Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения с ЕС

Русия заплаши със сериозни последици
Обновена: 27 юни 2014 15:47 | 27 юни 2014 13:44,
83
Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения с ЕС
Снимка: Reuters

Европейският съюз подписа споразумения за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова - три бивши съветски републики, които искат се сближат със Западна Европа въпреки натиска от Русия, предаде Франс прес.

"Това е голям ден за Европа (...) Днес Европейският съюз ви подкрепя повече от всякога", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди подписването на споразуменията с украинския президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова - Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка.

Церемонията бе в Брюксел, където продължава срещата на върха на ЕС.

Подписването на споразуменията е "само началото на европейския път" на трите държави, каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на церемонията.

"Знаем, че тези държави направиха европейски избор и искаме да подчертаем - подписването на споразуменията не е финален момент, а начало на европейския им път", каза още Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

ЕС е готов да сътрудничи с Русия и да разсее всякакви недоразумения във връзка с подписването на споразуменията за асоцииране на Грузия, Украйна и Молдова, каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. "В тези споразумения няма нищо, което може да навреди на Русия. Тяхната цел е създаване на общо бъдеще и процъфтяване", подчерта той.

Споразумението на Украйна за асоцииране с ЕС очертава рамка на сътрудничество в редица сектори: енергетика, правосъдие, външна политика, визи, култура и др. Подписващите страни се ангажират да зачитат правовата държава и да се борят срещу корупцията.

"Какъв голям ден! Може би най-важният за моята страна след независимостта" през 1991 година, заяви Порошенко. "Историческото развитие е неизбежно", допълни той, като подчерта, че споразумението важи за "цяла Украйна, включително и Крим".

"През последните месеци Украйна плати възможно най-високата цена, за да сбъдне европейските си мечти", отбеляза също украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Незабавната реакция на Русия след днешното подписване бе, че ще има "сериозни последици", отбелязва Ройтерс.

Русия ще вземе мерки за защита на икономиката си, веднага щом се проявят негативни последици от подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на говорителя на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Според Песков Русия ще предприеме действия, веднага щом за нейната икономика "настъпят нови условия с минусов знак". Той не обясни в детайли какви ще бъдат защитните мерки, а само каза, че "те са очевидни".

Руският дипломат Григорий Карасин, цитиран от руската агенция "Интерфакс", заяви по повод днешното подписване на споразумението за асоцииране на Грузия, Молдова и Украйна с ЕС, че ще има сериозни последици за суверенитета им.

На 21 март в белгийската столица бе подписана политическата част от споразумението за асоцииране на Киев с ЕС, а днес - икономическата.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
0
 
! Отговори
Бре! преди 9 години
Бе ква икономика на Русия, кви пет лева? Там има само газ и ***! В България същите са гъзища, сега се занимават с "некои банки".
61
1
 
6
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
Не пишете глупости. Грузия е трансконтинентална държава, тоест разположена е едновременно в Азия и Европа. Както Турция ,Русия, Армения и Азърбейджан мисля...
60
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пореден път се убеждавам, че еврогейската *** се управлява от психопати и ***. Догодина ще има нов Майдан в Украйна, но този път ще стигне до Брюксел, а може и по-назапад. От, къде пари за гладните хохли, Барозуууууу? Този ход на ЕС е самоубийство, което е добре. Колкото по-рано, толкова по-добре.
59
3
 
5
 
! Отговори
кофти измамиха и преди 9 години
Разширението на този осигуряващ без проблемно ограбване на всяка една страна членка съюз се прави само с ударни дози наркотици от типа на поети от тези двамата на снимката.подобни се опитаха да ползват з а зарибяване на турция и други страни..Високороганизирани престъпници наркоразпространители и други печелят ударно от подобни сделки.едно е д а буташ пари на разни подставени на власт в десетки ойропейски страни друго е да наркоманизираш няколко в Брюксел и всички в кюпа да бъдат ограбени с указ
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kato gledam dolnite 3 posta vsichki pishat ot Kirgizstan I sa mnogo shtastlivi tam
57
4
 
18
 
! Отговори
аха преди 9 години
Тримата ***! Да им са честити на данъкоплатците им в ЕС нови гастарбайтери. И да стягат коланите, че бежанците искат мамбо и работа.
56
4
 
18
 
! Отговори
луд умора няма преди 9 години
Най-после!!!Ура!И други *** се наредиха на стълбицата,за спечелване не почетното звание,"баш ***".Заедно с нас,естествено.Конкуренцията на клона се усилва.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заштоняма децкинадбавки за всички деца
54
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами честито им еврогейско бъдеще. Другата събота да стягат първия гей парад.
53
2
 
15
 
! Отговори
емо преди 9 години
три нефотогенични ***
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влезте в ЕС да видите какъв голям К*Р са ви приготвили тези двамата от снимката - прасока и мишока.
51
24
 
5
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
СЛАВА УКРАИНИ !
50
0
 
8
 
! Отговори
букварче преди 9 години
Виж в уикито,картата с Пълноправни членовеАсоциираничленове...
49
1
 
0
 
! Отговори
букварче преди 9 години
До 61 " Европейският съюз подписа споразумения за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова - три бивши съветски републики..."
48
2
 
16
 
! Отговори
ст преди 9 години
Вие БГ то си бяхте бедни и преди 2007 година хехехехехехе и ще сте бедни и след 100 години.
47
1
 
11
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Стадният инстинкт важи с пълна сила:-)))!!!! Нямаме реален контрол почти над нищо!!! Эа сега иэбухването на Трета световна война е само хипотеэа!!! Такава война ще надвиши мащаба на Първата и Втората световна война, а последствията ще са много по-раэрушителни, тъй като ще влеэат в употреба по-модерни оръжия, атомни, биологически, химически, геофиэични, психотронни и други подобни!!!
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромхуй, я отвори картата и виж къде е Грузия. Как ще присъединявате държава от Азия в Европейския съюз бе?!
45
0
 
17
 
! Отговори
бг патриот преди 9 години
До БрaнникАко ти си от някоя глутница - останалите не сме!Но все пак ще те удостоя с отговор:Условията да влезем в съюза беще хората да се освободят от спестените си пари за да не могата да участват в последващите приватизации.Както се и случи ние трябваше да сме пазар за разпродажба а не конкурентен такъв!(надявам се не ти е много сложно за разбиране!)
44
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РуснакаПоредния необразован! Вместо да пишеш заучени глупости, вземи се позаинтересувай от дисциплината макро/микро икономика! Тогава ще разбереш каква е истината! Ама едва ли, ще си останеш поредния *** в държавата ни!
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам защо се присмивате на украинците след като преди няколко години и ние бяхме същите ентусиасти.Но всъщност то си е типично за нас да злорадстваме когато гледаме хорското нещастие.А иначе европейското ТКЗС наистина върви към пропаст под благосклонния поглед на чичо Сам, който както винаги ще се прави, че не е знаел откъде му е дошло.