Пикът на населението на Земята ще е след 60 г.

Тогава жителите на планетата ще достигнат 10.3 млрд.
12 юли 2024 21:30, Александър Попов
35
Пикът на населението на Земята ще е след 60 г.
Снимка: Istock

Населението на Земята ще достигне своя пик в средата на 80-те години на века - около 10,3 млрд. души, след което ще намалее леко до ниво, което е много по-ниско от очакваното преди десетилетие, съобщи ООН.

Сегашното население от 8,2 млрд. души ще нарасне до този максимум през следващите 60 години, след което ще спадне до 10,2 млрд. души до края на века, се казва в публикувания доклад, озаглавен "Перспективи за световното население през 2024 г.".

В него се казва, че броят на световното население през 2100 г. ще бъде с 6% по-малък, или със 700 млн. души по-малко, от предвиденото през юни 2013 г.

"През последните години демографският пейзаж се разви значително", заяви Ли Дзюнхуа, заместник-генерален секретар на ООН по икономическите и социалните въпроси.

Той заяви, че неочакваният пик на населението се дължи на няколко фактора, които включват по-ниски нива на раждаемост в някои от най-големите страни в света, особено в Китай.

Този по-нисък максимум също така ще настъпи по-рано, отколкото се изчисляваше досега, и това е обнадеждаващ знак в борбата на света с глобалното затопляне: по-малък брой хора, които отчитат по-малко съвкупно потребление, ще означава по-малък натиск върху околната среда.

В доклада се посочва, че повече от една четвърт, или 28%, от световното население понастоящем живее в една от 63-те държави или области, в които населението вече е достигнало своя пик, включително Китай, Русия, Япония и Германия.

През следващите 30 години към тази група трябва да се присъединят още близо 50 държави, включително Бразилия, Иран и Турция.

Но нарастването на населението ще продължи в повече от 120 държави и след 2054 г. Сред тях са Индия, Индонезия, Нигерия, Пакистан и Съединените щати, посочва ООН.

Повишаването на средната продължителност на живота в световен мащаб - прекъснато от ковид пандемията, е възобновено, като през 2024 г. средната продължителност на живота ще бъде 73,3 години. През 2054 г. тя ще бъде средно 77,4 години.

До края на 70-те години на ХХI в. броят на хората на 65 и повече години ще достигне 2,2 милиарда, като ще надхвърли този на хората под 18 години, прогнозира проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ООНнаселение
Още от ЕС
Части от Сицилия остават без вода, принудени са да връщат туристи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 30. Ааа ясно защо нема всички лекарства, а има е- рецепти.:))
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ходим си в Гърция да си правим густото, не ни пука, че там има пожари, да гори, не ни интересува. Замърсяваме, но пак не ни пука - важното е да си правим кефа. Имаме пари, но изкарваме всичко през ***@ си, не даваме нищо ей така. 100 имота ще си купим ако можем, но нищо никому няма да дадем даром. Сечем гори, избиваме животни, не ни пука. И какъв е смисълът от такъв живот!?
28
2
 
2
 
! Отговори
Какъв е резултатът? преди 3 седмици
Продълж. - По законите на естествения подбор числеността на населението на света е била максимум 1 милиард. От началото на 20-и век до днес обаче набъбва със 7 милиарда, благодарение на огромните количества храни и медицинска помощ, подарявани на онези райони от света, в които блондини сред местните популации няма. Тоест, числеността на човечеството нараства главоломно вследствие на това, че хрантутим и лекуваме племена и народности,които се размножават бясно, но не са в състояние да се изхранят
27
0
 
