Украйна преведе на Русия 786 млн. долара за газа

"Газпром" удължи срока за предплащане за Киев до 9 юни
Обновена: 2 юни 2014 14:05 | 2 юни 2014 11:23, Елка Василева
24
Украйна преведе на Русия 786 млн. долара за газа
Снимка: архив, Reuters

Руското Министерство на енергетиката потвърди получаването на 786,4 млн. долара от украинската компания „Нафтогаз“. Сумата покрива фактурите за газ за февруари и март, коментира говорител на институцията пред Ройтерс.

Според украинския енергиен министър Юрий Продан Киев е платил за доставките на природен газ за първото тримесечие – т.е от 1 януари до 31 март, когато в сила бяха намаленията, договорени между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Янукович.

Припомняме, че в средата на декември двамата държавни глави постигнаха споразумение Украйна да купува природен газ при цена 268 долара за хиляда куб. метра. След анексирането на Крим и неплащането на задълженията към „Газпром“ от страна на „Нафтогаз“ цената рязко скочи до 486 долара за хиляда куб. метра от 1 април. Киев не се съгласи с тази висока цена и отказа да плати задълженията си, което пък доведе до ултиматум от страна на „Газпром“ за предсрочно плащане на договорените количества газ.

Още по темата
20 май 2014 20:15
120
От утре руският гигант трябваше да достави такива количества газ за Украйна, за каквито Киев е платил до 10 часа московско време на 3 юни.

Пред журналисти председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер днес коментира, че след плащането срокът за предплатата по сметките за природен газ за Киев вече не е 3 юни, а 9 юни. Искането за предплащане на заявените количества газ ще отпадне, когато Украйна плати пълния обем на задълженията си, които вече са в размер на 2,2 млрд. долара, обясни още Милер, цитиран от РИА Новости.

Плащането на част от задълженията на украинската страна беше от съществено значение за продължаване на преговорите по цената на природния газ за Украйна.

„През май беше въведен режим на предплащане и във вторник той може да започне да действа. Имаме много малко време, за да се договорим“, коментира в петък руският министър на енергетиката Александър Новак след края на третия кръг от преговорите по цената на природния газ за Украйна, който се проведе в Берлин.

По време на разговорите през миналата седмица е бил повдигнат въпросът за отпускане на финансова помощ за Украйна от страна на европейски финансови институции, допълва още пресцентърът на руското енергийно министерство.

От своя страна европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотинер обясни, че изплащането на част от сумите ще гарантира продължаването на разговорите в понеделник (2 юни).


Още икономически новини от света четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Русия спря да продава газ на Украйна на преференциални цени, сега ми е интересно дали например Германия ще продава на Украйна мерцедес на преференциални цени?! Нали вече подписаха договор за асоциация.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В крайна сметка всеки трябва да си плаща, това което потребява.Стига с тия ***-еврейски номера.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвременната Руска държава е наследник на пияния и чугунен СССР. Всичко е по старому - несъгласните с правителството се обявяват за фашисти и се тикват в затвора по скалъпени обвинения. Решенията в руската държава се взимат емоционално и спиртосано без да се мисли за дългосрочните проблеми които се пораждат с необмислени решения. Доказателство за горното е смешния парад който се провежда ежегодно на 9 май в москва - парад на омразата между хората.
14
0
 
11
 
! Отговори
! преди 10 години
Аз като гражданин на ЕС не искам да плащам Украинския газ. Според мен в България си имаме достатъчно финансови проблеми че да отделяме средства за страни които не са членки на ЕС!
13
1
 
28
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Какъв фашизъм? Ако спреш плащанията на доставчика той ще ти спре доставките. Все едно да спреш да си плащаш тока, да ти дадат отсрочка и ти пак да не платиш. Спират ти тока и ти го наричаш фашизъм? (*** не ги броим) Защо някой не се възмути от Украйна, че не плащат за стоката която потребяват. Безплатен обяд няма.
12
3
 
41
 
! Отговори
Безпристрастен преди 10 години
Съвременната Руска държава няма нищо общо със пияния и чугунен СССР. Това е държава, с която можеш да имаш търговски, бизнес, икономически взаимоотношения. Съвсем нормално е при един търговски договор двете страни да спазват нещата, които са договорили. Ако едната страна прекрати предсрочно или неоснователно плащанията към другата-доставчик, съвсем нормално е доставчика да прекрати доставките в съответния законов ред. Така, че не се учудвайте ако Русия им врътне кранчето.
11
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
786 милиона от 2 милиарда? Браво бе. Аз ако бях на мястото на Газпром отдавна да са им врътнал кранчето. Къде дянаха кинтите от заема от ЕС? С тези пари Пораженко плаща на наемниците да воюват с жени и деца в Донбас. То бандеровците в такива военни действия са смели. Срещу невъоръжени жени и деца. Една руска девизия се размърда в тяхната си територия и бандеровците се *** от страх.
10
14
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
С тази ,,тактика'' накрая хората от Донецк и Луганск ще искат да станат самостоятелна държава.Дори няма да е чудно, ако влязат в НАТО преди Украйна.Така едно време нашите македонци, като видели, че България няма да ги прибере, станали автономисти и федералисти.И не са само социалистите.Проф. Ал. Цанков и той е изказвал подобни тези.Но България не е и могла, а Русия уж е много яка.Хората гинат, те си гледат сметките.
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Удължили до 9 юни - само агония за киевските фашисти!Да се пекат на бавен огън!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
:) за кой пореден ден извозват парите :)Егати и дългата транзакция :)
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как така, платили! Уж нямаше да плащат, пък.....! И не искали Янукович, изгониха го, а искат да плащат по договорените от него цени. *** ти наглите мусури, но и Путин не става ниакав *** от него.Хайде, нагло е към запада да включи Луганск към Русия, но поне можеше да ги направи асоциирани членове на Евразия.След това умиротворителен корпус, наритване по задните части на хулиганчетата от Бесен сектор и мирно и тихо.Иначе - газ! ,,Циклон B''!
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти не си демократ, а ***. България има полза от руски газопроводи и руски газ. ЕС също. Без значение на гръмките коментари по телевизията. Спри с филмите, объркан *** такъв.
5
1
 
19
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
В руската преса имаше предположения, че тези преведени пари са "военна хитрост" на Украйна. С тях плащат доставките, които са преценили, че не могат да оспорват, а за останалите щели да водят арбитражни дела... Може би в Париж или където е предвидено по договор.
4
24
 
6
 
! Отговори
демократ преди 10 години
Проблемът на Газпром е, че има девет находища, които хранят газопровода през Украйна за Европа и при "врътване на кранчето" няма къде да пренасочи добития природен газ Добивът не може да се спре и трябва газът да се пуска в атмосферата. Ами да затапят тръбата и *** не само ще клекне но ще почне и да ака.
3
4
 
10
 
! Отговори
Suisse преди 10 години
Ia kak mojelo i da se plashta.
2
34
 
8
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 10 години
Руски фашизъм в действие-Газпром!
1
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, Путин ще може да плати на чеченските главорези.