Киев ще съди Газпром

Отхвърли искането на Москва за предплащане на доставките на газ
20 май 2014 20:15, Александър Попов
120
Киев ще съди Газпром
Снимка: Reuters

Украинските власти отхвърлиха искането на Москва за предварително заплащане на доставките на синьо гориво, заяви премиерът Арсений Яценюк в разпространено днес обръщение към ръководството на Еврокомисията и държавните лидери на страните членки на ЕС, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС.

"Поради липса на съгласие от руска страна за уреждане на спора по цените на природния газ въпросът за предварителното плащане не може да бъде включен в дневния ред на преговорите", посочи Яценюк.

Русия иска Киев да плаща авансово за доставките на синьо гориво от юни и заплаши да спре доставките за Украйна на 3 юни, ако тя не плати сметката си за този месец. Тази сметка е оценявана на 1,66 милиарда долара и може да предизвика нарушение в снабдяването на ЕС както стана по време на "газовата война" от 2006 и 2009 година, посочва АФП.

Украйна възнамерява да подаде иск срещу Газпром в Арбитражния институт на Търговската палата в Стокхолм в края на май, се посочва още в обръщението на Яценюк.

"Принудени сме да констатираме, че при отказ на Руската федерация да се намери решение на спора, съответният иск ще бъде внесен в края на месеца за обсъждане от Арбитражния институт на Търговската палата на Стокхолм. Украйна е готова спорът да се уреди и с арбитражно решение, и извън арбитража", отбелязва Яценюк.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: УкрайнаГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами то и европ.съюз им обеща 1млрд. а отпусна само една втора .щото бесплатно никой няма да те храни.като гарант по заема-америка-нищо не направи по въпроса
93
0
 
13
 
! Отговори
Gabara преди 10 години
Ами да! Лош Газпром - иска пари за газа. Трябва да им го дава безплатно, иначе ще го съдят. Смеех!!
92
1
 
14
 
! Отговори
Лъчо преди 10 години
В крайна сметка става въпрос за търговски отношения. Има сключен договор който фиксира базисна цена, система от отстъпки, условията за това, срокове и начини на плащане, лихви при забава и наказания за неизправната страна. Арбираж се прилага за неуговорени събития или разногласия при интерпретацията на отделни точки. Правителството на Украйна иска да получава, да бави плащанията и едностранно да определя цената. Ще го отнесат като бръмбар сламка. Сиренето е с пари.
91
0
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ИГРАТА Е КРЪСТЕНА НА ФИЛМА ,,BATLLE: LOS ANGELES''. WORLD INVASION GAME TRAILER. ПРАТИХ ТИ ТРИ ЛИНКА СЪС ТРЕЙЛЪРА ИМ КАТО МОЯТ НА ДИСКА Е ТОЧНО ПОСЛЕДНИЯТ+ НАЧАЛОТО НА ПЪРВИЯТ КОЙТО Е НА НЕМСКИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В ТУБАТА!
90
1
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Анонимен111: НАМЕРИ МИ ПОСТОВЕТЕ И ЦИТАТИТЕ КОИТО СЪМ ДАЛ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КЪДЕ ЩЕ СИ ПРОДАВАТ РУСНАЦИТЕ ГАЗТА! ДОРИ ИМА ИЗКАЗВАНЕ НА ВАН РОМПИЙ НАДЯВАМ СЕ ЧЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ КОЙ Е ВСЕ ПАК НЕ Е ПОСЛЕДЕН ЧОВЕК В ЙЕРАРХИЯТА НА ЕС/SS ЧЕ ,,КЪМ 2030 ГОДИНА 70% ОТ ГАЗТА ЗА ЕС ЩЕ ИДВА ОТ РУСИЯ''! КОМЕНТАРА МИСЛЯ ЧЕ Е НАПЪЛНО ИЗЛИШЕН.
89
0
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 111 Как къде? В Азия Япония,Южна Корея ,Китай Дори и да не подпишат договор за тръбния газ(подписали са за втечнения) днеска,то със сигурност ще одпишат
88
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що ще се съдят, това.е пазар, да си купуват украинците от другаде газ?!? Нали са ербап и независима държава, защо плачат за авантата и отстъпките на газ от Русия? Сега като опапкат милионите помощи и поиграят по свирката на американците и лобистките интереси ще се сетят, че няма безплатен обяд и всяка промяна/измяна има солена цена, а обещанията не са като даването.
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно могат да стоят 2-3 години без газ че и повече докато се реши делото.Всичко това са нареждания на американците за да се дискредитира Русия като доставчик на газ за Европа.
86
0
 
0
 
! Отговори
jimmy преди 10 години
Zhidovete znayat Samo da se sadiat
85
0
 
1
 
! Отговори
jimmy преди 10 години
Te Chiquita znayat Samo CA sadiat
84
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От тук нататък който разчита на руска газ е ***.
83
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Милицията установи убийците на 46 активисти на Майдана, 7 вече са задържани Повечето са бивши служители на Беркут и се укриват в Крим или Източна Украйна
82
2
 
28
 
! Отговори
pero преди 10 години
Тези от Киев са абсолютни комици. Щели да съдят. :)
81
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Есть опасения, что богатая природными ресурсами, но малонаселенная Россия будет постепенно колонизирована быстро растущим и становящимся все боле могучим Китаем.
80
34
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Само за това се моля, руснаците да врътнат кранчето! Де да послуша Путин тоя Господ, да видиш как се фалира Русия за Димитровден! А Яценюк как ще го слага на кремълското джудже само гледайте...
79
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АНТИМУТРАеднотоняма нищо общо с другото...нека сега Америка и Европа да защитят целоста на Украйна ...ако могат...Украина е по мултинационална държава от България ...но не признават А путин като нищо може да спре газтта на Украййна ...стига са ги спонсорилари ...вече 20 годин ...ако бяхме ние с тези цени на газта като украйна в България щеше да е Рай ...тези Украинци са по големи измикяри от нас ...ама свърши безплатното ...като не играеш по свирката на мечката ...ще играеш по тоягата и ..
78
3
 
28
 
! Отговори
jane преди 10 години
Еми да съдят украинците, руснаците пък просто ще спрат газа. Колко му е. Рано или късно трябва да си платят сметката, хората затова продават някакви неща, за да им се плати. Ако не им се плати, не ги продават.
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АНТИМУТРАабе ти знаеш ли какво означаяа договор !
76
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е те после простите руснаци ще искат да им предплащат авансово 1 година напред за газ...пародия. Съобщение до всички прости русофоли на територията на БГ: "Братята" руснаци ви продават един от най скъпия газ в цяла Европа....продължавайте да лижете още нещастници комунистически.
75
3
 
35
 
! Отговори
м'дааа преди 10 години
В близките 500 години ЕС няма друга алтернатива освен руския газ и много добре го знаят. Просто са смешни как се пенят и напъват със санкциите, а после ще тичат при Путин да молят за газ. Защото от Америка ще излезе двойно по скъп. А без газ може да спре 30% от производството което е катастрофа за ЕС и ще бъде и краят му.