Украинската игра на Путин

Руският президент изглежда повече от готов за битка с ЕС
21 дек 2013 18:31,
213
Украинската игра на Путин
Снимка: Reuters

Очевидно е, че Москва има главна роля в проевропейската драма на Украйна. И Владимир Путин е по-решен от всякога да спечели Украйна за руската кауза като залага на финансови и икономически „оръжия“.
 
Според анализ на БиБиСи за руският президент международните отношения са преди всичко надпревара. И подходът му по отношение на Украйна отразява тази негова философия.
 
Путин не се притеснява да посочи директно кои са основните съперници в тази игра – Съединените щати, Китай и Европейския съюз. В този контекст Русия е един от много малкото големи независими играчи.
 
За да има успех, Москва трябва да разшири сферата си на влияние и неслучайно започна експанзията със създаването на икономически, политически и военен съюз в Евразия.
 
По думите на руския президент страната му не е просто стратегическа единица, а представител на цяла цивилизация – християнска и европейска. Цивилизация, която той вижда в редица други държави като Украйна и Беларус. Цивилизация, която не е просто добавка към Западна Европа, а която трябва да бъде водеща сила на Стария континент.
 
Глобалната криза форсира дългоотлагания процес по създаването на гореспоменатия съюз.
 
През 2009-та година Москва започна първата фаза с Беларус и Казахстан. 3 години по-късно 3-те страни вече са единна икономическа зона.
 
Крайната цел е през 2015-та година да бъде открит официално Евразиатския икономически съюз. Армения и Казахстан вече са в процес на присъединяване.
 
Но Путин знае, че Украйна като страната с втората по големина икономика в региона, може да направи разликата и да даде нужната сила на този съюз.
 
И съвсем естествено предложи множество икономически облаги на Киев – в това число значително намаляване на цената на руския газ, който е от критично значение за Украйна. „Не можем да не помогнем на нашия братски народ“, обяви президентът след срещата с украинския си колега Виктор Янукович.
 
Украйна обаче не изглежда особено ентусиазирана да играе втора цигулка по съветски модел. Да, Янукович и влиятелните олигарси, които стоят зад гърба му, нямат нищо против, да се запази настоящата ситуация на добри бизнес взаимоотношения. Но да получават директни нареждания от Москва...
 
От друга страна политическият и обществен натиск за присъединяване към Европейския съюз е наистина мощен и настоящата власт в Украйна трудно удържа проруския фронт. Управляващите уверяват, че процесът към членство в ЕС ще продължи, докато в същото време се надяват да запазят икономически изгодната топла руска връзка.
 
Този вариант обаче определено не влиза в плановете на Владимир Путин, изтъкват от БиБиСи. Той вече показа на Украйна какво може да очаква, ако се обърне на запад.
 
Руските здравни инспектори установиха сериозен проблем с украиските сладки и наложиха рестрикции на вноса. Граничният контрол беше засилен и влизането на украински граждани в Русия се оказа доста сложна задача. Енергийният гигант „Газпром“ пък припомни заплашително колко милиарда евро задлъжнения има украинската „Нафтогаз“.
 
Предупредителни изстрели, които ясно да демонстрират на украинците какво биха загубили, ако заложат на ЕС.
 
От БиБиСи правят интересно заключение, че въпреки всичко Русия може да се окаже на печелившата страна независимо от крайния избор на Украйна.
 
Ако Янукович даде зелена светлина на обвързването с Русия, Москва ще трябва да похарчи десетки милиарди, за да вдигне на крака затъналата украинска икономика. Киев ще получи и ключова роля в митническия съюз, като ще разполага с право на вето.  
 
Предвид събитията в Украйна е видно, че голяма част от украинците не искат и да чуят за нов брак по сметка с Москва, независимо колко много дава руската страна.  
 
Така интегрирането на настоящата Украйна в Евразиатския икономически съюз се превръща в голям риск и доста лоша сделка, най-малкото в краткосрочен план.

Ако Украйна се превърне в проблем за решаване на Европейския съюз, то Русия може да извлече само ползи без да прави и дава нищо.  
 
Ще получи предвидим съсед и по-атрактивни възможности за бизнес.  
 
