Цъкаща бомба: Световната пенсионна криза, начини за справяне

В почти всяка богата страна възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне
Обновена: 22 дек 2019 19:09 | 22 дек 2019 19:05, Екип на Investor.bg
97
Цъкаща бомба: Световната пенсионна криза, начини за справяне
Снимка: архив, Reuters

Когато става дума за пенсиониране, Франция е като другите страни, само че в по-голяма степен: Всичко в системата й е несъстоятелно. Несъстоятелно е, че в страната има 42 различни пенсионни схеми - една за машинисти, друга за оперни певци и т.н. Несъстоятелно е французите да смятат, че имат дадено от Бога право да се пенсионират на 62 години или дори по-рано. И е несъстоятелно да се бунтуват по улиците всеки път, когато правителството се опита да се изправи срещу тези реалности, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Ако възприемат малко по-различна гледна точка, французите всъщност може да имат основание да празнуват. В крайна сметка, както хората в почти целия свят, те могат да очакват по-дълъг живот. Единственият проблем е, че ако те не работят по-дълго, ще трябва да получават пенсиите си в продължение на повече години. Освен това поради по-ниската раждаемост през последните поколения по-малко млади хора ще финансират тези пенсии.

Тази световна пенсионна криза е цъкаща бомба, която не е толкова опасна, колкото климатичните промени, но с почти същите последици за финансовите пазари, жизнения стандарт и много други неща. Тази година почти един от всеки 10 души в света ще се пенсионира, според ООН. До 2070 г. това ще става с приблизително един на всеки пет.

Кризата не е равномерно разпределена. Африка, поне веднъж, има по-малко проблеми, заради относителната си младост. В Северна Америка проблемът е голям. В Азия и Европа той е огромен. Най-старата държава в света (демографски) е Япония, а една от най-бързо застаряващите е Южна Корея. Най-възрастният континент е Европа, а държави като Гърция, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Испания са сред най-бързо остаряващите.

Политиците имат всичко на всичко три начина за справяне с тази дилема.

Първият е чрез степента на пенсионния принос: колко са длъжни да плащат в системата хората в трудоспособна възраст. Процентът на вноските върви нагоре в богатите страни. Това представлява нарастваща тежест за младите хора, които се опитват да започнат кариерата си (и се съмняват дали системата дори ще съществува, когато сами те се пенсионират). Алтернативата на това да накарате работниците да плащат повече е финансирането на недостига от хазната, което е чудесен план за предизвикване на следващата криза с държавния дълг.

Още по темата

Вторият начин е чрез степента на заместване: доходите на пенсионерите спрямо това, което са изкарвали, докато са били на работа. Този процент варира от едва около 30% в Литва, Мексико и Великобритания до цели 90% в Австрия, Италия, Португалия и Турция. Тъй като повечето пенсионни системи са неустойчиви, тези нива ще спаднат почти навсякъде. Това означава, че много стари хора ще се окажат бедни.

Това ни води до третия начин: чрез пенсионната възраст. Повишаването й е най-простият начин да се направят пенсионните системи по-устойчиви, като същевременно се премахва тежестта върху по-младите поколения и се обещават повече доходи на възрастните хора. Важното е общото време, което хората прекарват в пенсия, да не се увеличава. Това означава, че пенсионната възраст не само трябва да бъде вдигната незабавно, но и да бъде обвързана с бъдещото нарастване на продължителността на живота.

За съжаление, само една държава, Естония, наскоро повиши възрастта си за пенсиониране. Няколко други, преди всичко Дания, имаха добри пенсионни политики във времето, така че техните системи са на практика устойчиви демографски.

За разлика от тях, повечето други богати страни (дефинирани тук като 36-те членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) са изправени пред проблеми. Едва малко над половината са приели законодателно бъдещи увеличения на пенсионната възраст, които обаче прибавят към нея само половината от годините, с които ще се повиши продължителността на живота за същия период. С други думи, те са недостатъчни.

Още по-притеснително е, че доста правителства отстъпват от разумната политика, като реално намаляват възрастта за пенсиониране, разхлабват правилата за ранно напускане на работната сила или прекъсват връзката с очакваната продължителност на живота, която бяха установили. Сред тези, които се отклоняват, са Канада, Чехия, Италия, Полша, Словакия и Испания.

Причините за тази динамика не са толкова мистериозни. Ефектите от демографските промени, като и тези от изменението на климата, ще се разгръщат постепенно с десетилетия. За разлика от това, в политиката една седмица е дълго време. Лидерите, които гледат надалеч, трябва да предложат на своите избиратели промени, които рушат старите навици и като че ли не носят нищо друго освен неудобство.

Гласоподавателите по принцип възнаграждават такава честност и далновидност у лидерите, като въстават или ги свалят от власт. Това е още една причина по-спокойните умове да говорят открито и да похвалят смелостта на онези политици, които се осмеляват да реформират.

