Цъкаща бомба: Световната пенсионна криза, начини за справяне

В почти всяка богата страна възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне
Обновена: 22 дек 2019 19:09 | 22 дек 2019 19:05, Екип на Investor.bg
97
Цъкаща бомба: Световната пенсионна криза, начини за справяне
Снимка: архив, Reuters

Когато става дума за пенсиониране, Франция е като другите страни, само че в по-голяма степен: Всичко в системата й е несъстоятелно. Несъстоятелно е, че в страната има 42 различни пенсионни схеми - една за машинисти, друга за оперни певци и т.н. Несъстоятелно е французите да смятат, че имат дадено от Бога право да се пенсионират на 62 години или дори по-рано. И е несъстоятелно да се бунтуват по улиците всеки път, когато правителството се опита да се изправи срещу тези реалности, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Ако възприемат малко по-различна гледна точка, французите всъщност може да имат основание да празнуват. В крайна сметка, както хората в почти целия свят, те могат да очакват по-дълъг живот. Единственият проблем е, че ако те не работят по-дълго, ще трябва да получават пенсиите си в продължение на повече години. Освен това поради по-ниската раждаемост през последните поколения по-малко млади хора ще финансират тези пенсии.

Тази световна пенсионна криза е цъкаща бомба, която не е толкова опасна, колкото климатичните промени, но с почти същите последици за финансовите пазари, жизнения стандарт и много други неща. Тази година почти един от всеки 10 души в света ще се пенсионира, според ООН. До 2070 г. това ще става с приблизително един на всеки пет.

Кризата не е равномерно разпределена. Африка, поне веднъж, има по-малко проблеми, заради относителната си младост. В Северна Америка проблемът е голям. В Азия и Европа той е огромен. Най-старата държава в света (демографски) е Япония, а една от най-бързо застаряващите е Южна Корея. Най-възрастният континент е Европа, а държави като Гърция, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Испания са сред най-бързо остаряващите.

Политиците имат всичко на всичко три начина за справяне с тази дилема.

Първият е чрез степента на пенсионния принос: колко са длъжни да плащат в системата хората в трудоспособна възраст. Процентът на вноските върви нагоре в богатите страни. Това представлява нарастваща тежест за младите хора, които се опитват да започнат кариерата си (и се съмняват дали системата дори ще съществува, когато сами те се пенсионират). Алтернативата на това да накарате работниците да плащат повече е финансирането на недостига от хазната, което е чудесен план за предизвикване на следващата криза с държавния дълг.

Още по темата

Вторият начин е чрез степента на заместване: доходите на пенсионерите спрямо това, което са изкарвали, докато са били на работа. Този процент варира от едва около 30% в Литва, Мексико и Великобритания до цели 90% в Австрия, Италия, Португалия и Турция. Тъй като повечето пенсионни системи са неустойчиви, тези нива ще спаднат почти навсякъде. Това означава, че много стари хора ще се окажат бедни.

Това ни води до третия начин: чрез пенсионната възраст. Повишаването й е най-простият начин да се направят пенсионните системи по-устойчиви, като същевременно се премахва тежестта върху по-младите поколения и се обещават повече доходи на възрастните хора. Важното е общото време, което хората прекарват в пенсия, да не се увеличава. Това означава, че пенсионната възраст не само трябва да бъде вдигната незабавно, но и да бъде обвързана с бъдещото нарастване на продължителността на живота.

За съжаление, само една държава, Естония, наскоро повиши възрастта си за пенсиониране. Няколко други, преди всичко Дания, имаха добри пенсионни политики във времето, така че техните системи са на практика устойчиви демографски.

За разлика от тях, повечето други богати страни (дефинирани тук като 36-те членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) са изправени пред проблеми. Едва малко над половината са приели законодателно бъдещи увеличения на пенсионната възраст, които обаче прибавят към нея само половината от годините, с които ще се повиши продължителността на живота за същия период. С други думи, те са недостатъчни.

Още по-притеснително е, че доста правителства отстъпват от разумната политика, като реално намаляват възрастта за пенсиониране, разхлабват правилата за ранно напускане на работната сила или прекъсват връзката с очакваната продължителност на живота, която бяха установили. Сред тези, които се отклоняват, са Канада, Чехия, Италия, Полша, Словакия и Испания.

Причините за тази динамика не са толкова мистериозни. Ефектите от демографските промени, като и тези от изменението на климата, ще се разгръщат постепенно с десетилетия. За разлика от това, в политиката една седмица е дълго време. Лидерите, които гледат надалеч, трябва да предложат на своите избиратели промени, които рушат старите навици и като че ли не носят нищо друго освен неудобство.