Така загубата за Путин в краткосрочен план, може да се окаже от голяма полза за Русия в дългосрочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AMI EVROPEISKATA IGRA NA HAMERIKANSKITE ZIONISTCHETA
139
1
 
5
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Четете между редовете, и мислете с главите си, а не бъдете като зомбита!Пише, че асо Путин спечели, ще трябва да инвестира милиарди долари в затъващата икономика на Украйна.Колко и какви пари е инвестирал ЕС , в икономиката на която и да е страна?В нашата -само магистрали и земеделски субсидии, нищо друго.Ако искат да са като нас, откровенни разбойници да владеят икономиката, да е продадено всичко и дадено на концесия, да нямат държавен сектор, добре дошли в ЕС! Мизерията е гарантирана!
138
0
 
7
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Четете между редовете, и мислете с главите си, а не бъдете като зомбита!Пише, че асо Путин спечели, ще трябва да инвестира милиарди долари в затъващата икономика на Украйна.Колко и какви пари е инвестирал ЕС , в икономиката на която и да е страна?В нашата -само магистрали и земеделски субсидии, нищо друго.Ако искат да са като нас, откровенни разбойници да владеят икономиката, да е продадено всичко и дадено на концесия, да нямат държавен сектор, добре дошли в ЕС! Мизерията е гарантирана!
137
1
 
5
 
! Отговори
Хе,хе,-"пак аге преди 10 години
БАТЮШКА СТАЛИН НЕ ВИ ЛИ ПРОЧИСТИ , ОСНОВНО ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААА...ЗАБРАВИХ--ВИЕ СТЕ КАТО ВЪШКИТЕ ...ВЕЧНО ГЛАДНИ И НЕНАСИТНИ!КАЖИ КОЛКО СТРУВАШ , ЗА ДА НЕ ПИШЕШ ПОВЕЧЕ ГЛУПОСТИ..!Имам пари --нема да те излъжа!
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До А,бе самотния помиярАМИ ПОСЛЕ --С КВО ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ ...ХА,ХА,ХАААААААААА....С ДУПЕ ЛИ ...??!!____________________________________________________________________Pomiar 6te pla6tat s tehnite pari ne dolerite koito struvat po-malko ot toaletnata hartia na koito sa nape4ateni.
135
2
 
2
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Анонимен Не са Червените кхмери на власт от 1979 когато Виетнамска армия влезе в Камбоджа и се провъзгласи Народна Република Кампучия която бе начело с кампучийските Комунисти които се обявиха срещу Червените кхмери и спря геноцида . А дядо ми Алекси Иванов като министър на земеделието и горите стана председател на междуправителствената комисия за Кампучия 1986 а от 1987 до края на 1988 ръководи Междуправителствената комисия за Монголия
134
3
 
3
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До А,бе самотния *** 159"ПОСЛЕ --С КВО ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ.. " Просто ще ги набримчат!
133
5
 
7
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Разрушават и всички храмове, всички религии са забранени.Единствено е разрешено да притежаваш собствени прибори за хранене. Така,че ако уважаемият Ви дядо е още жив, попитайте го да Ви светне на тема Азиатски комунизъм и демокрация, положително ще Ви настръхнат косите и ако сте откровен, а не интернет-***, никога вече няма да ни ги рекламирате
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Държавна сигурност п.143По това време в Камбоджа(Кампучия) са на власт ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ. Те първо екзекутират всички лекари, учители,свещенослужители и всеки който се счита за интелектуалец.Разрушават всички училища, и болници, изселват цялото население на градовете, и го принуждават да живее в полеви условия по оризищата, където да работи.Всяко имущество е държавно, включително и децата над 5г.Семействата са разтурени. Избити са над 2 000 000 човека, включително и деца.
131
11
 
8
 
! Отговори
А,бе самотния помияр преди 10 години
....какво ми дъвчеш приказки от преди 50-100години за Русия??!!Нали ги видехме колко са велики у Афганистан--пълни усровци са!Стояха там 2-г. и се изнизаха ,като мокра връв!..и като са толкова ВЕЛИКИ, що се разпадна целата им скапана червена империя СеСеСеРе...??!!Сега платиха на Украйна 15-млн.дол.....АМИ ПОСЛЕ --С КВО ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ ...ХА,ХА,ХАААААААААА....С ДУПЕ ЛИ ...??!!ПРЕД ТОТАЛЕН РАЗПАД СА !ЯСНО Е НА ЦЕЛИЯ СВЕТ!
130
5
 
