Украинската игра на Путин

Руският президент изглежда повече от готов за битка с ЕС
21 дек 2013 18:31,
213
Украинската игра на Путин
Снимка: Reuters

Очевидно е, че Москва има главна роля в проевропейската драма на Украйна. И Владимир Путин е по-решен от всякога да спечели Украйна за руската кауза като залага на финансови и икономически „оръжия“.
 
Според анализ на БиБиСи за руският президент международните отношения са преди всичко надпревара. И подходът му по отношение на Украйна отразява тази негова философия.
 
Путин не се притеснява да посочи директно кои са основните съперници в тази игра – Съединените щати, Китай и Европейския съюз. В този контекст Русия е един от много малкото големи независими играчи.
 
За да има успех, Москва трябва да разшири сферата си на влияние и неслучайно започна експанзията със създаването на икономически, политически и военен съюз в Евразия.
 
По думите на руския президент страната му не е просто стратегическа единица, а представител на цяла цивилизация – християнска и европейска. Цивилизация, която той вижда в редица други държави като Украйна и Беларус. Цивилизация, която не е просто добавка към Западна Европа, а която трябва да бъде водеща сила на Стария континент.
 
Глобалната криза форсира дългоотлагания процес по създаването на гореспоменатия съюз.
 
През 2009-та година Москва започна първата фаза с Беларус и Казахстан. 3 години по-късно 3-те страни вече са единна икономическа зона.
 
Крайната цел е през 2015-та година да бъде открит официално Евразиатския икономически съюз. Армения и Казахстан вече са в процес на присъединяване.
 
Но Путин знае, че Украйна като страната с втората по големина икономика в региона, може да направи разликата и да даде нужната сила на този съюз.
 
И съвсем естествено предложи множество икономически облаги на Киев – в това число значително намаляване на цената на руския газ, който е от критично значение за Украйна. „Не можем да не помогнем на нашия братски народ“, обяви президентът след срещата с украинския си колега Виктор Янукович.
 
Украйна обаче не изглежда особено ентусиазирана да играе втора цигулка по съветски модел. Да, Янукович и влиятелните олигарси, които стоят зад гърба му, нямат нищо против, да се запази настоящата ситуация на добри бизнес взаимоотношения. Но да получават директни нареждания от Москва...
 
От друга страна политическият и обществен натиск за присъединяване към Европейския съюз е наистина мощен и настоящата власт в Украйна трудно удържа проруския фронт. Управляващите уверяват, че процесът към членство в ЕС ще продължи, докато в същото време се надяват да запазят икономически изгодната топла руска връзка.
 
Този вариант обаче определено не влиза в плановете на Владимир Путин, изтъкват от БиБиСи. Той вече показа на Украйна какво може да очаква, ако се обърне на запад.
 
Руските здравни инспектори установиха сериозен проблем с украиските сладки и наложиха рестрикции на вноса. Граничният контрол беше засилен и влизането на украински граждани в Русия се оказа доста сложна задача. Енергийният гигант „Газпром“ пък припомни заплашително колко милиарда евро задлъжнения има украинската „Нафтогаз“.
 
Предупредителни изстрели, които ясно да демонстрират на украинците какво биха загубили, ако заложат на ЕС.
 
От БиБиСи правят интересно заключение, че въпреки всичко Русия може да се окаже на печелившата страна независимо от крайния избор на Украйна.
 
Ако Янукович даде зелена светлина на обвързването с Русия, Москва ще трябва да похарчи десетки милиарди, за да вдигне на крака затъналата украинска икономика. Киев ще получи и ключова роля в митническия съюз, като ще разполага с право на вето.  
 
Предвид събитията в Украйна е видно, че голяма част от украинците не искат и да чуят за нов брак по сметка с Москва, независимо колко много дава руската страна.  
 
Така интегрирането на настоящата Украйна в Евразиатския икономически съюз се превръща в голям риск и доста лоша сделка, най-малкото в краткосрочен план.