Гласоподавателите по принцип възнаграждават такава честност и далновидност у лидерите, като въстават или ги свалят от власт. Това е още една причина по-спокойните умове да говорят открито и да похвалят смелостта на онези политици, които се осмеляват да реформират.

Подобни анализи четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
15
 
! Отговори
Промит Мозък преди 4 години
сигур ще питате за какъв излишук иде реч:всяка година евреите отчитат ръст на брутния продукт - демек робите са заработили повече.Въпросут е как да буде разпределен или по-скоро окраден този излишъки за това евреите измислят инфлацията инфлацията прави така че активите на богатите нарастват а робите губят защото цените растът но не и заплатитет.е. в глобалния свят на евреиските централни банки излишъкът се разпределя между евреите и помагачите им - т.н. елит
58
0
 
15
 
! Отговори
Промит Мозък преди 4 години
ако не ти събират задължителни пенсионни вноскито тогава ти ще можеш да инвестираш тези пари в децата си - ще платиш студентските им дългове например а когато остарееш децта ти ще те издържат това обаче бърка с боксьорска ръкавица на евреите отзад - не могат да ти събират лихви, т.е. трудно им става да създават инфлация и по този начин да окрадът излишъка, който иначе би останал в семейството тието за това пенсионните вноски са задължителни
57
1
 
7
 
! Отговори
Промит Мозък преди 4 години
До до menзащо е задължително ли - защото не е в твоя полза за това пенсионното осигуряване е задължително Бисмарк пръв я измисля тази перверзия - всички държавни служители над 70 започват да получават пенсий - демек събират им цел живот пари и след това им плащат година две - преди 100 години малцина работници са доживявали 70 години - труда е бил робски - 12-16 часов с един ден почивкаСега пенсионните ти вноски отиват в джобовете на евреите - демек плащаш за да има инфлация
56
4
 
3
 
! Отговори
пак до men преди 4 години
...но ако има жилище - продава... Иначе това със задължителния труд, което предлагаш, за мен е ала бала... Не е нужно някой да го караш насила да работи, а по-скоро да му покажеш, че иначе ще има само легло и храна, но нищо друго - няма жилище, няма кола, няма телефон, няма компютър, няма нищо... Тогава сам ще отиде да си намери работа...
55
0
 
0
 
! Отговори
до men преди 4 години
С двата си коментара засягаш 301 проблема. С коментара си по-долу, където питам защо е задължително, се опитвам да не излизам от темата, но и съм ти дал отговор, на част от нещата, за които пишеш. Ако някой от махалата не се осигурява доброволно (в случай че беше доброволно), то няма да получи стотинка тогава, когато е без работа, но понеже все пак сме хора а не животни, ако няма къща и е гладен, ще получи легло, храна (не пари) и мед.помощ ако се разболее в някой център.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен пенсионното осигуряване трябва да е по избор. Нека има фирми (или държавата), които предлагат съответните услуги и ако тези услуги са достатъчно привлекателни, хората сами ще поискат да си плащат за пенсия и за безработица. И така. Защо е задължително? Същевременно да има някаква много по-ниска от сегашните осигуровки задължителна такса. С парите от нея да се поддържат специални центрове, където бездомници получават легло, храна и мед.помощ, в случай че някой безотговорен стигне дотам
53
0
 
7
 
! Отговори
DO Тарикат преди 4 години
Ако те набарам ще ти ударя Шамар .Преди Много години започнах Работа , сега имам още 3 години до Пенсия - по Закона на НОИ , до Днес съм внесъл оигуровки за 2150 лева Пенсия , след 3 години ще стане 2800 лева . Заради такива като теб - на социал , няма да взимам Пенсията СИ .За Критиците - Работник в Металургията , 1-ва категория , 33 години съм Плащал Тавана на Осигуровките .Ти си *** , и за това не се Осигуряваш .
52
6
 
16
 
! Отговори
Тарикат преди 4 години
Преди малко повече от 20 години бях изправен пред избор - легална работа с осигуровки или всичко кеш, на ръка, директно в ЧЕРНИЯ сектор. Е, за много, ама много здраво бачкане /стават 22 години/, аз нямам и месец официален трудов стаж. Да де, ама ако реша още утре ставам пенсионер на 42 години с наемите си от 1200 евро на търговските ми помещения. Купени защото не съм плащал данъци и осигуровки. Пък като пукна, имотите остават за децата. Толкова по темата. Аз рискувах - май се оказах прав.
51
1
 