9
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Самотният Вълк Абе и ти грешиш. Имало е в началото на 20-те полско-съветска война и руснаците са яли голям пердах. Да не забравяме и Зимната война със Финландия 1939-1940,където 4 млн. народ им е показало доста зъбки. Или тяхната война в Афганистан. Та ето ти примери,че Русия си е трошила зъбите като е нападала чужди народи,включително и България през Първата световна,когато сме ги мачкали на Добруджанския фронт
129
4
 
11
 
! Отговори
Самотният Вълк преди 10 години
До ЕВРОПAЕй *** *** ,вземи чети малко история .Че всички който са нападали Русия ,са си трошили зъбите от нея .А това най добре го помнят тъпите Французи и Германци ,да не забравя и Поляци .Прочети също и как през 1921 година Русия би цялата западна коалиция надигнала се против нея .
128
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕВАЛА НА ПУТИН. ОТЛИЧНО ЗНАЕ КАК ДА ПАЗИ ДЪРЖАВАТА СИ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ ТАКА НАРЕЧЕНИ ПОЛИТИЦИ. СИЛЕН ПОЛИТИК И С НЕГО ЗАПАДНЯЦИ И АМЕРИКАНЦИ СА ПРИНУДЕНИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ. ИНАЧЕ ОСТАВАТ БЕЗ СУРОВИНИ. ЗАТЪНАЛИ СА ДО ГУША ДОКАТО РУСИЯ ПОКАЗВА НЕКОЛКОКРАТНО ПО-ВИСОК ИКОНОМИЧЕСКИ РЪСТ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА КИТАЙ. ЗАЩО СЕ ОБВРЪЗВАМЕ ВИНАГИ СЪС СЛАБИТЕ ?
127
15
 
8
 
! Отговори
ЕВРОПA преди 10 години
до слaвянинБолен си човече, психично болен! Aко целия свят не беше във войнa с Гермaния сегa русия нямaше дa я имa! A Гермaния е сaмо еднa от европейските сили, русия СAМA ДОРИ ПОЛШA не е моглa дa бие НИКОГA!!!
126
0
 
6
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До баба ***...Бабо Шундо, тия техники по които въздишаш, вече даже и руснаците на ги купуват!
125
9
 
9
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Гошо...*** 9Тя "сестринската Русия и чичко Сталин" им спретнаха "ГОЛОДОМОР" през тридесетте години на миналия век, иззеха им принудително цялата земеделска реколта и умориха от Глад 8 милиона украинци.
124
6
 
8
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До БМ_21 ГрадВсе едно не БСП, а някой друг е демонтирал по свой сценарий социализма, някой друг е ограбвал държавните предприятия с фирми на входа и изхода им, някой друг е раздавал парите на българските вложители като необезпечени кредити на "свои хора", до един ченгета, някой друг е разменял държавни земи по морето срещу частни пущинаци из Троянско и т.н Виновни били западните монополи ! Дръжки, ние позволихме на НАШИТЕ разбойници, да опоскат всичко.
123
6
 
9
 
! Отговори
NIL_ATS преди 10 години
Hei, plateni ruski agent4eta! Kogato nie s na6ite partnjori stypim s tankovete na 4erveniq plo6tad, 6te peete druga pesen. Rusiq - samo v Sibir!
122
11
 
9
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До демократичен терор 7Общото е, че Путин е възпитаник на КГБ (сега ФСБ) и беше техен резидент в ГДР, той е "закърмен " с анти-демокрация и тоталитаризъм.
121
7
 
11
 
! Отговори
баба Шунда... преди 10 години
..много силни ходове на Путин , ама за много пари.Защо и на България не ни дадат такива пари за да се преориентираме към тях?Да внесат хубави стоки за народа ...като по-рано, перални ,телевизори ,Джиесеми, резачки ,косачки, техника за бита и селското стопанство !Ще бъдат евтини и ще се купуват ,като топъл хляб , а и народа ще преобърне мисленето си!Не са единни от БСП и ДПС-все гледат на Запад.На Позитано им трябва основна чистка.ВЪН ПРОАМЕРИКАНСКИТЕ ПРОВОКАТОРИ И ПРЕДАТЕЛИ!САМО Р. Петков