте в час преди 12 години
Първата снимка е от средата на седемдесетте години, а не от осемдесетте. Apple Inc. CEO Steve *** (foreground) speaks during an Apple event Jan. 27, 2010 in San Francisco. Projected behind him is a picture from Apple's beginnings, showing *** on the right with his co-founder, Steve Wozniak. (Justin Sullivan/Getty Images)
27
0
 
46
 
! Отговори
дани преди 12 години
знаете ли, много малко са хората които заслужават да бъдат запомнени.той е един от тях!едно голямо браво за човека,който даде на света нещо различно!и когато оставиш нещо след себе си , то твоя живот е имал смисъл.
26
4
 
30
 
! Отговори
До abe преди 12 години
Изключително голям *** си. Продукт, който лично Стив Джобс измисля е първият истински персонален компютър Apple II. Невероятен световен хит, ама толкова огромен, че ние тук почваме да го имитираме произвеждайки Правец -82. Този компютър е създаден от този човек с неговите две ръце и с неговият ум.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
23 ти си безмозъчен ***
24
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все пак към края на живота си е поумнял! R.I.P.
23
38
 
7
 
! Отговори
abe преди 12 години
Ей нещастници, като толкова го възхвалявате ( лека му пръст на човека) кажете 1 продукт, който той е измислил, една програма, която той е написал и т.н. Обаче за сметка на това не можете да посочите и едно ***, което да не е продал в милиони екземпляри. А като добри копрофази вие естествено се възхищавате..
22
1
 
18
 
! Отговори
браво преди 12 години
Работата ви ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да сте истински доволни е да се занимавате с нещо, което смятате, че е страхотна работа. А единственият начин да работиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш, казва Джобс пред абсолвентите на университета Станфорд през 2005 г." - това ми хареса !
21
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе корпоративен звяр си беше... Не виждам с какво толкова е променил живота към по-добро с играчките си :)Нека почива в мир!
20
2
 
33
 
! Отговори
Поклон преди 12 години
Голям бизнесмен и новатор. Шапки долу ! И не коментирайте епълските джаджи точно днес. Неуместно е !