Да продадеш децата си заради мизерия

Обеднял баща продаде новородените си близнаци за $1000
Обновена: 29 мар 2013 14:51 | 29 мар 2013 13:35,
52
Да продадеш децата си заради мизерия
Новородени момиченца в Кандахар Снимка: архив, Reuters

Случаят на беден фермер и неговите деца шокира Северен Афганистан. След като жена му почина при раждането на техните близнаци, бащата продал двете момиченца още в болницата, пише германското издание Der Spiegel.

Доктор Мохамед Анвар Вардак говори бързо и развълнувано, когато става въпрос за случая на Мохамед Захер и починалата му съпруга Камаргул.

„Направихме всичко възможно за младата пациентка, но не успяхме да я спасим“, споделя лекарят от болницата в град Пули Кумри. Въпреки спешната операция и други медицински интервенции 36-годишната жена починала в ръцете му.

„Наистина трагичен случай. Нищо не можехме да направим срещу емболията на майката с нашите оскъдни средства, но поне успяхме да спасим двете момиченца“, допълва д-р Вардак.

Смъртта на майката в този беден регион на северен Афганистан е тъжната реалност, която се случва често. Много майки са починали по време на бременността или непосредствено след раждането.

И лекарите в тази малка болница не са шокирани толкова от смъртта на пациентката при недостига на медицински средства, а по-скоро от съдбата на малките момиченца след това. Освен новородените близначета, семейството има още 4 деца и живее в малко селце в района на провинциалния град Баглан. 

По вестниците в Афганистан историята на фермера  Мохамед Захер е поместена в дребни графи, но тя е показателна за отчаянието на афганистанския народ. Непосредствено след смъртта на съпругата си бащата започнал да търси купувач за децата.

„Един от надзирателите на болницата го чул да разговаря с друго семейство – споделил, че няма средствата да отгледа близнаците, а сега след като и съпругата му починала, положението се влошило съвсем“, разказва д-р Вардак.

Едното момиченце той продал за 20 хиляди афгани (375 щатски долара), а другото момиче – за 30 хиляди афгани (563 щатски долара). И така, от мизерията на фермера бързо се получила сделка. За кратко време и двете деца били продадени за сумата от около $1000. А това за фермера е цяло богатство.

Властите са научили за трагичното събитие от репортери и обаждания на загрижен медицински персонал, отбелязва Der Spiegel. Те веднага започнали издирване на бащата. „Когато не можеш да отгледаш децата си, можеш да ги подариш на роднини, това е съвсем нормално в Афганистан. Но когато взимаш пари за децата, това вече е наказуемо“, обяснява местният шеф на полицията в града.

Дали ще успеят да открият бащата все още е несигурно. Селото, където той живее, се счита за „крепост“ на талибаните. По тази причина полицаите трябва да бъдат много внимателни, за да не се стигне до по-сериозни случаи, обобщава Der Spiegel.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
И без пари да ми ги дава не ги искам
40
1
 
4
 
! Отговори
Обикновен Човек преди 11 години
Това си е стандартна процедура в мюсюлманският свят, без значение беден или богат. Като разберат, че е момиче и се прави аборт, ако се роди ги изхвърлят. Проверете статистиката и ще видите, че само в мюсюлманските държави родените момчета са с 25-35% повече от родените момичета при положение, че по цял свят са със 7% разлика.
39
1
 
6
 
! Отговори
dochka преди 11 години
abe da se e*at be. v Bg da ne ni e po-lesno. *** ot krai vreme si prodavat decata i ne rabotqt. V Bg primeri da iskash. V kraina smetka koito za kakvoto e uchil. Pone ima shans tez deca da gi kupi nqkoi normalen i da im se dade shans za normalen jivot, che ako si ostanat pri biologichnite roditeli, she stanat syshtite degradirali syshtestva.. trqbva drug vid nazvanie da se izmisli za takiva syshtestva. te ne sa hora.
38
0
 
6
 
! Отговори
ДО 40 преди 11 години
600 милиарда им е военният бюджет, а не бюджета на страната.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 39-нещо си в грешка - не съм под теб,а преди теб,има малка разлика...
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** работа
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Янките дават по 600-900 МИЛИАРДА далара на година за войни, толкова им е бюджета. Ами да бяха дали не 100, не 50, а 10 милиарда помощ за Афганистан, икономиката щеше да живне, но те не са там за мир, те са за да си пазят интересете.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До този под мен: Не, бе, преди американците да демократизират Афганистан там бяха богати като Германците, а виж до къде се докараха. Виж, ако руснаците ги бяха Путинизирали щяха да се леят реки от мед и масло.
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чаакайте бе,има някаква грешка , нали САЩ демократизираха Афганистан и сега там се живее добре, па сега ми говорите за бедност...
32
5
 
5
 
! Отговори
късмет дечица! преди 11 години
Дано намерят любяща майка тези красиви дечица.Събитието е трагично,поне безпилотните самолети на НАТО ще отърват.Статията създава впечатление,че авторите зад нея сериозно се безпокоят за красивите афганистански деца,че са шокирани от този трагичен акт,отговорът ми е:ХА,ХА,ХА!
31
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на тая човекоподобна *** изобщо не й минава през ум, че могат наистина да ги купят за органи. Доказателството, че това не са хора ами ***. Дори животните се грижат по-добре за децата си...
30
2
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 11 години
А и до сега се случва, ама му викаме "културни" осбености!
29
1
 
19
 
! Отговори
До 31 преди 11 години
А ако някой ги купи за органи?! Никога не знаеш каква ще им е съдбата. А и все пак става дума за момичета, а в там момичетата не са на почит.
28
7
 
5
 
! Отговори
do 6 преди 11 години
Не подкрепям ,че е ***.....По добре че ги е продал,може да имат по добър живот от това което може въпросния фермер да им осигури......Ако не ги беше продал можеше да умрат от глад примерно
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То сигурно се е очаквало майката вместо да умре да отиде да копае на нивата след раждането, че да може да изкарва прехраната на семейството. и сега като няма кой да работи след раждане нашия решил да изкара някой лев вместо напразно да умори децата.
26
1
 
14
 
! Отговори
* преди 11 години
Тука не само , че няма пари , а прави деца е интересното - телефон има .
25
12
 
5
 
! Отговори
mirror.max.7 преди 11 години
Единственото шокиращо е цената... Много скъпо! Дано да се избият парите след разфасоването за органи
24
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А после хората били равни. Никога не са били и няма и да бъдат. Този *** не цени живота. Той само се плоди и нищо друго. Имал е 4-ри деца и направил още 2. Ми да си направи 1 и даму осигури живот. *** работа просто. До кога ще ги толерираме такъв тип диваци не ми е ясно просто.
23
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига, бе! Те животните не си изоставят малките, а тия и...ти дори претендират, че са хора! Ама бил беден, а уличната *** да не би да не е гладна? Гладна е и ако трябва ще умре от глад, но ще нахрани кученцата! И в това отношение е 100 пъти по-добър родител от този!
22
3
 
18
 
! Отговори
Фън Шуй преди 11 години
А защо едното *** е по скъпо от другото?