ФБР разследва терористичен акт, ще дири виновника докрай

Властите все още не знаят кой е отговорен за атентата в Бостън
Обновена: 16 апр 2013 20:22 | 16 апр 2013 18:57,
61
ФБР разследва терористичен акт, ще дири виновника докрай
Барак Обама. Снимка: БТА

ФБР разследва взривовете в Бостън като "терористичен акт", но виновникът все още не е известен, заяви американският президент Барак Обама, предаде Ройтерс.

Той призова американците да бъдат бдителни и да съобщават за подозрителни действия. Все още не разполагаме с мотивите за престъплението, добави Обама.

Нямаме представа за мотива и няма индикации кой може да е поставил и задействал взривните устройства, каза президентът, заклеймявайки това "гнусно и малодушно деяние".

Всеки път, когато се използват бомби срещу невинни граждани, това е терористичен акт. Това, което още не знаем, е кой е извършил нападението и защо, дали то е планирано и осъществено от терористична организация - чуждестранна или местна - или е дело на злонамерено лице, каза Обама.

Ще е нужно време да проследим всяка улика и да разберем какво се е случило, но ще установим това. Ще намерим онзи, който причини страдание на гражданите ни и ще го изправим пред правосъдието. Знаем и още нещо: че американският народ отказва да бъде тероризиран, добави Обама.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл също окачестви днес като жесток акт на терор бомбените атентати на маратона в Бостън.

Хейгъл подчерта, че всяко използване на взривни устройства е явен терористичен акт и обеща, че в хода на разследването ще бъде установено дали извършителите са чужденци или американци.

По думите на шефа на Пентагона властите още не знаят кой е отговорен за атентатите и защо за мишена е било подбрано спортното състезание в понеделник, предаде АП.

ФБР се зарече, че ще стигне до края на света в проследяването на извършителите, предаде ДПА. Агентът от бюрото Ричард Делорие, който оглавява разследването на терористичната атака, отказа да коментира кои са евентуалните заподозрени и дали става дума за вътрешен или външен тероризъм.

Още по темата
 Той обаче каза, че разследването ще надхвърли рамките на Бостън в търсенето на улики, включително в чужбина. "Ще стигнем до края на света, за да идентифицираме лицето или лицата, отговорни за това отвратително престъпление и ще направим всичко по силите ни да ги изправим пред правосъдието", заяви Делорие.

Само две бомби са избухнали в Бостън вчера и не са открити други неизбухнали взривни устройства, заяви днес губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик. На пресконференция в Бостън той уточни, че са загинали трима души, включително осемгодишно момче, а над 170 са ранени от двете експлозии, станали край финалната линия на Бостънския маратон. Седемнайсет от ранените са в критично състояние.

Специалният агент, натоварен с разследването на взривовете Ричард Делорие, заяви, че властите нямат сведения за допълнителни заплахи и че разследващите проверяват няколко версии, предаде БТА.

Президентът нареди американският флаг над Белия дом да бъде наполовина спуснат в памет на жертвите и да остане така до 20 април. Дотогава ще са спуснати наполовина знамената над американските учреждения и институции, на военни бази и кораби, както и в посолствата и дипломатическите мисии на САЩ в чужбина.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
пак същото преди 11 години
Айде ....Иран го отсвири.Последният път като търсиха терорист го намериха в Тора Бора!(макар че през цялото време си беше в Белия Дом)
49
3
 
1
 
! Отговори
сектор Кабул преди 11 години
***, ***! Добрият американец е мъртвият и обезобразен американец.
48
0
 
2
 
! Отговори
kuku преди 11 години
e... mnogo vi biva
47
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Vinovnika s tendjerata.
46
1
 
5
 
! Отговори
пенционер преди 11 години
Ба мааму, регистрирах се на ВОЙО та да гледам по-рано и пак го пропуснах-
45
0
 
7
 
! Отговори
old smuggler преди 11 години
Царство им небесно на клетите хорица...никой не го заслужава това!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам дали са терористи? Какво значи терористи? Според мен са американци. Които искат да покажат че им е писнало "чужденци" , хора от малцинствата да управляват държавата им.
43
1
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
забрави да кажеШ ,че са взели кола под наем от Бургас хахахахах С ФАЛШИВА СОФИОРСКА КНИЖКА ОТ МИЧИГАН ХАХАХАХ
42
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега целият свят .ще умре всички хора ще умрът
41
0
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
И продължава да избива до 13 000 000 евреи,украинци,руснаци,татари,волжки българи,но никой не е вечен.И той умира от неизвестна смърт,Бог да му прости.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми кат не можеш да докопаш гроздето,то е много кисело.Войствените пишман-форумни революционери след като оправиха България сега оправят и света.Те,тези ,,дет си хвърлили бомбите сами'' не знаят къде е България,пък форумните ,,лъвове''плюят,та плюят където им падне.Ей,лъвици, смирете се поне пред смъртта на хората.Пък после ни описват кат клозет.
39
4
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Да ама да знаеш малко по-късно същия Сталин поставя руснаци на отговорните постове а избива голяма част от предателите на чело с масона еврей Троцки. Като четете поне се информирайте с детсйлите.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОБАМА Е ВИНОВЕН И МОСАД ЕВРЕЙТЕ ХАХАХАХАХ
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе и да са виновни, и да не са виновни, аз няма да възразя ако решат да пуснат бомбите над по-голямата част от близкия изток!
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето на Сталин всички членове на ЦК на КПСС са евреи или женени за еврейки,та от това следва,че и Русия се управлява от евреите.Ама тези евреи не са онези масоно-евреи,не са.
35
0
 
1
 
! Отговори
до 16 пейтриът преди 11 години
леко бря. леле, то пъ по нашите села, как смучат кметовете, аууу. ти пъ не видиш.
34
2
 
11
 
! Отговори
ACID преди 11 години
И нека да позная .... Иран е виновен? Със сигурност ще набедят Иран за това !!! Само гледайте ...
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олег Платонов. Почему погибнет Америка (Защо умира Америка). Не е "Америка трябва да умре", не манипулирай хората. Който чете и пише тук има компютър, значи има и възможност да провери някои неща.
32
2
 
9
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Олег Платонов: Масонство это тайное преступное сообщество
31
1
 
8
 
! Отговори
gogo преди 11 години
Шиитското движение Хизбула заяви, че президентът на САЩ Барак Обама е "само един чиновник на ционистката държава", съобщи Франс прес.Изявлението на Хизбула е отговор на призива на Обама ливанската групировка да бъде смятана за терористична организация."Обама се прояви като обикновен чиновник на ционистката държава, а не като най-висшият представител на независима държава, каквато са Съединените щати", посочва организацията в публикувано тази нощ комюнике.