Подобни анализи четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
21
 
! Отговори
Още Една Гнусна преди 4 години
Л Ъ Ж А !!!!!!!!!!!защо евреите вдигат пенсионата възраст !?защото по този начин принуждават стотици хиляди пенсионери да работят !пенсионерите и младите работят за половин заплата по този начин евреите пречат на заплатите да пораснат !!!ето това е цялата изтория за т.н. пенсионна криза !!!!
18
3
 
23
 
! Отговори
Още Една Гнусна преди 4 години
Л Ъ Ж А !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!в България има около 2 500 000 пенсионерисредната пенсия в България е 350 лв2 500 000 х 350 х 12 = 10 500 000 000 лв т.е 10.5 милиарда или 8 милиарда Доларасамо тази година Американския окупатор ни изрекетива 2 милиарда долара за 8 40 годишни бръкми плюс 800 000 милиона членски внос за НАТО плюс 2 900 000 долара членски внос за ЕСглобите дето ЕК ни налага ежегодно - около 5-6 милиарда долара ня ги смятамникаква криза НЯМА !!!
17
7
 
14
 
! Отговори
На ви урок. преди 4 години
Като не правите деца тъй ще е. Пенсията и социалното подпомагане/закрила бяха най-*** нещо измислено от човека. Преди, за да има хубава и лека старост, хората са правели деца. Сега с пенсиите всеки си мисли, че пенсията ще го гледа. И за туй не раждат. Е и щот жените работят и е невъзможно да има раждаемост. Както и да в. Нищо, те това да ви е за урок, 10 години при тая демографска криза и вашите пенсии са едно голямо нищо.
16
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
И тука пробт, са Канада, Чехия, Италия, Полша, Словакия и Испания.утаха, макар и едно, изречение за климата!? Едно време при комунизма беше "партията", сега стана "климатът"...
15
1
 
16
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Пенсията от 125евро Горанов ГЕРБ каза стига ,Борисов ГЕРБ да изпрати на командировка Горанов да им помогне им диплома на икономист.България е толкова напред икономически може Европа само да се учи.
14
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите не искат да работят, а да гният в алкохол. Гледат на пенсионирането като на нещо хубаво, че няма да работят, а не като на най-големия ужас - че няма да работят.
13
0
 
30
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Идва нова голяма криза !Който разбере ... разбере.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съмнявалите се че нашите пребоядисани ко--му--ня--ги няма да си измислят оправдание за некадърността си и пак виновен е световният капитализъм ами ро--ме--и--те какви отчисления правят ами чакат наготово - работа за неспециалисти-колкото искаш ама не отиват да я работят - никои не им търси сметка искали пари-ами да се образоват плашат че отиват в чужбина
11
11
 
8
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 4 години
Е какво пък толкова се оплакват възрастните? Ако толкова много са го закъсали за пари и не могат повече да печелят, защо не продадат частния самолет и яхтата? Ще им стигнат за няколко години. Те щом нямат сили да работят, значи вече не им трябват самолет и яхта. А по-късно могат и Аудито да продадат и да освободят шофьора и 2-3 секретарки. Така ще имат още много пари.
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че за дупетати,президенти и разна друга sволач има едни яки пенсии!
9
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България пенсионната възраст трябва да стане 67 години. Няма друг начин да си избегнат малките пенсии, защото с пенсия от 400-500 лева не може да се води нормален живот, особено в града. И без това почти всички пенсионери продължават да работят веднага след пенсионирането си.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже научно е фоказано, поне в БАН, че човеците ще живеем до над 150 години, и то само след некви си 4-5 века, точно сега му е еремето да се вземат мерки и пенсионният момент да се отложи до навършване на поне сто и една-две години. За по-сигурно, че стоте са навършени. За управленците е особено задължително, та да си останат несменяеми до живот.
7
1
 
37
 
! Отговори
Не разбирате! преди 4 години
Всичко което се прави днес по отношение на социалните политики и трудовия пазар е в посока НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО! Никой от управляващите не се е загрижил за вашите пенсии, заплати или работни места. Целта на големтие началници е намалят населението. Това е голямата промяна които хората не разбират. Едно време целта е била да се раждат повече хора. А сега е обратното. Целта е да се разждат по малко. На господарите на света вече не им трябват човешки ресурси. Скоро ще си имат умни роботи.
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пенсионна криза" - заобиколния начин да кажеш, че едни хора стават все по-богати и по-влиятелни, а други се превръщат в техни роби до живот.
5
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пенсионерите само увеличават трафика в България, не си седат на г*за ами всяка пенсия с кола по цел ден щъкат напред назад я до кауфланд да си купя мляко я някъде другаде, затва младите се трепем в катастрофи, има разни пенсии с имоти дават под наем и по цел ден белот и турски сериали
4
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По доброто решение е да се намали възрастта за пенсиониране! Трябва повече хора да се пенсионират по рано и да освободят работни места за младите. Да имат младите хора добри доходи, да могат да създават семейства по рано и да раждат повече деца.Трябва да се подмлади населението на проблемните държави и да пребори демографската криза. Досега си мислиха че със имиграция ще я преборят, ама тези планове се оказаха криви.Продуктивността на имигрантите е ниска. Повечето идват за социални.
3
2
 
32
 
! Отговори
.. преди 4 години
При отрицателен прураст как да има хора, които да работят и да издържат пенсионерите?Нормално е работещите да са повече от пенсионерите, но на практика се оказва, че пенсионерите са твърде много. Идеята е да няма пенсионери... много лесно, вдигнете пенсионната възраст на 90 години, пенсионери почти няма да има. А дали е хуманно.. на кой му пука?
2
7
 
19
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Като спрат необолшевиките да вкарват ислямски ***, които точат бюджета, увеличават престъпността, с това води да високи разходи за сигурност. Толкова е просто, сма политкоректното гестапо се почесва по главата и само се чудисма защо така?
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали и нашите бизнесмени все обясняват как предприемачите движили прогреса и държавата трябва да ги подкрепя, но кохаъо стане те да си плащат всичко като другите и реват до небесата. Света стана собственост на корпорации и лични интереси и всичко отива на майната си. Явно това ще е новата криза. Новата Тачер би казала: Проблема на капитализма е, че свършват на хората парите.