Рафинерията "Лукойл" ще работи още една година с руски нефт

През този период поетапно трябва да го смени с друг
109
Рафинерията "Лукойл" ще работи още една година с руски нефт
Снимка: БГНЕС

"Лукойл Нефтохим Бургас" ще работи още една година с руски петрол. Дерогацията се отменя изцяло на 30 септември 2024 година, решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

През тази една година рафинерията поетапно трябва да сменя произхода на нефта.

Законът въвежда фигурата на особен търговски управител в „Лукойл“.

Той ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката и иновациите, след становище на Съвета по сигурността към Министерския съвет, не по-късно от 2 седмици от предложението.

Особеният търговски управител ще се назначава за срок от 6 месеца като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок. Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от Народното събрание в цялост. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и инов

По време на дебата от БСП бяха категорично против промените.

Левият Борислав Гуцанов обвини управляващите че не защитават българския интерес, а лични интереси и такива на частни компании.

„В Австрия 80% е руски нефт и газ и разбира се, че OMV ги внася в България. Това мнозинство е срамно и такова некомпетентно мнозинство не е имало през последните 34 години, то не защитава българската икономика“, скочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Лукойл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Целта на мероприятието е да не скочат цените рязко ,така че чакайте в следващата година плавно стабилно покачване поне с левче и после ще кажат амо видяхте ли спряхме петрола и цените не мръднаха
6
0
 
9
 
! Отговори
до сайта! преди 11 месеца
и не ми спирайте коментара за това, че казвам каквото мисля, нито нагрубявам, нито псувам, демократично е да имаш свое мнение! поздрави! бъдете обективни!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А след месец , и още 10 години ..Къде сте тръгНАле бре , неграмотни политици , нали обещахте ЕВТИНИ ГОРИВА ???
4
2
 
12
 
! Отговори
българина преди 11 месеца
искам Лукоил да затвори за 1 г, тогава на русофобите ще им дойде акъла като на шефа на Мерцедес... След това ще затворят тецовете, АЕЦ и така до последния етнически българин....
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Десетки години Лукойл не плащат данъци на България и Станишев, Орешарски, и Радев закриваха очите си за това, а сега от БСП са тръгнали да обясняват кой пазел националния интерес на България.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А на бас, че после пак ще е руски петрола, ама по-скъп и импортиран от Демократична Фирма !
1
5
 
18
 
! Отговори
Нане преди 11 месеца
Върнаа на задна, що Народа, щеше ги линчува зимата, зарад цените... ===)))