Бивши шефове на Франс телеком в затвора за психически тормоз

Свидетелите разказаха ужасяващи факти пред съда
20 дек 2019 15:20, Елка Василева
9
Бивши шефове на Франс телеком в затвора за психически тормоз
Дидие Ломбар . Снимка: БТА

Бившите ръководители на France Telecom ще лежат 4 месеца в затвора, след като съдът днес ги призна за виновни за психически тормоз над служители, довел до вълна от самоубийства, съобщиха френските медии.

Наказателният съд в Париж осъди бившия ръководител на телекомуникационната компания Дидие Ломбар на една година затвор, от която осем месеца условно, и 15 000 евро глоба.

Същите наказания бяха присъдени за заместника на Ломбар - Луи-Пиер Венес - и за бившия директор на отдела за човешки ресурси Оливие Барберо.

Самата компания, която от 2013 година се казва Orange, трябва да плати глоба от 75 000 евро за случилото се през 2007 и 2008 година.

Други четирима членове на ръководството бяха признати за виновни за съучастие в психически тормоз и бяха осъдени на четири месеца затвор условно и глоба от 5000 евро.

Процесът, продължил два месеца, се опита да хвърли светлина върху управленските методи във френския телекомуникационен оператор през първите десет години на новия век. Според съда те са довели до влошаване на условията на труд и са дестабилизирали психически много от служителите, отбелязва Ройтерс.

Съдът разгледа подробно случаите с 39 служители, от които 19 са се самоубили, 12 са направили опит за самоубийство, а 8 са изпаднали в депресия или са излезли в отпуск по болест. Изслушани бяха десетки свидетели, експерти, бивши служители и близки на самоубилите се.

Пред съдиите свидетелите разказаха ужасяващи факти: насилствено преместване на служители на други длъжности или в други географски райони, понижаване на заплатите, поставяне на неизпълними работни задачи, както и порой от имейли, призоваващи хората да подадат оставка, пише БТА.

Това съвпада с периода 2007-2010 година, когато е съществувал план за преобразяването на France Telecom за три години с цел да бъдат съкратени 22 000 души, а други 10 000 да бъдат преместени в други градове. По онова време в дружеството работели 100 000 души със стотина различни професии, разпределени на 23 000 обекта.

Бившето ръководство започнало да оказва натиск над хората, за да ги принудят да подадат оставка, тъй като повечето били със статут на държавни служители и не можели да бъдат съкратени, уточнява Франс прес.

През 2006 година Дидие Ломбар казвал на чиновниците, че трябва да си отидат "през прозореца или през вратата".

Подсъдимите оспориха фактите и защитиха законността на провеждания от тях план.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ох Божке!Госпожата споделя мнение за нашенски проблеми с телекомите. Масово подвеждат така: "Договорът ви изтича!" А всъщност остават още месеци до края му. Целта е да те зарибят и новият договор да е за по-скъпа услуга в сравнение с предишната.Когато им се подведеш по приказките и подпишеш новия договор, а после у дома го съпоставиш със стария, не е ли психически тормоз констатацията, че пак са те подхлъзнали?
8
1
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Ми прочетох. И не съм кон с капаци. Каквото и да правят, всичко е заради печалбата. Да учиш някого да заблуждава клиентите ОК ли ти изглежда??? Нашите просто след време си дигат чуковете и шефовете търсят други, дето майка им ги е учила да лъжат.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй пък заради работата да се самоубиеш е страшно тъпо. Вземаш си шапката и адиос. Като има тормоз в семейството с години, тогава става страшно (и да не можеш да го напуснеш).
6
1
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Наистина наказанията са смешни. Но, все пак е реален затвор за висши представители на корпоративния бизнес, т.е. хора с лобита, пари, соттици адвокати и т.н. НО, обърнете внимание - процесът е продължил 2 месеца! При нас процесът срещу Вальо Топлото колко продължи - 10 години?
5
2
 
4
 
! Отговори
Ох Божке! преди 4 години
#3 ти прочете ли за какво става въпрос???
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разминало им се е много леко. Би трябвало доживотен затвор за поддтикване къ самоубийствата, но какво да се прави див капитализъм в действие.
3
3
 
9
 
! Отговори
Кога и у нас преди 4 години
В А1 някакво недораслече от 2 месеца като плащам 60 лв. ме баламосва, че ми изтичал промоционалният договор, че и на мъжа ми и имали за нас специална коледна оферта, *** мнооого изгодна. Прегледах си у нас договорите и видях, че е до 23април2020, /както и предполагах по спомени/. Та отидох със специалното картонче, което ми дадоха и заавих, че добре са ги научили да лъжат, ама не могат да познаят кой цял живот е работил с документи и закони. Сконфузиха се и другите наоколо и дума не казаха.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в мтел беше подобно. бягайте от всички телекоми на всяка цена
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4 месеца ефективно и 15 000 евро глоба е смешно наказание, ако осъденият е допринесъл за самоубийството на 19 човека и за тежките душевни травми, понесени от още 20 служители.