18
 
! Отговори
Промит Мозък преди 4 години
евреиския заговор е факт !евреите управляват света чрез надзаконовите си централни банки а централните банки се управляват от ФЕД ФЕД е 100% частна банка притежавана от евреиския заговорконтролния пакет на ФЕД е в ръцете на евреиската "инвестиционна" фирма Вангуард, която има активи за 8 ТРИЛИАРДА ДОЛАРА !!!всички ние сме роби на евреиските централни банки !!!
50
0
 
20
 
! Отговори
Ива преди 4 години
"В почти всяка богата страна възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне"- а щото "бежанците" все повече стават, на тях кога ще им се свалят помощите???изглежда че белите трябва докато умрат да работят за да изхранват "бежанците"
49
2
 
20
 
! Отговори
Промит Мозък преди 4 години
До Размисли и страстихаиде сега ти да ми обясниш как става така че главите на ВСИЧКИ централни банки в Европа са евреи и повечето от тях са служители на Голдман Сакс - евреиска "инвестиционна фирмаобясни ми как става така че 9 от 12 членове на комитета управляващ ФЕД са еврейобясни ми как става така че 90% от Руските олигарси са евреиобясни ми как така Мъск, Зукербърг, Бил Геитс, Безос и 90% от главите на корпорацийте са евреи !не-не ...няма евреиски заговот - не !
48
7
 
4
 
! Отговори
Размисли и страсти преди 4 години
Да виждам, че си промит мозък от написано от теб.Да световни коспирациЙ,земята е плоска,масони,илюминати и зелени човечета от Марс и т.н. в твоя изплакнаг модък сомо...хахаха
47
3
 
14
 
! Отговори
Промит Мозък преди 4 години
не вярваите на това което евреите ви набиват в главите чрез масс медите който са тяхна собственност и чрез политическите си марионетки които са също тяхна собственност раборещите сега плащат много по-големи пенсионни вноски от работещите преди 10 години например - и да не достигат пари това е жалка сума вдигаики пенсионната възрат евреите приниждават милиони пенсионери да работят а пенсионерите работят на половин заплата така евреите натискат заплатите надоло !!!ето това е "кризата" им
46
3
 
10
 
! Отговори
Промит Мозък преди 4 години
До Размисли и страстиникаква криза няма !евреите искат да накарат милиони пенсионери да работят за да могат да натискат заплатите надолопенсионерите и младите работят на половин заплата - ето за това е цялата тая "криза"мизерните пенсий който плащат са нищожна част от парите който харчат за соцял на "бежанците" напримертова е истината промит мозък !
45
0
 
11
 
! Отговори
Размисли и страсти преди 4 години
!Има четвърти и пети начин за справяне с кризата-например контрол и намаляне на разходите на управляващите или намаляването на броя им...Въпрос на гледна точка...
44
0
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Прав си бе,ама пари нема.Всеки иска висока пенсия,откъде обаче???Кой ще я заработи,като хората искат да живуркат и не им се правят деца.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онези горе, които и да са те, се опитват да оправят сбърканата система. На умните хора не им пука, защото те са си осигурили старините. Човек най-добре да се оправя сам а не да разчита на някои. Няма как при намаляващо население, и увеличаване на средната продължителност системата да не се счупи. Ако тия които им предстои пенсиониране бяха отгледали поне 3 деца сега нямаше да има драма. И колкото повече се протестира толкова повече се скапват нещата. Трябва да се мисли докато си млад.
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онези горе никога ли не се сещат, че работата изхабява човека физически, психически и емоционално? Че на 62-63 не си в кондицията и работоспособността, които си имал на 23? Че не всички могат да издържат на интензивните натоварвания в работата до 65 и нагоре? Че нашите баби и майки се пенсионираха на 55 с 25 години трудов стаж, а сега на 60 можем при 40 г. стаж само "ранно". За какво сме плащали цял живот осигуряване? С хората от моето поколение сме отчаяни, че просто няма да доживеем до пенсия.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са всички мъже еднакви, както и не са всички жени.
40
2
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Опааа ! Започват да ни подгатвят, че видите ли не само в България след някоя година няма да има пари за пенсии, но и в цял свят.Разликата е в това, че богатите все ще извадят пари от някъде, за да плащат пенсиите на своите пенсионери, докато у нас това няма да се случи.