Ако Украйна се превърне в проблем за решаване на Европейския съюз, то Русия може да извлече само ползи без да прави и дава нищо.  
 
Ще получи предвидим съсед и по-атрактивни възможности за бизнес.  
 
Така загубата за Путин в краткосрочен план, може да се окаже от голяма полза за Русия в дългосрочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Без да съм фен на Путин го казвам с ръка на сърцето - много силни ходове на Путин напоследък! Атаката му е страшна и инициативата е негова. Г-н Попов, добра статия, благодаря Ви!
119
3
 
18
 
! Отговори
Самотният Вълк преди 10 години
До Държавна сигурностДа прав си че трябва да се казва истината ,но знай едно нещо ние сме тотално деградирали като народ . Алън Дълес през 1947 год е казал за Православните държави ,че ни накарат да забравим род и родина ,че ще направят нашето младо поколение ,наркомани ,убийци ,пияници посредством западната демокрация и техните ценности .Пример за това е България ,много борба трябва да се води и тя ще е жестока .За да си върнем нашата България ,на хората .
118
3
 
11
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Анонимен Впрочем с промяната на търговските марширути на стратегическите суровини от Азия вместо към запад към Русия и източна Европа ще доведе и до промяна на финансвото обезпечение на запада. Когато няма какво да купува той няма и да печели и ще стане беден както е бил в Римската империя и Средновековието. А Русия и източна Европа ще забогатеем и ще живеем добре като при социализма .
117
2
 
21
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Самотния вълк Съгласен съм с теб но на тези соросци трябва да им се натрие носа. А това може да стане само с истината. В миналото България за това имаше развита икономика защото държеше на икономическия съюз със СССР и икономическите си връзки с Монголия Лаос Мароко Камбоджа Китай Иран арабските държави от където внасяше стратегически суровини и държеше запада в зависимост като му ги продаваше.по рано работеха в Азия и Африка хил българи А сега *** от глад
116
6
 
11
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До 139 ами не аз ти си шизоиден *** , щом не знаеш как се формира икономиката . Ще ти дам пример за да разбереш защо икономическия съюз с Русия на България е по изгоден . През периода март 1986 - декември 1988г дядо ми Алекси Иванов беше министър на земеделието и горите . Като такъв той бе председател на междуправителствените комисии на България с Монголия, Мароко , Лаос и Камбоджа както и представител на България в агрокомитета на СИВ . От тези страни и също по линия на СИВ ние внасяхме стратегически суровини които взимахме за нашата икономика или ги продавахме на запад. Хиляди Българи
115
3
 
14
 
! Отговори
Самотният Вълк преди 10 години
До АнонименДа не забравяме че ние сме с хиляди години по стар народ от Англосаксонците и сме го били през 1916 година при Дойран .Ето това ме кара да се чуствам горд че съм Българин
114
5
 
22
 
! Отговори
Самотният Вълк преди 10 години
До Държавна сигурностПриятел ,не виждаш ли че много предатели -*** има тук .Аз предпочитам селото на Путин ,а не селото на Сорос в което нашата държава не фигурира там .Впрочем престъпника Сорос си го каза сам ,че на този свят няма място за всички народи в това число и нашият .Интервюто се намира в Епохални времена ,е как тогава да обичам ЕС и скапаните Американци ,който искат да ни затрият като народ .
113
5
 
17
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Анонимен Незнам какви облаги дава Европейския съюз на Източна Европа а още по малко на България. Основните суровини ЕС за икономиките си внася от Русия държавите от Азия Газ от Русия петрол от арабския свят , вълна от Индия и Монголия Кожи от Монголия , храни от Китай и северна Корея а електроника от Япония каучук от Лаос и Камбоджа . Прекъсването на доставките на земеделски стоки и петрол , на каучук на газ и на основни суровини за икономиките на запада и прехвърлянето на стоките към Русия и източна Европа ще изолира запад и докара до фалитщото няма откъде да произвежда . По времето кога
112
12
 