3
 
! Отговори
Направете си извод преди 3 седмици
Вследствие на антропологични проучвания на тленни останки, взети от стари некрополи е установено, че до епохата на Средновековието блондините са представлявали 48% от населението на света. Днес те са само 2%. Знае се също кога е започнал демографският бум - от времето, когато по-развитите държави са започнали да изнасят за третия свят големи количества дарения под формата на храна и ваксини. Какъв е бил резултатът?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спрете да ги приемате в Европа! Тук се напълни със всякаква ***! Те са като скакалците - просто минават да опоскат каквото могат и да се възпроизведат ако може 100 пъти!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Силно се съмнявам, при положение че населението е масово застаряващо в Европа плюс тенденцията на 30+ да имаш болести като на 60+ и отделно навлизането на новата мода да си ЛГБТдръндрън с което раждаемостта още повече спада.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
според мен населението ще спадне до 0 след 100 милиона години , но никой не ангажирам ... просто като изчерпем запасите на планетата и ще настане колапс и ядрена война, ние сме агресивен животински вид гледайки 300 000 години назад в люлката на човечеството .. ще сме фосили кат динозаврите ..
23
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
До Златният милиард - 2....Предвижда се да бъде оставено да съществува само населението н Европа, Сев.Америка, Австралия, Япония и Израел. -----////------ Затова побърканите русофили - полезни иддийоти протестират - яд ги е, че ще ги оставят да живеят.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След 60 години се надявам да си имам уютно глобищно място и да нямам честтта да ви чета глупостите.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не и ако се възроди манихейството. Или ако удари метеор или стане световна война.
20
0
 
2
 
! Отговори
Охи-бохи преди 3 седмици
А!Ами твоят пик, кога е???
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко ще бъде населението на земята зависи от производството на чипове за чипиране на глави. Само чипираните ще се смятат за ЧоВеци... останалите ще са ***!
18
2
 
12
 
! Отговори
Златният милиард - 2 преди 3 седмици
... Затова се предвиждат мерки, за които не се говори открито. Потърсете в мрежата данни за плана Калерги. Предвижда се да бъде оставено да съществува само населението н Европа, Сев.Америка, Австралия, Япония и Израел. Все още се обсъжда дали да не бъде пощаден и арабският свят, за да бъде нещо като резерва в случай на пагубна епидемия, с която медицината няма да може да се справи. Наводняването на Европа и Сев.Америка с известно количество хора от други раси също е с цел, но трябва да прочетете
17
2
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 3 седмици
Колонизацията на други планети е мираж. Според познатите закони на физиката е невъзможно да се изпълни чисто технически. Най близките планети на които потенциално може да има някакви условия за живот се намират на разстояние 4 светлинни г.(Проксима Кентавър Б и най близката открита досега). За да отидат хора до там ще трябва първо да открием нова физика и нови физични закони които да позволят или директна телепортация през време-пространството или начин за пътуване със скоростта на светлината
16
1
 
10
 
! Отговори
Златният милиард - 1 преди 3 седмици
Изчислено е, че ако населението на Земята не е повече от 1 милиард човека, колкото е било в началото на 20-и век, тогава ресурсите, които човечеството изразходва за една година, се възстановяват по естествен път от самата природа в рамките на следващата календарна година. Изчислено е също, че ако числеността на човечеството нараства със същите темпове, след около три века ще бъдат окончателно изчерпани всички природни ресурси и няма да бъде възможно да се възстановят. Затова се предвиждат ...
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да са повече,за да се гарантира оцеляването на човешкия вид и за да може да завладеем и други планети.С този лабораторен вирус кой знае колко гении си заминаха...доказа се,че ковид както и самата ваксина увреждат мозъка.Вижте примерно Кирчо...от харвардски възпитаник сега едно изречение не може да върже.И не е само той така.Наблюдава се в целия свят деградация и затова сме на прага на световна война.Забравили са даже каква е формата на Земята,а това го учат в предучилищната.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пикът го преминахме преди 25 години. Всички бели и развити държави са в демографска катастрофа. Спадът на населението през последните 25 години се компенсираше чрез миграция на млади хора от бедните страни към богатите. Колкото по богата и развита става една държава толкова по малко деца се раждат там. В момента растежът на световното население идва само от няколко държави в Африка и Азия като азиатските и те скоро ще навлязат в отрицателен прираст. Ще продължи да расте само Африка.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Буквара и той исчезна тотално
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Арабите и черните мюсюлмани сто процента ще са се опитали дотогава да създадат световен халифат, и може и да успеят
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бялото население ще исчезне до 30 г.