6
 
! Отговори
За Държавна сигурнос преди 10 години
...ти си тежко болен ,бе другарче....!Май си малко "***"....или се бъркам-може и да е нещо друго ,по-лошо....??!!
111
5
 
17
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
Създаването на СИВ отново след 22 години ще е повратна точка в икономиките на източна Европа. България страните от бивша Югославия ако се присъединят към този съюз подобно на Украйна и Беларус и се откажат от членство в ЕС заедно с Полша Чехия Словакия Унгария Румъния и Албания а защо не и др. Страни и образувайки съюз с Русия богата на приодни богатства и зърно държава и включвайки се в такъв съюз държави като Индия Монголия Китай Япония Лаос Камбоджа Северна Корея Виетнам Иран Таджикистан и др ще надмине този съюз Европейския. Защото в ръцете на Русия Украйна и държавите от Азия са основните
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До мдаааи моята беше рускиня, но аз нямам този проблем. Явно търсиш причината за мързела си в другите.
109
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Държавна сигурностИ на тебе ти се е разхлопала дъската :))) представям си как цяла източна европа вкупом се присъединява към съюза на другаря *** и с голямо удоволствие се лишават от облагите които им дава ЕС за сметка на сътрудничеството с комунистическите варвари от Сибир.
108
15
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
до Анонимен,така е куца ми правописа,но това е понеже учителката ми по Български беше Рускиня.Това ни чака всички които се докоснем да тая славянска пасмина:неграмотност,глад,злоба и много руски филми.
107
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е един *** като наш Бойко, абсолютно същия самовлюбен индивид далеч от реалностите на живота и проблемите на хората, за разлика от нас обаче руснаците проявяват изключителна глупост и вероятно крайния резултат от тази геополитическа игра на Путин ще е оше по-фатален от експеримента СССР
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До мдааа,правописът ти куца, а оттам и други работи!
105
4
 
19
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
Путин е прав. Русия трябва да възстанови СИВ и да създаде икономически съюз в който да влязат освен Украйна и Беларус и всички източно европейски държави в т.число и България и страните от бивша югославия. Русия ще привлече и азиатски държави в съюза. Особенно важно е че с този начин ще възтановим развитото земеделие което България имаше през социализма. Защото икономическото ни обвързване с новия СИВ ще ни освободи от Европейския съюз и ще ни даде пазари на земеделска продукция каквито имахме в Русия , Индия, Монголия, Лаос, Камбоджа, Северна Корея, Япония и Китай и Иран а също арабите.
104
1
 
4
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Стъпка в правилната посока е ООН да приеме изграждането резолюция-доктрина относно тероризма.Докато това не стане на ниво правителства терористичните Маймуни още ще се опитват да прилагат старите си "добре работещи методи".Необходимостта доведе до Нуждатата това скоро да стане.А на вас,колкото и да ви се вижда странно-религиите са в основата на идеологиите,разделенията,войните и всичките им Производни.
103
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама как няма една нашенска медия да покаже нещата,които човек може да види в ютуб.Една обикновена руска деревня на 60 км само встрани от Москва с черния път през центъра на селото непроходим цяла зима,с тарабите вместо огради,дето нашите села и курници не строят с тях, и трагичния ландшафт,останал от 70-те години на миналия век.Но няма.Омертата се спазва.
102
0
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
A otnosno hristianstvoto Vladimire,pravoslavieto ne e takova,no idolopoklonichestvo
101
1
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Kogato razglezhdam opredeleni statii v Neta,kato tazi,togava spatnikovite kikita se aktivirat Mnogo.Da ama az ne otdavam znachenie veche ,prosto si cheta i myanata im na prostacite ot NASA i Mosad.Mezhdu drugoto,dobrata novina e ,che Mosad neoficialno e obyavena vav vsichkite svetovni sluzhbi kato terorist N1